Şemadaki C1 karttaki C14 oluyor sanırım. Bu tip kapasitörlerde içindeki levha sarımının dış yüzeye en yakın katmanının hangi bacağa bağlı olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını görmüştüm. En dışta kalan katmanın ortamdan anten gibi gürültü toplamasından çekinerek devrede düşük empedanslı tarafa denk getirmeye çalışıyorlar sanırım.
Doğrudur büyük kapasitörler ne yaparsanız yapın gürültüye sebep olacaktır. Anten gibi çalışacak çünkü
En iyisi küçük olanlardır ama en iyi ses MKP kapasitörlerindir.
Lakin yabancı bir arkadaşımızın son zamanlarda hazırladığı bir makalede yeni nesil iyi kalitede üretilmiş orjinal bir MKS, MKP, MKT kapsitörlerin aralarında ses kalitesi farkının olmadığı, bu hurafenin yağlı kağıt kapasitör döneminden gelen geçmiş zaman için geçerli olan ve günümüzde bir etkisinin olmadığını sonucuna varmış ve bunu ölçümlerle kanıtlı olarak sunmuştu. Sonuçlar incelendiğinde büyük kapasitörlerin küçüklerden büyük ölçüde daha kötü olduğu çıkmıştı anten gibi çalışmalarından ötürü. Yani büyük kapasitör koyarak ses kalitesini %10 gibi arttırmak eskiden olan bir şeymiş. Ben koydum çünkü elimde kaliteli bu kapasitör olduğu için bunu koydum MKT Siemens kapasitör.
Bence en önemli etken iyi tasarlanmış bir PCB ve devredir. Sonra iyi kompanentler kullanmaktır, özellikle besleme ve sinyal hattı üzerinde. A/B sınıfında kesinlikle besleme empedansı düşük tutulmalı ve bir tane kocam kapasitör kullanarak besleme yapılacağına kapasite değerini dörde bölüp dört farklı kapasitör kullanmak gibi ince ayrıntılara dikkat etmek olacaktır. Yoksa 10bin dolarlık kapasitör koysan DAC kötüyse amfi çıkışında ki seste kötü olacaktır. Çöp girer amfiye çöpük olur çıkar amfiden. Kaliteli ses girer amfiye müzik olur çıkar amfiden. Bazı kapasitör delileri görüyorum çılgınlar gibi kapasitör test ediyorlar. Deli kelimesini hakaret olarak yazmadım bende bir iş yapacaksam deli gibi kafa yorarım ama iş bu bazen araçları amaçlardan üstün tutmaya evriliyor. %0,1 fark için uğraşmaya değmez bazı şeyler için. Tabii farkında olarak yinede uğraşıyorsanız işte bu delilik oluyor. Çünkü zekâ olmadan kimse deli olamaz.
Bu yazıyı bazı acemi arkadaşları giriş kapasitörüne yönlenmemeleri ve enerjilerini başka şeylere yönlerdirmeleri için yazdım. Ben oraya kocaman kapasitör koydum diye ses kalitesi iyi filan olmadı. Entegre iyidir ses iyi olur. PCB düzeni bile çok büyük bir etkendir! Bazı yollar bilerek kısa tutulmuştur ve hatta R4 direnci PCB üzerine bile monte edilmemiş doğrudan entegre bacaklarına monte edilmiştir. GND tasarımı kullandığınız trafo kalitesi gibi konular DC bloke kapasitöründen çok daha önemli konulardır. LM3886 entegresi için değil tüm amfiler içinde geçerlidir. Mesela giriş kapasitörüne harcayacağınız parayı low noise kaliteli ekranlı bir kabloya yatırmanız ve DAC ile amfi arasında bunu kullanmanız daha büyük pozitif etki gösterecektir. Bu yazı gelecekte bu yazıları okuyacak fazlaca acemi arkadaşlar için yazılmıştır.
Not ve bilgi: Arkadaşlar kendi gerçek testimin sonucuna göre en iyi sesi Nichicon 22uF Bipolar MUSE kapasitörle aldım. Kapasitörlerin üretim teknolojileri günümüzde çok çok iyi ve bilmem kaç sıfırlı farklar için boşa vakit harcamaya gerek yok. Alın 20 tane MUSE 10 amfi yapmanıza yeter. Tanesi 35 liraydı sanırım. Yeşil olan MUSE.
Bu arada ses kalitesi yapı ile alakalıdır, farkı anlamayacağınız bir amfide hiçbir fark YARATMAYACAKTIR. En azından duyabileceğiniz bir fark. Ölçebileceğiniz farkların duyulamayacağı gibi öneminin ise sadece ticari olduğunu bilmekte fayda var.