LCR metre projesi icin fikir cimlastigi

Tamam şimdi hazır tasarımlar var. Mesela T4 kartı da var, yazılımı da açık kaynak. Ama o mevcut yazılımı inceleyip oradan işi öğrenmek bana mantıklı gelmiyor. Doğrusu şu olmalı: LCR ölçümü için konseptleri belirleyeceğiz. Sonra da bu konseptleri o adamlar nasıl gerçekleştirmiş ona bakacağız.
 
İlk başta basitini yapıp daha sonra geliştirin mesela stm32 bluepill ile hiçbir ekleme yapmadan L C R ölçümü yapılabilir burada edinien tecrübler ile bir üst safhaya geçilir hem de satın alma yada büyük devre yapmak istemeyenler yapıp kullanabilir..
 
Bence de dedigin dogru. Daha once hic LCR metre yapmamislar olarak ilk tasarimda cok iyi bir sey yapmak istiyoruz.

Fakat su Elektoru iyice bir inceleyelim. T4 un semasi varsa onu da bir inceleyelim.

Esasen yapilacaklar belli. Ama once bu adamlar ne yapmis iyice bir inceleyelim.
 
STM32F103C8 i elestiriyordunuz bakin 8051 ile yapmislar.
40 euroluk 100 mhz dahili dac lı pga lı bir 8051 ama
STM32F103C8 eleştirmemin en büyük sebebi bluepill olarak alırsak %99,9 çakma bi işlemci gönderecekler
ve ondalıklı sayılarla işlem yapmak için floating point birimi ve dijital sinyal işleme birimi yok ama dediğiniz gibi bunlar olmasa da oluyor
neyse dediğiniz gibi iş oraya gelsin de bakılır belki de tamamen analog bir sistem olacak
@devreci nin dediği gibi adım adım gitmek de mantıkı
 
Bir bobin sardığımızı düşünelim bunun hem L si hemde C si olacak , bu pahalı aletler aynı anda gösteriyormu L deki C yi.

Diğer soru bu aletler L C için sadece empedansa mı bakıyor faz farkını da görüyor mu .

Bence ilk olarak kare dalge verilip İ ve V okunursa ve bunu yorumlayabilirsek ilk basamak geçilmis olur ve elimizde D830 gibi bir öçlü aleti olur.
 
Bir bobin sardığımızı düşünelim bunun hem L si hemde C si olacak , bu pahalı aletler aynı anda gösteriyormu L deki C yi.

Diğer soru bu aletler L C için sadece empedansa mı bakıyor faz farkını da görüyor mu .

Bence ilk olarak kare dalge verilip İ ve V okunursa ve bunu yorumlayabilirsek ilk basamak geçilmis olur ve elimizde D830 gibi bir öçlü aleti olur.

Bendeki LCR metre dediklerinin hepsini olcuyor. Ama tek cirpida degil. Modlari var LS Rs, Lp Rp gibi. (Cihazim yanimda degil)
 
Aslinda 1Khz de olcum yapan basit bir duzenek yapip sorunlari bir gorelim derim.
Bu isler icin hazir mini kitler lego gibi bir araya getirilebilir. PCB ile hemen isin basinda ugrasmaya gerek kalmaz.

Mesela AD9834 falan kitler varmis. PGA falan da vardir.
 
Basit LCR metreler komple RLC eşdeğeri bulamıyor. Sadece RL ve RC eşdeğer bulabiliyor.
 
Bu durumda biz de bu varsayımla gidebiliriz. C ölçüyorsak sadece kaçak kapasiteyi egale edelim. L ölçüyorsak sadece kaçak endüktansı. R ölçüyorsak sadece kaçak direnci.
 
1.jpg


Hatali degilsem amac bu.

Sinus ve kare dalga sinyali ayni fazda cizmis olsam da sinus sinyal ile karedalga sinyal arasina istenen degerde faz farki birakilabiliyor. Bu isi islemci Fsync_DDS sinyalleri ile basariyor. Bu faz farkini olusturma amacinin ne oldugunu anlamak sart.
 
Son düzenleme:
2.jpg


Bu kazanci degistirilebilir amplifikator blogu.

Kazanc 1, 2, 3, 5, 6, 10, 15, 20, 30, 50, 100 olarak belirlenebiliyor.
 
Elektorun Kasım Aralık 2020 sayısındaki 2Mhz LCR metrenin Ölçme Prensibindeki Açıklama:

Measurement principle

The impedance (Z) is an important parameter to characterize passive electronic components (resistors, capacitors, inductors). It is a complex number which can be represented by a real part (R) and an imaginary part (X) such that Z = R + jX , or in polar form by the modulus of its impedance and the phase shift between voltage and current:,

Z ∠θ .

To determine impedance it is therefore necessary to measure at least two values (in magnitude and in phase), generally the voltage at the terminals of the component and the current flowing through it.

The LCR meter AU2019 uses, like its predecessor, the self-balanced bridge method with the use of a simple operational amplifier for the current/voltage converter (I-V converter, see Figure 1).

This simple method provides good measurement accuracy at a reasonable cost. Its main disadvantage is a frequency range limited in the high frequencies by the performance of the operational amplifier used.

To obtain a wide impedance measurement range (from a few tens of mΩ to more than 100 MΩ) it is necessary to switch the precision resistor (R) used in the I-V converter. Unfortunately, common analog integrated switches (such as 74HC4052) introduce parasitic elements (mainly capacitance) which will limit the performance at high frequencies.

This is why most similar instruments have their frequency range limited to 100 (or 200) kHz.

It is however possible, by an original design and the choice of high-performance components, to push the high frequency to 2 MHz without excessively higher costs, while maintaining the simplicity of the design.

The chosen solution, shown in Figure 2, is not to switch the four measuring resistors (and thus reducing parasitic capacitances to a minimum) but to have four Amplifier + Resistor pairs, each pair selected to match with the impedance to be measured.

The operational amplifiers used (AD8099 from Analog Devices) have a cut-off frequency of approximately 200 MHz at an output voltage of 2 Vp-p and have a control input to inhibit (mute) the output, exactly what we need for this application. The switches are PhotoMOS solid-state relays manufactured by Panasonic

with a very low product (ON resistance x output capacitance).

Another important point is the choice of the method of generating the test frequency. Nowadays it is easy and inexpensive to use Direct Digital Synthesis (DDS) components for this task, with the advantage that any frequency in the 50 Hz / 2 MHz range can be generated. It is, moreover, easy to generate a signal of the same frequency for the synchronous detector, but with variable relative phase, thanks to a second DDS circuit that is synchronized to the first.
 
3.jpg


En ilginc blok bu. Bence cihazin ADC donusumu icin en tricli yer burasi.

Devreyi hatali yorumlamis olabilirim.

Biraz evvelki PGA cikisindaki sinyal PHI kontrol sinyalinin H durumunda bir integratorle L durumunda diger integratorle integre ediliyor.
(Tam bir integral alma degil de low pass/ortalama islemi.) PHI ile olculen giris sinyali arasinda nasil bir iliski var onu bilmiyoruz. Bu iliskiyi bilmeden devreyi tam anlamak zok zor.

Bu iki integral cikisi arasindaki fark ADC ile donusturuluyor. Integrasyon katsayisi PSD A,B,C s inyalleri ile 8 degerden biri olarak belirlenebiliyor.

Bu blogu anlamak hayati fakat, sirlarin nerede ise hepsi MCU yaziliminin icinde gizli.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Mesajlar
118,748
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top