Ama her halukarda önce 1.8v a düşürmem gerekmez mi voltajı?Olur. Aslında referans voltajın ne kadar faydası olacağını test edebilirsin. İki tane 1.5 V pili seri bağla ve onu referans olarak kullan. Eğer fayda sağlarsa 3.3 V referansı da alırsın.
Bendeki sıkıntı büyük ya. Ama anladığımız kadarıyla 1.8v yerine 3.29v verdiğim için sapıtıyor. Önce bu voltajı ayarlayacağım. Eğer 1 puan oynarsa dediğin gibi halledebilirim.Arduino adc sinde son hane sürekli bir puan oynuyor. Fazlası yok sadece bir puan. Ortlama alma yöntemlerini denediğimde de sonuçta oynama azalsa da devam etti. Bu durumda bende if ile bir puandan yüksek yeni değeri kabul et dedim oynama falan kalmadı. Sonuç 1 puanlık ölçüm hatası. .
Sende de sadece son hane oynuyor ise deneyebilirsin. Ama 3,5 puan oynuyorsa olmaz tabi.
Şu anda full değerde 1023 okuması gereken ADC maks 1020 okuyor. O da 1013 ile 1020 arasında 7 puan fark ile.
Benim de kafam karıştı. ADC nin GND side ayrı sanırım. Şimdi benim şemaya bakacağım GND yi ne yapmışım diye.3.3 V vereceksin ADC ye, bu besleme voltajı. Ama girişe en fazla 1.8 V vereceksin. Şimdi şundan emin değilim yalnız. Referans voltajı olarak neyi alıyor bu? 3.3 V mu yoksa kendi içinde 1.8 V mu türetiyor? Eğer 3.3 V referans alıyorsa o zaman kötü. ADC efektif olarak 12 bit yerine 11 bit ADC haline geliyor.
Bu çok kolay.Aslında bende bir pico var. Arduino IDE ye nasıl tanıtacağımızı bir keşfedeyim ben de denemeler yapmak istiyorum.
Netteki videolarda genelde 3.3v veriyorlar ADC ye 1.8v dan hiç bahseden olmamış. Ama hayırlısı bakalım. Senin testlerin asıl sonucu verir.Bu değişkenliği sebebi 1.8 V u aşman değil. Bu büyük ihtimalle ADC besleme voltajındaki gürültüden kaynaklanıyor.
1.8 V u aşınca yanlış ölçüm olur, eksik ölçersin.
3.3 V vereceksin ADC ye, bu besleme voltajı. Ama girişe en fazla 1.8 V vereceksin. Şimdi şundan emin değilim yalnız. Referans voltajı olarak neyi alıyor bu? 3.3 V mu yoksa kendi içinde 1.8 V mu türetiyor? Eğer 3.3 V referans alıyorsa o zaman kötü. ADC efektif olarak 12 bit yerine 11 bit ADC haline geliyor.
Aslında bende bir pico var. Arduino IDE ye nasıl tanıtacağımızı bir keşfedeyim ben de denemeler yapmak istiyorum.
Abi DAC'ın iki kanalına da aynı değeri set ettim.Gene böl ve yönet taktiğini uygula. DAC'ın çıkışını devreden ayır ve o şekilde istenen değeri veriyor mu bak.
Abi DAC 0 ve DAC 1 çıkışlarına 1000 değeri gönderiyorum.Sorunu anlayana kadar sadece dijital veri göndererek test et. Yani DAC registerine ne yazıyorsun, çıkışta kaç volt okuyorsun.
Akım DAC'ı ve gerilim DAC'ına aynı veriyi yazarsan çıkışta da aynı voltajı görmen lazım. Görmüyorsan çok temel bir sorun vardır.
Abi DAC 0 ve DAC 1 çıkışlarına 1000 değeri gönderiyorum.
Multimetreden okuduğum
DAC 0 (Amper çıkışı) 1000
DAC 1 (Voltaj çıkışı) 1002
Bu voltaj çıkışında 2 puanlık bir sorun var.
Tamam abi.Bu şekilde sistem dursun bakalım. Ara ara ölç, çıkış her zaman sabit 1.000 V ve 1.002 V mu kalıyor yoksa oynuyor mu görelim.
Yaklaşık 4 saattir açık. Ara ara ölçüyorum. 1 puan bile değişim yok. Biri 1000, diğeri 1002Bu şekilde sistem dursun bakalım. Ara ara ölç, çıkış her zaman sabit 1.000 V ve 1.002 V mu kalıyor yoksa oynuyor mu görelim.
Arkotekten aldığımı deneyeceğim gelince.Hmm ama bir dakika. 2 çıkarırsan DAC verisi 1 ve 0 olduğunda negatife inersin, olmaz.
DAC çıkışı ile oynayamayız ki abi. Set ettiğimiz sayı ile oynarız.Hmm ama bir dakika. 2 çıkarırsan DAC verisi 1 ve 0 olduğunda negatife inersin, olmaz.