MCU +24V P-Ch Mosfet en kolay nasıl sürülür?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,204
Elimizde 5 ve 24 volt var. En kolay bir şekilde P kanal mosfet ile +24 ü nasıl kontrol ederiz?

Ben opto kullanarak aşağıdaki gibi bir şey düşündüm. Oluru var mı sizce yada daha kolayı? (Not : Yüksek hızlı anahtarlama yok)

1602497444872.png



Simulasyon link
 
Son düzenleme:
Eğer izolasyon gerekmiyorsa şöyle basit bir devre iş görür. İzolasyon gerekli ise, BC547 nin yerine optonun transistörünü bağlayabilirsin.

1602505219374.png
 
Olmuş, daha basiti yoktur herhalde. Eğer topraklar aynıysa optoya gerek yok. MOSFET kapısını boşaltmak için 5V yerine GND olursa diyota da gerek kalmaz.
 
Devrenin bu haliyle MOS GS arası 24V görüyor. Çoğu MOSun GS limiti 20V.
Transistörün üstüne 10V bir zener iyi olur.
30V GS dayanımlı MOSlarda var.
 
Devrenin bu haliyle MOS GS arası 24V görüyor. Çoğu MOSun GS limiti 20V.
Transistörün üstüne 10V bir zener iyi olur.
30V GS dayanımlı MOSlarda var.

Evet veya transistör kollektörüne bir 10 k konabilir. Benim burada kullandığım IRF9Z34, VGS limiti 20 V.
 
Yorumlar hangi çizim için karıştırdım. :)

@taydin senin şemada vgs 24V görüyor. Zaten bundan kaçmak için böyle eklentiler yaptım.

@ckocagil topraklar aynı ama opto yerine transitor kullandığımda istediğim gibi olmadı. muhtemelen mosfet e gnd yerine +5 uyguladığım içindir. opto çok pahalı olmadığı için yapıştırdım geçtim.
 
Aslında zenerli devreler de var ama ben zener kullanmadan bu iş olur mu derken bu taslak çıktı ortaya... Örneğini de daha önce görmediğim için yorum istedim...
 
Eğer izolasyon gerekmiyorsa şöyle basit bir devre iş görür. İzolasyon gerekli ise, BC547 nin yerine optonun transistörünü bağlayabilirsin.

5649 eklentisine bak
q1 transistörünün emiterine 1ma geçecek şekilde bir direnç konarsa Vgs gerilimi 1ma i aşmaz. zenere gerek kalmaz. mosfeti akım kaynağı ile sürmüş olursunuz.
 
Olay MOSFET parametreleri ile ilgili. Benim devreye 10 k ilave edince herşey normal çalışıyor. Gate voltajı 12 V u aşmıyor.

1602510697919.png
 
24 volt azalıp arttığında bu sürücü devresi iyi çalışmaz.
8. mesajımı inceleyin.

@kesmez hocam bende (hizli) anahtarlama yok. Mosfet iletime gectikten sonra gate akim cekmeyi kesecegi icin vgs 1ma de olsa 24V seviyesine yukselir. Gerci anahtarlamada olsa 1ma ile mosfet lineer bolgede calisir ve cok isinir. Bu da dogru olmaz. Yada ben sizin dediginizi anlayamadim...
 
q1 transistörü bc547 emiterine mesela 4k7 direnç takalım ve bu transistörü 5 volt ile anahtarlayalım. emiterden yaklaşık 1ma akım geçecektir. ve bu akım 24v dan bağımsız olacaktır 12 de olsa 36 da olsa hep 1 ma geçecektir Vgs ye paralel bağlı 10k üzerinden. Yani Vgs voltajı hep 10 volt olacaktır. böylece mosfet hep 10v sabit Vgs ile sürülmüş olacaktır. Çünkü biz Vgs ye paralel bağlı 10k yı 1ma lik akım kaynağı ile sürmüş oluyoruz.
Ben p kanal mosfetleri genelde hep böyle sürerim.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,897
Mesajlar
100,674
Üyeler
2,497
Son üye
omertopcu82

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top