Lm3886 Hi-Fi Amfi

Orada C4 ün bir kullanım amacı var, C18, R8 in kullanım amacı var. İlki amfinin alçak frekans tepkisini şekillendiriyor, ikincisi de yüksek frekans tepkisini şekillendiriyor. Onların hepsini sökersen muhtemelen daha düşük bir THD+N alabilirsin. Ama başka bedeller ödersin. Mesela normalde bu entegreler 100 kHz e kadar çalışabiliyor, ama duyulması mümkün olmayan bu frekanslara izin verirsen devrede, o başka bir zarar olarak karşına çıkıyor, o yüzden de onları engelleyecek tedbirler alınıyor.

Orada C4 ün bir kullanım amacı var, C18, R8 in kullanım amacı var. İlki amfinin alçak frekans tepkisini şekillendiriyor, ikincisi de yüksek frekans tepkisini şekillendiriyor. Onların hepsini sökersen muhtemelen daha düşük bir THD+N alabilirsin. Ama başka bedeller ödersin. Mesela normalde bu entegreler 100 kHz e kadar çalışabiliyor, ama duyulması mümkün olmayan bu frekanslara izin verirsen devrede, o başka bir zarar olarak karşına çıkıyor, o yüzden de onları engelleyecek tedbirler alınıyor.
Okumalarım sonucunda sizinde dediğiniz gibi LM3886 entegresinin çıkıştaki stabilitesini ve salınımlarını dizginlemek amaçlı konmasının şart olduğu söyleniyor hocam.

DC Offset Audio anfilerin can düşmanı.
C4 Feedback te bir ortalama yakalanması için konulmuş ama değeri tartışılabilir.
1K üzerinden FeedBack köreltilmesi söz konusu.
37878 eklentisine bak
Feedback capacitor. Ensures unity gain at DC. Also a low frequency pole (highpass roll-off) at:
fc = 1/(2πRi Ci)
Hocam 470uf değeri orada öylesine koydum. Bende hesaplamalarıma göre 0.7hz altını kesecek 220uf kapasitör kullanacağım. 22uf kullanmamamın sebebi Q faktörünün düşük frekansları kesmesini istememem. Yani Hi-Fi amaçladığımız için 22uf fazlaca düşük frekansları kesecek bu yüzden C4 kapasitör değeri 220uf kullanacağım.

Son düzenleme:
Sanırım tamamen doğru yoldayım, bu dip versiyonunu sadece test, deneme ve düzeltme amaçlı kuruyorum. Bu versiyonun sorunsuz ve kulağıma iyi gelmesi sonucu 1206 SMD versiyonunu yaparak çok daha küçük PCB düzeniyle yapmayı planlıyorum. Bu sayede daha kısa yollar olacak ve daha rafine bir sonuç alacağıma inanıyorum.

Akilli bidik derki;

Siradan kulaklar %1 altindaki THD yi farkedemezken profesyonel kulaklar icin bu sinir %0.1 imis.

Akilli bidik derki;

Siradan kulaklar %1 altindaki THD yi farkedemezken profesyonel kulaklar icin bu sinir %0.1 imis.
Hocam çok uzun süredir müzikle ilgileniyorum nerdeyse 20 yıl olacak ve kulağım fazlaca eğitimlidir. LM3886 amfisini yapmadan önce çok sayıda BJT transistör amfisi yaptım ve en son JLH A klas amfisini yapıp dinledim.

Ekler

• 20240913_230920.jpg
    20240913_230920.jpg
    726.9 KB · Görüntüleme: 123
  • 20240913_230931.jpg
    20240913_230931.jpg
    775.4 KB · Görüntüleme: 49
Hocam çok uzun süredir müzikle ilgileniyorum nerdeyse 20 yıl olacak ve kulağım fazlaca eğitimlidir. LM3886 amfisini yapmadan önce çok sayıda BJT transistör amfisi yaptım ve en son JLH A klas amfisini yapıp dinledim.
Konudan biraz alakasız olacak ama kaliteli kapasitörleri nereden temin ediyorsunuz?
Ses amfilerinde önemli olduğunu okumuştum.

PCB geldi arkadaşlar iki demo kart monte ettim hızlıca. Bazı dirençlerin vat değerleri fazla olduğundan yerlerine sığmadılar ki pek önemli değil zaten. Demo kartım sorunsuz ve tatminkâr çalışırsa 1206 SMD versiyonunu yapacağım. Bu hafta içi bir iş çıkmaz ise sonucu hep beraber göreceğiz.
20241107_230325.jpg

Şemadaki C1 karttaki C14 oluyor sanırım. Bu tip kapasitörlerde içindeki levha sarımının dış yüzeye en yakın katmanının hangi bacağa bağlı olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını görmüştüm. En dışta kalan katmanın ortamdan anten gibi gürültü toplamasından çekinerek ilgili bacağını devrede düşük empedanslı tarafa denk getirmeye çalışıyorlar sanırım.

