LCR metre projesi icin fikir cimlastigi

2020 de cihazı daha hassas hale getirmiş.Birde bazı işlemleri otomatik hale getirmiş.
Bu arada bu devrenin bazı güncellemeleri oldu aynı devre yapılmasa bile o güncellemeleride öğrenmek gerekir
 
Son düzenleme:
Arayip bulmak zahmetliymis. Su kafa yordugumuz faza duyarli dedektorun aciklamasinin oldugu pdfi indiren oldu mu?
 
Elektor da yayınlanan birşeyse ben bulabilirim.
nerde anlaltılıyor link /şema varmı?
*Tamam gördüm
 
Arayip bulmak zahmetliymis. Su kafa yordugumuz faza duyarli dedektorun aciklamasinin oldugu pdfi indiren oldu mu?
PSD (Phase-Sensitive Detector) (Figure 7)

This circuit is built around the two analog switches U41 and U42 which allow to connect a tank capacitor to the input signal for half a period, and to an integration capacitor during the other half period. The two switches operate in phase opposition in order to obtain a double-value differential voltage, usable for the analog-to-digital converter U43. The relative phase of the switching signal relative to the generator sine wave makes it possible to make measurements of the phase or quadrature components of the input signal of this PSD. The time constant for the tank capacitor is adjusted according to the measurement frequency: eight values are possible by selecting, thanks to U70, one of the resistors R121, R122, etc. A DC offset of 2 V is applied to the input (JTAG) is used to connect a USB Debug Adapter from Silicon Labs (e.g. RS part no. 757-0297) to flash the Bootloader into the EEPROM. The J14 connector connects the Display extension board. LED D12 is used for debugging during the development of the firmware (for example when pushing a button or when the encoder is operated) and during normal operation to signal certain error conditions: > No connected interface on J14 and no communication via USB: permanent flashing ½ s ON and ½ s OFF. > Power test error: In addition to the message on the error number, permanent flashing ½ s ON and 1 s OFF. Circuits U66 and U67 allow synchronization with the sine wave signal for the DUT voltage and current measurements. A jumper on the J16 connector informs the Bootloader of an unconditional firmware update request. The K1 push button (RESET) is optional (it is only used during the development phase).
Google Çevirisi:
PSD (Faza Duyarlı Dedektör) (Şekil 7)

Bu devre, yarım periyot boyunca giriş sinyaline bir tank kapasitörünün ve diğer yarım periyot boyunca bir entegrasyon kapasitörünün bağlanmasına izin veren iki analog anahtar U41 ve U42 etrafında inşa edilmiştir. İki anahtar, analogdan dijitale dönüştürücü U43 için kullanılabilen çift değerli bir diferansiyel voltaj elde etmek amacıyla faz zıtlığında çalışır. Anahtarlama sinyalinin jeneratör sinüs dalgasına göre göreceli fazı, bu PSD'nin giriş sinyalinin faz veya karesel bileşenlerinin ölçümlerinin yapılmasını mümkün kılar. Tank kapasitörünün zaman sabiti, ölçüm frekansına göre ayarlanır: U70 sayesinde, R121, R122 vb. dirençlerden biri seçilerek sekiz değer mümkündür. Girişe (JTAG) 2 V'luk bir DC ofseti uygulanır. Önyükleyiciyi EEPROM'a yüklemek için Silicon Labs'tan bir USB Hata Ayıklama Adaptörünü (örn. RS parça no. 757-0297) bağlamak için kullanılır. J14 konektörü Ekran genişletme kartını bağlar. LED D12, bellenimin geliştirilmesi sırasında hata ayıklamak için (örneğin bir düğmeye basıldığında veya kodlayıcı çalıştırıldığında) ve normal çalışma sırasında belirli hata durumlarını bildirmek için kullanılır: > J14'te bağlı arayüz yok ve USB üzerinden iletişim yok: sürekli yanıp sönüyor ½ sn AÇIK ve ½ sn KAPALI. > Güç testi hatası: Hata numarasındaki mesaja ek olarak ½ sn AÇIK ve 1 sn KAPALI olarak sürekli yanıp söner. U66 ve U67 devreleri, DUT voltajı ve akım ölçümleri için sinüs dalgası sinyaliyle senkronizasyona izin verir. J16 konektöründeki bir atlama kablosu, Bootloader'a koşulsuz bir ürün yazılımı güncelleme isteği konusunda bilgi verir. K1 butonu (RESET) isteğe bağlıdır (yalnızca geliştirme aşamasında kullanılır).
 
