LCR metre projesi icin fikir cimlastigi

@Mikro Step, soyle soyleyeyim, yillar once lcr metre ile enduktansini olctugum bir trafonun osiloskopta akim tirmanisina baktim(gerekli anahtarlama duzenegini kurarak) ve hesaplamalari manuel yaptim ve sonuc lcr metre ile yakin cikmisti, ama tabi iki ve tek tur sarimda test yapmistim, ama sarimi bitmis 300v ta calisacak bir trafonun primerini olcmek biraz farkli.
 
sahsen ilgimi ceken guc uygulamalari icin ozel birsey tasarlanacak olmasiydi, zaten elimde ut612 ve benzeri bir cihaz var, bu islerle ugrasanlarda da benzerleri mevcuttur, 2MHz de olcum yapmak icin yirtinmaya bence gerek yok.

Aslında bobinden mesela 25 A geçirirsin, o sırada da canlı devreye LCR metreyi bağlayabilirsin. Ama neticede bu gene de bobinin SMPS de göreceği şartları canlandırmıyor. SMPS içerisinde sinüs görmüyor o bobin. O yüzden çok da geniş spektrumlu kullanım senaryoları öngörmemek lazım diye düşünüyorum. SMPS tasarımında bir bobin için ölçülmesi gereken asıl veriler DCR ve endüktans. Akım ve sıcaklık davranışları zaten az çok bobinler için aynıdır diye düşünüyorum. Belli genel kurallara göre tasarım seçimleri yapabilirsin.
 
Elektorun kodlarini nerden indirecegiz?

Sin sinyali ile kare dalga sinyali arasindaki aci kac ns adimlarla kaydirabiliyor merak ediyorum.

Esasen burdaki faz duyarli devrenin tamamini icinde barindiran hatta ADC ninde oldugu modern tek cip bir uretimi de olabilir.
 
Tasarlanancak cihaz, menüden 8-10 farklı frekanstan birini seçerek ölçüm yapamıyormu ?
Böyle olunca yazılımdami zorluklar var elektroniğindemi?
 
Mesela elektorun faz duyarli dedektor devresinde dusuk frekans olcumlerinde fazi 100nS adimlarla kaydirsak bile cok sorun degil.

Ama 2Mhz sinyalle calisirken 1 yarim peryod zaten 250nS.

Fazi ps ler mertebesinde kaydirabilmelisin ki dedektor gorevini yapabilsin. Dolayisi ile frekans arttikca elektronik zorlasiyor.

Elektor devresinde MCU nun gercek zamanda asiri bir islem yaptigini dusunmuyorum.
 
O zaman o kadar yüksek frekans seçeneği olmasın, nereye kadar sorunsuz çıkılabiliyorsa orası olsun
 
Bu elektor devresinde faz farkı ölçümünün nasıl yapıldığını anlamadım ben. Çok ayrıntılı da bakmadım ama baksam da baya karışık, anlaması zor.

Söyle birşey öneriyorum. Sadece bu devreyi tasarlayıp bağımsız olarak prototiplesek nasıl olur? yani kapalı kutu düşünün. Bir sinüs sinyal veriyorsun. Kutu da sana DC bir voltaj veriyor. Bu voltaj da akım ve gerilim arasındaki faz farkı.

Bu devreyi belli frekans aralığında, belli komponent değerleri aralığında değerlendirelim ve optimize edelim. Yeterince iyi çalıştığı anda geri kalan aksamı kolaylıkla yaparız. İşin zorluğu orada değil.
 
Benzetme yapayim.

PLL de iki kare dalga exora girer ve exor cikisi low pasa girer. Low pass da elde edilen voltaj faz farki ile orantilidir.

Esasen burda da olculen akim yada gerilim sinyali sinusden basitce karedalgaya cevrilebilir daha sonra iki kare dalga arasindaki faz farki pll deki teknige benzer sekilde tespit edilebilir hatta fazi kaydirilmak istenen kare dalga sinyal analog olarak ilk sinyale otomatik olarak kitlenebilir.

Olcum konusunda cok fazla secenek var.
 
1703942847446.png


Is daha da basitmis. Ben faz farki olusturmak icin FSYNC_DDS sinyallerini DDS leri farkli zamanlarda harekete gecirecek sinyal saniyordum.
Megersem AD9834 zaten bunu kendisi yapabiliyormus.

Cipe diyorsun ki ben su frekansda su faz acisinda sinyal istiyorum. faz kayikligi icin MCU nun caba gostermesi gerekmiyor.

O zaman MCU nun hic bir sey yapmasina gerek yok.

Elektorun semasinda sadece MCU yu STM32F103C8 yapacagim. Ekrani tuslari kaldiracagim.

Cihazi da aynen asagidaki scopuma benzer sekilde hatta mumkun olursa ayni boyutlarda yapacagim.

Tabiki projeye havya projesi bittikten sonra baslayacagim.

1.jpg
 
Son düzenleme:
Bir dirençle sinus akımı pozitif ve negatif yönlü opampla ölçup toplamını aldığınızda ikisi eşit olmalıdır aradaki fark + ise L degeri - ise C değerini ,, toplam akımdan L ve C değerini çıkarırsak R bulmuş oluruz ,bence faz kitlemeye gerek yok

sadece bu devre ile ölçülebilir , sinusun de genliği alınsa iyi olur ama neyse.

dfgdg.JPG

Farklı bir yöntem olrak ;

Mesela kondasatöre kare dalga verirsek - den + geçtiği an ölçdüğümüz değer esr dir , daha sonra tekrar - geçmeden önceki ölçdüğümüz değer kapasitör + esr dir daha önce bulduğumuz esr çıkardığımızda kapasite bulunmuş olur. Bobimde bunun tam tersi.
 
Son düzenleme:
Pardon alternasın sadece yukarı çıkarken yada aşağı inerken ölçülmesi gerekiyor her iki seferinde ölçülürse ikisi de eşit çıkar :D , devre daha da basitleşitirilebilir.
 
son durum elektorun benzeri mi yapilacak, kelvin prob da sanirim olacak.
 
1.jpg

Karaladigim devreye gerek yok gibi gorunuyor. AD9834 icinde zaten bu isi yapan blok var. Ama cipe iyice alici gozuyle bakmak lazim.
 
Haze ben elektorun analog devrelerini buyuk olcude aynen kullanmayi dusunuyorum.
PGA icin ve yukarida bahsettigim basitlestirme gibi durumlar icin modifikasyona gidecegim.
 
malzemeleri nasil bulacaz, ads9834 var ama opamplar sıkıntı gibi, yada sivicler, forumdan tedarik kanali olan bir arkadas getirirse pârasini veririz.
 
Last edited by a moderator:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Mesajlar
118,747
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top