Lm3886 Hi-Fi Amfi

Orada C4 ün bir kullanım amacı var, C18, R8 in kullanım amacı var. İlki amfinin alçak frekans tepkisini şekillendiriyor, ikincisi de yüksek frekans tepkisini şekillendiriyor. Onların hepsini sökersen muhtemelen daha düşük bir THD+N alabilirsin. Ama başka bedeller ödersin. Mesela normalde bu entegreler 100 kHz e kadar çalışabiliyor, ama duyulması mümkün olmayan bu frekanslara izin verirsen devrede, o başka bir zarar olarak karşına çıkıyor, o yüzden de onları engelleyecek tedbirler alınıyor.

Orada C4 ün bir kullanım amacı var, C18, R8 in kullanım amacı var. İlki amfinin alçak frekans tepkisini şekillendiriyor, ikincisi de yüksek frekans tepkisini şekillendiriyor. Onların hepsini sökersen muhtemelen daha düşük bir THD+N alabilirsin. Ama başka bedeller ödersin. Mesela normalde bu entegreler 100 kHz e kadar çalışabiliyor, ama duyulması mümkün olmayan bu frekanslara izin verirsen devrede, o başka bir zarar olarak karşına çıkıyor, o yüzden de onları engelleyecek tedbirler alınıyor.
Okumalarım sonucunda sizinde dediğiniz gibi LM3886 entegresinin çıkıştaki stabilitesini ve salınımlarını dizginlemek amaçlı konmasının şart olduğu söyleniyor hocam.

DC Offset Audio anfilerin can düşmanı.
C4 Feedback te bir ortalama yakalanması için konulmuş ama değeri tartışılabilir.
1K üzerinden FeedBack köreltilmesi söz konusu.
37878 eklentisine bak
Feedback capacitor. Ensures unity gain at DC. Also a low frequency pole (highpass roll-off) at:
fc = 1/(2πRi Ci)
Hocam 470uf değeri orada öylesine koydum. Bende hesaplamalarıma göre 7hz altını kesecek 220uf kapasitör kullanacağım. 22uf kullanmamamın sebebi Q faktörünün düşük frekansları kesmesini istememem. Yani Hi-Fi amaçladığımız için 22uf fazlaca düşük frekansları kesecek bu yüzden C4 kapasitör değeri 220uf kullanacağım.

Sanırım tamamen doğru yoldayım, bu dip versiyonunu sadece test, deneme ve düzeltme amaçlı kuruyorum. Bu versiyonun sorunsuz ve kulağıma iyi gelmesi sonucu 1206 SMD versiyonunu yaparak çok daha küçük PCB düzeniyle yapmayı planlıyorum. Bu sayede daha kısa yollar olacak ve daha rafine bir sonuç alacağıma inanıyorum.

Akilli bidik derki;

Siradan kulaklar %1 altindaki THD yi farkedemezken profesyonel kulaklar icin bu sinir %0.1 imis.

Akilli bidik derki;

Siradan kulaklar %1 altindaki THD yi farkedemezken profesyonel kulaklar icin bu sinir %0.1 imis.
Hocam çok uzun süredir müzikle ilgileniyorum nerdeyse 20 yıl olacak ve kulağım fazlaca eğitimlidir. LM3886 amfisini yapmadan önce çok sayıda BJT transistör amfisi yaptım ve en son JLH A klas amfisini yapıp dinledim.

Ekler

• 20240913_230920.jpg
    20240913_230920.jpg
    726.9 KB · Görüntüleme: 17
  • 20240913_230931.jpg
    20240913_230931.jpg
    775.4 KB · Görüntüleme: 17
Hocam çok uzun süredir müzikle ilgileniyorum nerdeyse 20 yıl olacak ve kulağım fazlaca eğitimlidir. LM3886 amfisini yapmadan önce çok sayıda BJT transistör amfisi yaptım ve en son JLH A klas amfisini yapıp dinledim.
Konudan biraz alakasız olacak ama kaliteli kapasitörleri nereden temin ediyorsunuz?
Ses amfilerinde önemli olduğunu okumuştum.

PCB geldi arkadaşlar iki demo kart monte ettim hızlıca. Bazı dirençlerin vat değerleri fazla olduğundan yerlerine sığmadılar ki pek önemli değil zaten. Demo kartım sorunsuz ve tatminkâr çalışırsa 1206 SMD versiyonunu yapacağım. Bu hafta içi bir iş çıkmaz ise sonucu hep beraber göreceğiz.
20241107_230325.jpg

Şemadaki C1 karttaki C14 oluyor sanırım. Bu tip kapasitörlerde içindeki levha sarımının dış yüzeye en yakın katmanının hangi bacağa bağlı olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını görmüştüm. En dışta kalan katmanın ortamdan anten gibi gürültü toplamasından çekinerek ilgili bacağını devrede düşük empedanslı tarafa denk getirmeye çalışıyorlar sanırım.

Şemadaki C1 karttaki C14 oluyor sanırım. Bu tip kapasitörlerde içindeki levha sarımının dış yüzeye en yakın katmanının hangi bacağa bağlı olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını görmüştüm. En dışta kalan katmanın ortamdan anten gibi gürültü toplamasından çekinerek devrede düşük empedanslı tarafa denk getirmeye çalışıyorlar sanırım.
Doğrudur büyük kapasitörler ne yaparsanız yapın gürültüye sebep olacaktır. Anten gibi çalışacak çünkü :) En iyisi küçük olanlardır ama en iyi ses MKP kapasitörlerindir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,871
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back