LC sönümlü dalganın analizi

Çorba kuru soğandan iyidir. Mideni yakmaz.

Bence -devrenin ne olduğunu bilmiyorum- bununla ilgili ufak bir işlevi olan devre kursan anlaman daha da kolaylaşır.
bunu devreyi transistörler ile yükselterek sönümsüz(undamped) LC osilatörler yapıyolar.Buralara anlamadan oralara geçmek istemiyorum.Zaten osiloskobum yok bi anlamı olmuyor benim için.
 
Kast etttiğim tam olarak o değildi ama zaten gözlem yapamayacaksan söylediğimin de bir anlamı kalmıyor.
 
Aşağıda biraz farklı bir senaryonun simulasyonu var. Buradaki devrede gerilim kaynağı yok, onun yerine kondansatörde başlangıçta 1 V luk şarj var. Gerilim kaynağı olan devreye göre hemen farkı görüyoruz, bobin akımı hem pozitif tarafta hem de negatif tarafta.

1620679696307.png
 
Aşağıda biraz farklı bir senaryonun simulasyonu var. Buradaki devrede gerilim kaynağı yok, onun yerine kondansatörde başlangıçta 1 V luk şarj var. Gerilim kaynağı olan devreye göre hemen farkı görüyoruz, bobin akımı hem pozitif tarafta hem de negatif tarafta.

10288 eklentisine bak
Gerilim kaynağı olduğunda haşde neden hala sönümleniyor ve belli bir süre sonra bobin kısa devre kapasitör açık devre oluyor.
Gerilim kaynaklı salınım ilk depolanan enerji mi?
 
Gerilim kaynağının olmadığı ikinci senaryoyu aşağıdaki mekanik sistem gibi düşünebiliriz. İki tane yay arasında dengede duran bir m kütlesini elimizle biraz sağa veya sola itiyoruz ve sonra da serbest bırakıyoruz. Kütle, denge noktasının etrafında salınacaktır ve tabana olan sürtünmenin etkisiyle bir süre sonra tekrar denge noktasına gelecektir.



1620683775835.png





Gerilim kaynağının olduğu ilk senaryoyu ise, yukarıdaki gibi denge noktasında olan sistemi 90° dik vaziyete getirilmiş hali olarak düşünebiliriz. Yukarıdaki sistem dik vaziyete geldiği anda, yer çekiminin etkisi ile aşağıya doğru bir hamle yapacak ve bir süre salınım yaptıktan sonra bir denge noktasında duracaktır.

Screenshot_2021-05-11 spring mass - Google Search.png
 
Hocam ozmn şöle toparlayım
Bobin akımı gerilim kaynağı tarafından düz yönde akıltılması zorlanıyor.Kapasitör 1k üzerinden deşarj oluyor.
 
Evet gerilim kaynağı hep aynı yönde baskı uyguladığı için bobin akımı yön değiştiremiyor. Ama kapasitör hem bobin üzerinden hem de direnç üzerinden deşarj oluyor. Zaten o yüzden ilk anda bobinden geçen pik akım 12 mA den daha fazla. Halbuki DC denge noktasında 12 mA geçiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,833
Mesajlar
99,488
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top