Hocam elektromekanik sistem bulamadım o uygulamayı biliyorum teşşekürlerBunun en güzel ortamı Matlab Simulink. Bende Home versiyonu var, uygun fiyata alınabiliyor.
Hocam biraz daha elektrik ve mekanik karışık olsa daha iyi olurSistemden bol ne var?
Seri RC devresi, seri RLC devresi, paralel, RC, paralel RLC mesela.
Hocam emailiniz var mıO zaman DC motor.
Hocam DC motoru arkadaşlar yaptı benim farklı bir sistem bulmam lazımEmaile gerek yok. Burdan yazabilirsin.
Hocam projeyi MATLAB üzerinde modelleyip ilgili grafikleri çıkarmam lazımMatlabi isin icine katmadan kagit kalemle yapman lazim.
Hoparloru modellemeyi dene. En basit o gibi gorunuyor.
Bobin ve miknatistan yola cikarak itme kuvvetini hesaplayacaksin.
Bu kuvvet etkisinde bir mebran (yay),
bir kutle (membran+kagit koni)
bir surtunme (membran)
Koninin hava ile temasindan kaynakli surtunme
Cikis buyuklugu: ses siddeti,
Giris buyuklugu: sinusel gerilim
10 numara ornek calisma olur.
Hocam herhangi biriyle yapılmış kaynak var mı?DC motoru arkadaşlar yaptı bence çok kabul edilebilir değil, zaten en temel actuator o. Sadece tek başına DC motor zaten bir şey ifade etmiyor. Benim önerilerim şunlar:
1- DC motor+aktarma+inertia+damper sisteminini giriş voltajına bağlı çıkış hızı yapılabilir, ayrıca kontrolcü yapman gerekirse yine yapabilirsin.
2- 1deki sistemin pozisyon servosu şekli
3- 1 deki sistemin pozisyonlusu olsun yine ama çıkışa bir de torsion yay ekle.
4- bir klasik olarak inverted pendulum yap (DC motor lineer cart ı sürsün, cart ın üstünde serbest duran pendulum olsun) bunu yaparsan kontrolcü yapman gerekirse kesinlikle başlangıç konumunda pendulumun inverted olmasına dikkat et, pendulumu yerden alıp kaldırmak başka bir mevzu çünkü, kontrolcü olarak da LQR yapmalısın. Bu seçenek ciddi zamanını alır.
5 - Vinç yap.
6 - illa DC machine içeremez diyorsan, voice coil çıkışında yay damper kütle ile pozisyonlama yapabilirsin.
Hocam maalesef bilmiyorum, siz link atın en iyisiDers notların yetmeli, sen başla yapamadığın yerde yaz destek olalım. Onun dışında illa hazırını istiyorum diyorsan link atayım, internette örnek dolu.