Şemadaki C1 karttaki C14 oluyor sanırım. Bu tip kapasitörlerde içindeki levha sarımının dış yüzeye en yakın katmanının hangi bacağa bağlı olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını görmüştüm. En dışta kalan katmanın ortamdan anten gibi gürültü toplamasından çekinerek devrede düşük empedanslı tarafa denk getirmeye çalışıyorlar sanırım.
Doğrudur büyük kapasitörler ne yaparsanız yapın gürültüye sebep olacaktır. Anten gibi çalışacak çünkü :) En iyisi küçük olanlardır ama en iyi ses MKP kapasitörlerindir.

Lakin yabancı bir arkadaşımızın son zamanlarda hazırladığı bir makalede yeni nesil iyi kalitede üretilmiş orjinal bir MKS, MKP, MKT kapsitörlerin aralarında ses kalitesi farkının olmadığı, bu hurafenin yağlı kağıt kapasitör döneminden gelen geçmiş zaman için geçerli olan ve günümüzde bir etkisinin olmadığını sonucuna varmış ve bunu ölçümlerle kanıtlı olarak sunmuştu. Sonuçlar incelendiğinde büyük kapasitörlerin küçüklerden büyük ölçüde daha kötü olduğu çıkmıştı anten gibi çalışmalarından ötürü. Yani büyük kapasitör koyarak ses kalitesini %10 gibi arttırmak eskiden olan bir şeymiş. Ben koydum çünkü elimde kaliteli bu kapasitör olduğu için bunu koydum MKT Siemens kapasitör.
Bence en önemli etken iyi tasarlanmış bir PCB ve devredir. Sonra iyi kompanentler kullanmaktır, özellikle besleme ve sinyal hattı üzerinde. A/B sınıfında kesinlikle besleme empedansı düşük tutulmalı ve bir tane kocam kapasitör kullanarak besleme yapılacağına kapasite değerini dörde bölüp dört farklı kapasitör kullanmak gibi ince ayrıntılara dikkat etmek olacaktır. Yoksa 10bin dolarlık kapasitör koysan DAC kötüyse amfi çıkışında ki seste kötü olacaktır. Çöp girer amfiye çöpük olur çıkar amfiden. Kaliteli ses girer amfiye müzik olur çıkar amfiden. Bazı kapasitör delileri görüyorum çılgınlar gibi kapasitör test ediyorlar. Deli kelimesini hakaret olarak yazmadım bende bir iş yapacaksam deli gibi kafa yorarım ama iş bu bazen araçları amaçlardan üstün tutmaya evriliyor. %0,1 fark için uğraşmaya değmez bazı şeyler için. Tabii farkında olarak yinede uğraşıyorsanız işte bu delilik oluyor. Çünkü zekâ olmadan kimse deli olamaz.
Bu yazıyı bazı acemi arkadaşları giriş kapasitörüne yönlenmemeleri ve enerjilerini başka şeylere yönlerdirmeleri için yazdım. Ben oraya kocaman kapasitör koydum diye ses kalitesi iyi filan olmadı. Entegre iyidir ses iyi olur. PCB düzeni bile çok büyük bir etkendir! Bazı yollar bilerek kısa tutulmuştur ve hatta R4 direnci PCB üzerine bile monte edilmemiş doğrudan entegre bacaklarına monte edilmiştir. GND tasarımı kullandığınız trafo kalitesi gibi konular DC bloke kapasitöründen çok daha önemli konulardır. LM3886 entegresi için değil tüm amfiler içinde geçerlidir. Mesela giriş kapasitörüne harcayacağınız parayı low noise kaliteli ekranlı bir kabloya yatırmanız ve DAC ile amfi arasında bunu kullanmanız daha büyük pozitif etki gösterecektir. Bu yazı gelecekte bu yazıları okuyacak fazlaca acemi arkadaşlar için yazılmıştır.

Not ve bilgi: Arkadaşlar kendi gerçek testimin sonucuna göre en iyi sesi Nichicon 22uF Bipolar MUSE kapasitörle aldım. Kapasitörlerin üretim teknolojileri günümüzde çok çok iyi ve bilmem kaç sıfırlı farklar için boşa vakit harcamaya gerek yok. Alın 20 tane MUSE 10 amfi yapmanıza yeter. Tanesi 35 liraydı sanırım. Yeşil olan MUSE.
Bu arada ses kalitesi yapı ile alakalıdır, farkı anlamayacağınız bir amfide hiçbir fark YARATMAYACAKTIR. En azından duyabileceğiniz bir fark. Ölçebileceğiniz farkların duyulamayacağı gibi öneminin ise sadece ticari olduğunu bilmekte fayda var.

