LCR metre projesi icin fikir cimlastigi

u70 direnclerdeki referans voltajlardan istenileni ABC uclarindan adresleyerek Y cikisina aktarmiyor mu. sonrasi sana ait.:)
 
U70, RC integratorde R degerini belirliyor. Referans voltajla bir islem yapilmiyor. 2.5V referans var o tamamen ciplerin ihtiyaci icin bir referans.

Sinyal bu 2.5v dan turetilmis DC uzerine bindiriliyor. Fakat bu DC referansa kafayi takmaya gerek yok.
 
Aha

PHI_out hatirlarsaniz DDS cikisindaki sinus sinyalle ayni frekansda kare dalga idi. Ustelik sin sinyal ile karedalga arasina da istenen faz farki konabiliyordu.

Cozeriz artik bu son blogu.

Faza duyarli dedektor koymuslar zaten adini.
 
Son düzenleme:
Iste onlar PHI_Out sinyalin H ve L olusuna gore olculen sin sinyali bir bir integratore bir diger integratore yonlendiriyor.
 
Yanlis anlamadiysam;

Simdi elimizde DDS ile uretilmis bir sinus sinyal var. Bunu bilinmeyen bir Z empedansina uyguladik ve akan akimi yukselttik.

uyguladimiz sinusel voltaj ile gelen sinusel akim arasinda bir faz farki olusacak. Zaten olcmek istedigimiz buyukluklerden birisi de bu.

Adam soyle yapmis. Eger sinusel akimin pozitif alternansini filitre eder ve ortalamasini bir kapasitorde biriktirirsem, sonra da negatif alternansi filitreler ve ortalamasini bir baska kapasitorde biriktirirsem sonra bunlarin arasindaki farki ADC ile olcersem.

Burada keseyim. Boyle yapmakla bir kere gurultuden kurtuluyor.

Simdi devam edelim. Iki ortalama deger arasindaki fark ADC ile olculuyor. Ama pozitif alternansi bir kapasitorde, negatif alternansi da bir kapasitor de biriktiriyor demistik ya.

Aslinda bu ancak PPHI_Out ile sinusel akim ayni fazda ise mumkun olur. Oteki turlu sinyalin pozitif alternansinin bir kismi ile negatif alternansinin bir kismi integre edilir ki bu sinyal genligini dusurur.

O zaman ADC ile olcum yapip degerin buyuk mu kucuk mu olduguna bakiyor kucukse PHI Out sinyalininin fazini kaydirmak adina FSYNC_DDS sinyali ile DDS jenaratorleri uyariyor. Yani pencereyi sinyal uzerinde kaydirarak sanki korelasyona bakiyor.

Eger PHI_Out ile sinusel akim faz anlaminda tam ust uste cakisirsa (ayni faza gelirse) demekki akim ile gerilim arasindaki faz FSYNC_DDS'e yaptigi mudahaleden belli oluyor.

Muhtemelen boylesine zahmetli bir isleme gurultuden etkilenmemek icin basvurdu. Bu sayede hem aciyi buldu hem de sinyalin genligini.

Ama amacin genlik olcmek oldugunu sanmiyorum. Cunku isin icine giren ilave integratorler genligi degistirir. Burdaki tek amac voltaj ve akim arasindaki faz farkini bulmak.

Integrator katsayisini degistirmekteki amac da eger olculecek akim sinyali fazla yuksek genlikte olursa yukaridaki isleyis sekteye ugrar. O yuzden sinyali kisip olculebilir araliga sokmak. Zaten amac genkligi ogrenmek degil genligi max yapacak faz acisini yakalamak. Bunu da voltaj bolucu ile yapmamis RC filitrede C yi sarj edecek R degerini degistirerek yapmis.

Eger dene yanil yaparak aciyi 0 yaparsa genlikler farki max olur. Eger aciyi 90 derece yaparsa genlikler farki 0 olur. Eger aciyi 180 derece yaparsa gene genlikler farki max olur ama isaret degisir. Eger 270 yaparsa gene genlikler farki 0 olur.

Habire integrator integrator yazdim ya. Diyebilirsiniz ki ortalikta o tanidik opampli integrator yok. Integrator nerden cikti.

Sinusel sinyallerle ugrasirken low pass RC filitre cikisi, sinyalin integrali ile orantili bir sinyal uretir. Ya da dogrudan ortalama alir deriz. Bu yuzden low pass filitreye integral alici da denir.

