Yine havyadan örnek vereceğim, 15V le çok stabil çalışan pid değerleri, 24V beslemede osilasyona giriyordu.
Aslında belli pid değerleri ve hedef sıcaklık için voltajın(gücün) yükselip yükün değişmemesi ile yükün düşüp voltajın değilmemesinin etkisi aynı olmaz mı?Bu cok dogal. Senin Kp, Ki, Kd katsayilarin cikis voltajin olan 15 ile carpilip pwm sinyale donusuyordu.
24V uygulayinca tum katsayilarin 24/15=1.6 ile carpilmis oldu.
Eger 15v da duzgun calisan sistem 24v'da da ayni duzgunlukte calissin dersen Kp, Ki, Kd degerlerini 1.6'ya bolmen gerekir.
Olmaz bence. Çıkış sıcaklığından feedback alınıp ona göre actuate ettiğin için çıkış yükünedeki değişimlere güzel tepki vermeli kontrolcü, tabiki belli limitler dahilinde. Ama voltaj değişiminde bir ölçüm almadığı için olmaz. Bence şöyle yapsaydınız dediğiniz sıkıntıyı hiç yaşamayabilirdiniz, ucun akımını kontrol eden bir akım kontrolcü, o akım kontrolcüye referans akım değeri veren sıcaklık kontrolcü. Ama benzer şekilde sıcaklık kontrolcü çıkışının voltaj ile bölünmüş hali kullanılarak tek kontrolcü yapılsa da olabilir belki, bu iki sistemi karşılaştırmak lazım.Aslında belli pid değerleri ve hedef sıcaklık için voltajın(gücün) yükselip yükün değişmemesi ile yükün düşüp voltajın değilmemesinin etkisi aynı olmaz mı?
Bunun için yaptığım deneylerde yüksek ve düşük sıcaklıklarda serbest havada, pasif soğuyan bakır soğutucu, aktif soğutulan Bakır soğutucuyla birkaç deney yapmıştım.Havya için örnek verecek olursam daha düşük hedef sıcaklıkta termal yük ve güç ihtiyacı daha düşük oluyor.
Her bir pid çevrimini göz önüne alırsak ölçümlar arasında max gücün 2 kat yüksek olmasıyla, yükün yarı yarıya düşük olmasının iki ölçüm arasındaki değişim bakımından etkisi aynı olur diye düşünüyorum.
Hocam birde kılıfın ve sensör ucunun ısınma süresi var o da biraz etkileyebilir. Rezistansın ısıl kapasitesi de, rezistans ve sensörün dış kılıfının ısıl iletkenliği de etkiler diye düşünüyorum. İlk ısınmada ısıtıcı gücünü düşünürseniz aşma 8 derecenin de altına inecektir kanaatindeyim.Termal macunun faydas oldu, overshoot 10 den 8 lere düştü ...
C++:// Biqu H2 #define DEFAULT_Kp 14.36 #define DEFAULT_Ki 0.80 #define DEFAULT_Kd 64.64
Hocam birde kılıfın ve sensör ucunun ısınma süresi var o da biraz etkileyebilir. Rezistansın ısıl kapasitesi de, rezistans ve sensörün dış kılıfının ısıl iletkenliği de etkiler diye düşünüyorum. İlk ısınmada ısıtıcı gücünü düşünürseniz aşma 8 derecenin de altına inecektir kanaatindeyim.
#define PID_MAX 255 // Limit hotend current while PID is active (see PID_FUNCTIONAL_RANGE below); 255=full current
Düzelmesine sevindim Hocam.Şimdi bunu denedim. Daha önce tam güç veriyordu ısıtıcı elemente (PWM=255),
C++:#define PID_MAX 255 // Limit hotend current while PID is active (see PID_FUNCTIONAL_RANGE below); 255=full current
Ama ısının sensöre ulaşması gecikiyordu. Şimdi PWM=150 yaptım, hiç overshoot yok. Ama ısınma süresi tabi uzadı Şimdi değişik deneyler yapıp şöyle 4 derece overshoot elde edip orada bırakacağım.
35634 eklentisine bak