Ekler

• 20241112_060512.jpg
    20241112_060512.jpg
    912.9 KB · Görüntüleme: 8
Son düzenleme:
Arkadaşlar şemanın gerçek testini yaptım. Öncelikle yorumlarım ses kalitesi üzerine olmayacak, çünkü gece olduğundan yüksek ses seviyelerine çıkamadım. Öncelikle devre insan kulağının kulağınızı hoparlöre 1cm de dahi dayasanızda duyabileceğiniz bir uğultu, cızlama, tıslama ve orada olması istemeyeceğiniz bir şey yok. Sayısını hatırlamadığım amfi devresi testi yaptım ve bu LM3886 gerçekten insan kulağının duyamayacağı bir seviyede takılıyor gürültü konusunda. Kullandığım LM3886 kesinlikle orjinaldir ve Digikeyden alınmıştır bunu not etmek isterim. 30 dakikalık kısık bir sesle dinleme sonunda hiçbir ısınma olmamıştır ve kısık ses performansını "mono olarak" beğendim. Dandik hoparlörler ile böyle çalıyor ise full range hassas hoparlörler ile nasıl çalacaktır tahmin edebiliyorum. İki kanal olarak kurduktan sonra uzun süreli kullanım yorumlarımıda sizlerle paylaşacağım ve bu amfiyi kesinlikle 1206 smd olarak yapacağım çünkü çok daha sessiz bir amfi elde edeceğimi bu özensiz kurulumda dahi anladım! 6mv dc çıkışı tamamen sessiz! SMD kurulum ile gerçekten daha rafine bir LM3886 devresi yapılabilir ki LM3886 devresi kadar iyi bir entegredir. Bilindiği üzere transistörlü amfiler ustaları kadar iyidir :)Bir arkadaşımız LM3886 çok sevdiğini ama yapmanın nasip olmadığından bahsetmişti. Elimde fazladan olan boş 1 çift PCB ona hediye etmek isterim çünkü artık çalıştığından eminim. PCB olarak hiçbir sorunu yok sadece direnç vat değerlerini iyi ayarlamak gerek çünkü PCB tasarımını saf sese odaklı küçük yaptım. Hemde olabildiğince. Ben besleme gerilimini 4.7uf 50v MKS WİMA kapasitör ile temizledim. Eğer x7r seramik kapasitör kullanma şansınız olursa daha iyi daha temiz bir besleme elde edersiniz çünkü SMD versiyonunda böyle planlıyorum. Tavsiyeleriniz, tecrübeniz geleceğe ışık tutacaktır, tavsiyeler için teşekkür ederim.
En kısa sürede yeni düzeltmeler ile SMD versiyonu yapacağım. Dip sonuçtan gerçekten memnun kaldım masaüstü kurulumda dahi mükemmel çalışmakta.
( Bu yorumlar 30 dakikalık gözlemler sonucu meraklı takip eden okurlar için yazıldı, gelecekte uzun süreli kullanımlar ile yorumlar değişebilir.)
20241108_010125.jpg

Son düzenleme:
Tam eleman listesini paylaşır mısın? Müsait bir zamanda bende yapıcam. Gaza geldim.
Elimde nereden aldığımı hatırlamadığım iki tane LM3886 entegrem var. Gerekirse e-komponentten tekrar alırım.

20241108_021025.jpg

Tam eleman listesini paylaşır mısın? Müsait bir zamanda bende yapıcam. Gaza geldim.
Elimde nereden aldığımı hatırlamadığım iki tane LM3886 entegrem var. Gerekirse e-komponentten tekrar alırım.

37927 eklentisine bak
Siz değil miydiniz yapmayı isteyip ama yapma şansını bulamayan. Eğer isterseniz elimde bir çift daha pcb var size kargo ücretini sizin ödemeniz karşılığında ve mutluluğunda hediye etmek isterim eğer isterseniz :) Sahte veya gerçek kompanentte bildiğim bir şey vardır önemli olan... Nereden aldığınız? Günümüzde öyle kopyalıyorlar ki inanamıyorum bazen.

Bakın ben günümüzde orjinalin nasıl göründüğünü TF versiyonunu buraya not düşeyim.
20241103_203555.jpg
20241103_203627.jpg
20241103_203639.jpg

20241103_203513.jpg
20241103_203526.jpg

Birde T versiyonu vardır buda sizin elinizde tuttuğunuz yalıtımsız metal olandır. Eğer orjinal ise aralarında hiçbir fark yoktur. Tamamen fiziksel halleri hariç özleri aynıdır.