(Analog TV devrelerinde RC devresi ile sinyalin ortalama alma islemine cok sik basvurulur.)
 
Son düzenleme:
pozitif ve negatif biriktirme islemini iki adet paralel bagli 100nf larda yapiyorsa bu kondansatorler degisken frekanstaki sinyallere ayni tepkiyi vermeyecek 1khz de de olcum yapacak 1mhz de de, bu kondansatorler orada sabit olduguna gore 1Mhz deki olcumde sinyal baskilanmayacak mi, yanlis mi anladim.
 
Eger bahsettigim PHI sinyalini tam akim sinyali ile ayni faza getirirsen genlikler farki sifirdan belirgin sekilde farkli olur. Frekans yuksekse ki bunu DDS den ureten olarak sen zaten biliyorsun U70 ile daha dusuk degerde R degeri kullanarak baskiyi azaltirsin. Frekans yukseldikce daha kucuk direnc kullanirsin. Zaten orda da en kucuk direnc 10 Ohm, en yuksek direnc de 75K

Yani dene yanil ya da sayi tutup karsindakine ip ucu vererek tuttugun sayiyi bulma oyunu gibi bir durum var.

Tabiki bu benim yorumum. Ama isabetli gibi.
 
Simdi tek bir soru kaldi.

Akim bilgisinin genligi nerde olculuyor?
 
Ben Bu faza duyarli dedektor devresindeki ADC haricinde baska bir ADC goremedim.

PGA output sinyali sadece integratore giriyor.

O zaman integral direnci ve kapasitoru belli olduguna gore integrator cikisindaki sinyalden ve RC degerlerinden PGA_Out sinyalini hesapliyor demektir.

Bu arada PGA_Output olarak istersek voltaj istersek akim bilgisi alabiliyoruz. SW5 ve SW6 sinyalleri bu is icin gibi gorunuyor.

PDF'in ilk basindaki semaya henuz bakmadik. O cihazin Z empedansi ile bulustugu devre.
 
Son düzenleme:
ilk sayfadaki i_voltage dedigi kisim sanirim, 4 ayri kazanc degeriyle istedigi blogu aktif ediyor.
 
ADS1246 dokumanina bakarsaniz zaten bunun oldukca yavas (2Ks) ama precision bir ADC oldugunu goreceksiniz.

Bu ADC nin 100Khz yada 2Mhz bir sinyali olcmesi mumkun degil. Inceledigimiz faz duyarli dedector sayesinde sinyali DCye cevirip olcuyor.
 
SW1...Sw4 sinyalleri 4 ayri akim voltaj donusturucuden ilgili olani secmeye yariyor.

SW5 voltaj olcme modu
SW6 akim olcme modu

I _Voltage sinyali de biraz trikli gibi. Sanki akim yuksek uyarisi gibi.

Ona da yarin kafa yorariz. Neden BFR106 gibi bir transistor secilmis ona da kafa yoralim.
 
Eğer konuşulan devre Elektorun 2 MHz lik LCR metresi ise ,onun yazarı zaten 2013 Mart,Nisan,Mayıs,Haziran -Temmuz sayılarında, sayfalarca LCR yi anlatmış .Toplam 35 sayfa anlatım var. Adam tüm kodlarını bile yazıya dahil etmiş neredeyse.
Kritik konuları da izah etmiş.İsteyen olursa hepsini bir pdf e toplayabilirim
 
Son düzenleme:
Eğer konuşulan devre Elektorun 2 MHz lik LCR metresi ise ,onun yazarı zaten 2013 Mart,Nisan,Mayıs,Haziran -Temmuz sayılarında, sayfalarca LCR yi anlatmış .Toplam 35 sayfa anlatım var. Adam tüm kodlarını bile yazıya dahil etmiş neredeyse.
Kritik konuları da izah etmiş.İsteyen olursa hepsini bir pdf e toplayabilirim
Bence çok iyi olur
 
Yasal sebeplerden dolayı bu olmuyormuş.
Ancak archive.org sitesinde Elektor magazine 2013 yazarsanınız o yıla ait dergilere ulaşabilirsiniz.
 
https://archive.org/
GO butonu olan yerin soluna
Elektor Magazine 2013
çıkan ekranda her bir kapak imajına sağ klik yapıp "Bağlantıyı yeni sekmede aç" deyip ,yeni ekranda altta sağda PDF yazısına tıklayıp pdf i indirin
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Mesajlar
118,749
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top