2013 yılında yayınlanan çok yüksek çözünürlük ve doğruluk sağlıyor, ama en yüksek test frekansı 10 kHz. 2020 deki güncellenen cihazda ise çözünürlük ve doğruluk daha düşük, test frekansı 2 MHz e kadar çıkabiliyor.
 
prensip dusundugum gibiymis.

Yalniz ADC nin verdigi sonuc, ilgilendigimiz AC sinyalin bir alternansinin RC filtreye girmis halinin 2 kati.

Elimizde bu deger varken ilgilendigimiz sinyalin genligi nedir sorusunu matematiksel olarak bulabiliriz. Fakat RC nin sicaklikla degisimi hataya neden olmuyormu?

Ayni devre ile akim ve gerilimi olcersek bahsettigim hesabi yapmaya gerek kalmiyormu?

Ayni devre ile akim ve gerilimi olcersek RC nin sicaklikla degisimi sonucu olusan hata yok mu oluyor?

Bunlara kafa yormak lazim.
 
2013 versiyonunun specleri

1703934587979.png


Bu da yeni güncellenmiş olanın specleri

1703935085605.png
 
Elektorun 2013 July&August sayısında "Ölçüm Hassasiyeti" ve errorler diye 2-3 sayfalık açıklamalarda var .
Dediğim gibi sadece bir sayıda anlatılmıyor .5-6 aylık yazı dizisi
 
MCU icin kodlar varsa bu devrede MCU, Display kismini atip STM32F103C8'e cevirmek benim icin guzel bir hoby ugrasisina donusebilir.
Daha kucuk bir kutuya girecek sekilde kucultmek ve cep telden kontrol etmek.

PGA devresi moden ciplerle basitlestirilebilir.


TI cipini oylesine verdim. Daha iyileri muhakkak vardir. Dolayisi ile dusuk toleransli sicaklikla kaymasi az direnc arayisina da gerek kalmaz.

DDS ve faz duyarli dedektor icin de modern ciplere bakilabilir.
 
Son düzenleme:
o kutulardan bizde de olacak mi?:)

Neden olmasin?

Ama ben zoru gordum mu taviz verip kriterleri kendi aleyhime olacak sekilde degistiririm. Ornegin @taydin kriterleri daha profesyonel yapmaya egilimli.

Unutmadan hemen sorayim sonra devam ederim.

Faz duyarli dedektor devresinde simetrik, 100nF ile ortalama alan iki es integrator devresi var. Buradaki 100n lar es olmayacaktir.

%0.1 gibi bir dogrulugun konusuldugu bir cihaz da bu tur simetriksilikler dogruluga etki etmiyor mu Yada bu simetriksizlikler mi dogrulugu daha dusuk degerlerden %0.1 gibi kotulestiriyor?


Yillarca 1Khz de olcum yapan LCR metre ile isimi goruyordum.

Simdi soruyorum. Guc elektronigi uygumalarindan dolayi LCR metre cihazina ihtiyac duyuyorsaniz

dusuk genlikle (max 1v, 10mA) fakat 40Hz....2Mhz araliginda bir cihazla olcum yapmak mi iyidir?
Yoksa ornegin sadece 1Khz de 50V, 1A de olcum yapan bir devre mi daha iyidir?

Elektorun projesi olsun, piyasada satilan LCR metreler olsun bana sanki guc uygulamalari icin degil de kucuk sinyal uygulamalarinda kullanilacak devrelerdeki komponentlerin olcumu icin tasarlanmistir gibi geliyor.

Bu durumu oncelikle bir acikliga kavusturmak gerekiyor.
 
Benim alligullu mesajimdaki soruya cevap yada yorum yapacak yok mu?

Guc elektronigi uygulamalarinda kullanilan malzemeleri olcen LCR metreler, kucuk sinyal ugulamalarinda kullanilan malzemeleri olcen LCR metrelerle aynimidir?
 
Daha önce bir datasheet verilmişti. Bobinin endüktansı maksimum akımda yarı yarıya düşüyordu. Dolayısıyla güç elektroniği için bu senaryoyu test edemeyeceğiz.
 
sahsen ilgimi ceken guc uygulamalari icin ozel birsey tasarlanacak olmasiydi, zaten elimde ut612 ve benzeri bir cihaz var, bu islerle ugrasanlarda da benzerleri mevcuttur, 2MHz de olcum yapmak icin yirtinmaya bence gerek yok.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,979
Mesajlar
119,223
Üyeler
2,834
Son üye
Tulpar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top