Son düzenleme:
Siz değil miydiniz yapmayı isteyip ama yapma şansını bulamayan. Eğer isterseniz elimde bir çift daha pcb var size kargo ücretini sizin ödemeniz karşılığında ve mutluluğunda hediye etmek isterim eğer isterseniz :) Sahte veya gerçek kompanentte bildiğim bir şey vardır önemli olan... Nereden aldığınız? Günümüzde öyle kopyalıyorlar ki inanamıyorum bazen.
Normalde PCB'lerimi kendim çizer basarım ama Hazır basılmış ve hediye edilmeyi bekliyorlarsa yok demem. :)
Ama dediğim gibi benim toparlamam biraz uzun sürebilir. Ona göre trafo filanda sardırmam lazım.
Zahmet olmazsa eleman bilgilerini ve trafo bilgilerini (kaç volt, kaç amper, ortak uçlu mu, ayrı sargımı?) Bir kağıda yazıp koyarsan ona göre tedarik ederim.

Ben zamanında bağlamam amfi yapacağım diye girişmiştim bu elektronik hobisine. Sonradan baktım ki Audio işleri kendi başına bir dünya pes ettim.
Bir tane LM1875'li amfi yaptık zamanında. Onunla iare ediyoruz.
LM3886 nın sesini dinlemiştim muhteşemdi. Hep aklıma birgün yapacağım diye.
20190204_204226.jpg

20200801_175414.jpg

Normalde PCB'lerimi kendim çizer basarım ama Hazır basılmış ve hediye edilmeyi bekliyorlarsa yok demem. :)
Özelden mesajlaşalım önümüzdeki hafta içi size kargolayayım.

Bence devre çok iyi çalışmakta ama dediğiniz gibi besleme çok çok önemli.
A/B sınıfı amfiler beslemeden darbesel olarak akım çekerler. Bu yüzden besleme empedansının düşük olması ve besleme voltajının sabit olması ses kalitesi açısından çok çok önemlidir. Bence bu PCB şuan için çok iyi ama ben biraz fazla gereksiz takıntılıyım. SMD versiyonunu yapmalıyım :) Emin olun çok memnun kalacaksınız. Lakin başta söylediğim gibi yüksek ses seviyesinde dinlemedim. Birde uzun süre kullanım tecrübeside önemli tabii.
Ben besleme için +-21v DC kullandım ama +-26/30v DC kullanılırsa daha iyi olur.

Son düzenleme:
Arkadaşlar bu bir amfi yerine sondaj olmuş. İnanılmaz şaşırtıcı net bir sesi, ciddi manada duyduğum en iyi sahne ve ayrıntıya sahip. Ben yiğidi öldürürüm ama hakkını yemem ve hiç abartmayı sevmem; eğer eğlenceli değilse. Bu amfiden daha ayrıntı bir amfi ne gördüm ne duydum ve bu bir amfiden daha çok sondaj olmuş. Beni şaşırtan mono olarak çalıştırsamda sanki stereo çalıyorum gibi duyulması ve stereo çaldığımda hayal bile edemeyeceğim bir sahne derinliği oluşması. 3D dinleme ve sesi kaliteli filmleri izlemek çok ilginç olacak. Ben hep bir amfiyi sahnesine göre yargılamışımdır, sahnesi olmayan amfileri hiç sevmemişimdir ama böyle bir sahneye sahip bir amfi hiç duymadım! Entegre amfilerin üretim sürecinden ötürü güvenilirlikleri zaten üst düzey oluyor iyi entegrelerde. LM3886 gözüm kapalı önereceğim bir entegre. Üst düzey kulaklıklarla ve kulaklık amfileriyle uzun süre müzik dinlemiş biri olarak bu ayrıntı seviyesini hiçbir kulaklıkta duymadım. Ne Sennheiser HD600 ne Beyerdynamic kulaklıklarla. Sizin için bir video çekeceğim lakin tahmin edersiniz ki video ile tam aktarılamaz bu ses.
Sadece bir pürüz var ki zaten olmazsa bir sorun olduğunu düşünürdüm... Radyo anteni gibi telefonlardan etkileniyor, videoda bu sorunuda gösteririm. Tahminim mercimek kondansatörlerden yapıyor gibi tahmin ediyorum.
20241108_113803.jpg

Ben de LM3886'nın sesini ilk dinlediğim de aşık olmuştum. Üstelik böyle baskıdevreli filanda yapmamıştım. Direk breadboard üzerine kurmuştum.
Demek ki kalite kendini belli ediyor. Youtube a videosunu yüklemiştim ama teliften dolayı sesi kestiler.

Hoparlör ne kullanıyorsun bu arada?

1731059219732.png

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back