Kontak İzleme Devresi

torn

Yeni Üye
Katılım
11 Eylül 2021
Mesajlar
3
Arkadaşlar Merhaba,

Bir sistem dahilinde röle kartları kullanıyorum ancak röleler zaman zaman çekili kalıyor. 2 ayrı güç kaynağı ve 2 ayrı röle devresi var. Röleler üzerinden enerji çeviriyorum. Bu yüzden sorun yaşadığımı düşünüyorum.
Çözüm üretmek için:
Bir devre yapmak istiyorum. Bu devreye input olarak kontakları gireceğim. Birde output tarafı olacak. NO inputlar close a döndüğünde; out dan enerjiyi göndermesini istiyorum. Nasıl yapabilirim, yardımcı olabilir misiniz.
 
Kontaktların gördüğü voltaj nedir? Voltaj AC mi DC mi?
 
Kontaktların arasındaki voltaj farkına bakabilirsin. Bunun için bir OPAMP fark yükselteci kullanılabilir. İnternette aratırsan çok devre örneği var. kontakt açık olduğunda yükten akım geçmeyecek ve iki kontakt arasında 24 V a yakın bir voltaj olacak. Kontakt kapalı ise de üzerinde sıfıra yakın bir voltaj olacak. Yalnız girişine 24 V verilebilen OPAMP yaygın değil, o yüzden kontaktlar arasındaki voltajı bir gerilim bölücü ile bölüp OPAMP'e vermek lazım.

Ama ben şunu anlamadım. Kontaktların durumunu yükten de anlayabilirsin. Yük çalışıyorsa kontakt kapalıdır, çalışmıyorsa açıktır. Niye doğrudan kontaktlara bakmak istiyorsun?

Bir de şu var: Bir devre yaptın ve yapışan kontaktları tespit ettin. Sonra da röleyi değiştirdin. Ama yeni rölenin de kontaktları eninden sonunda yapışacak. Senin devre gene algılayacak ve gene röle değiştireceksin. Yapışan kontakt algılayan devre yapmak yerine, kontaktların neden yapıştığını tespit edip o sorunu çözmek daha mantıklı değil mi?
 
Standart bir röle durup dururken NO kontakt kapalı duruma gelmez yav. Olası tek senaryo, röle bobinine enerji gider ve röle çeker, NO kontakt kapanır. Ama kontakt'tan geçen akım o kadar yüksektir ki, NO kontant birbirine kaynaklanır ve röle bobinine giden enerji kesilse bile NO kontakt kapalı kalır.

Bir de "latching relay" denen tip röleler var, hem açık hem de kapalı durumda stabil kalıyor ve bobinin sürekli enerjilenmesi gerekmiyor. Ama bunlarda da gene röle durup dururken NO kontakt kapalı hale gelmez. İlgili bobin enerjilenmiştir ve o yüzden kapanmıştır.
 
O zaman tersten gelen bir enerji buna sebebiyet verebilir diyebilir miyiz?
 
Yani röle bobinine voltaj ters yönde uygulanırsa mı diyorsun? Röle bobininin bir yönü yoktur, voltajı nasıl uygularsan uygula hep kontaktları çeker.
 
Bir de "latching relay" denen tip röleler var, hem açık hem de kapalı durumda stabil kalıyor ve bobinin sürekli enerjilenmesi gerekmiyor.

Ek bilgi olarak bu rölelerin diğer adı : "bistable relay" genelde iki ayrı bobini olur. bir bobine enerji verip kesince röle konum değiştirir. diğer bobine enerji verip kesince tekrar konum değiştirerek önceki haline döner.

@torn,

Madem elektronik bir kart yapmayı planlıyorsun. Hazır uğraşmışken röleleride elektronik yapabilirsin...
 
Neymiş problem?
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,788
Mesajlar
98,999
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top