MIG MAG Gaz Altı Kaynak Yöntemi Hakkında Bilgi

MIG – Gaz Altı Kaynak Yöntemi

Tam açılımı Metal Inert Gas olan MIG kaynak yöntemi, kaynaklı imalat sektöründe oldukça yüksek kullanım oranına sahip bir ergitme esaslı ark kaynağı türüdür. Sektör içerisinde yaygın adı gaz altı kaynak yöntemi olarak bilinir. Uluslararası standartlarda GMAW (Gas Metal Arc Welding) adıyla da geçer.

İlgili yöntemde, kaynatılacak hammadde metalinin kalitesine göre kullanılacak sürekli tel elektrotlar değişkenlik gösterir. Bunlar genel olarak SG1, SG2, SG3, Aristorod 63 ve özlü tel gibi gaz altı kaynağa özel tel çeşitleridir. Örneğin demir esaslı malzemeler için bu teller kullanılırken, krom esaslı malzemelerde 316, 316L, 316Cb gibi teller tercih edilir.

Seçilecek telin ve kaynatılacak malzemenin çeşidine ve kalitesine göre inert gaz seçimi yapılır. Bu gazlara örnek olarak saf argon, helyum, karbon dioksit veya bu gazların karışımları verilebilir.

MIG kaynak yönteminde ark, kaynak teli ile kaynatılacak malzemeler arasında oluşur. Bu ark sonucu ortaya çıkan yüksek ısı ile metaller birbirine kaynar ve imalat tamamlanır.

Adım adım çalışma prensibi:

1. Kaynak makinesi içerisindeki makaradaki tel, sabit hızla kaynak bölgesine beslenir.
  2. Tel ucu ile metal arasındaki ark boyu (mesafe) sabit tutulur.
  3. Elektrik akımı bu noktada 3000–6000 °C arasında yüksek ısı üretir.
  4. Ark bölgesine gönderilen inert gaz, atmosferdeki oksijen, azot ve su buharının kaynak banyosuna girmesini önler, böylece metalin oksitlenmesi engellenir.
  5. Erimiş metal banyosu soğuyarak katılaşır ve iki parça arasında metallik bir bağ oluşur.

Avantajları

• Yüksek kaynak hızı: Sürekli tel besleme sayesinde kesintisiz çalışma imkânı.
  • Temiz dikiş: Cüruf oluşmaz, temizlik ihtiyacı minimumdur.
  • Her pozisyonda kaynak: Yatay, dikey, tavan gibi farklı konumlarda uygulanabilir.
  • Geniş malzeme yelpazesi: Çelik, paslanmaz çelik, alüminyum, bakır ve alaşımlarında kullanılabilir.

Dezavantajları

• Rüzgâr hassasiyeti: Açık alanlarda koruyucu gazı rüzgâr dağıtabilir.
  • Ekipman maliyeti: TIG’e göre daha ucuz olsa da örtülü elektrot kaynağına kıyasla pahalıdır.
  • Kalın malzemelerde sınırlamalar: Çok kalın parçalar için ön tavlama gerekebilir.

Uygulama Alanları

• Otomotiv endüstrisi (gövde parçaları, şasi birleştirme)
  • Gemi ve uçak yapımı
  • Basınçlı kap imalatı
  • Metal mobilya üretimi
  • İnşaat çelik yapılar

MAG – Gaz Altı Kaynak Yöntemi

Tam açılımı Metal Active Gas olan MAG kaynak yöntemi, kaynaklı imalat sektöründe oldukça yüksek kullanım oranına sahip bir ergitme esaslı ark kaynağı türüdür. Sektör içerisinde yaygın adı gaz altı kaynak yöntemi olarak bilinir. Uluslararası standartlarda GMAW (Gas Metal Arc Welding) adıyla da geçer.

İlgili yöntemde, kaynatılacak hammadde metalinin kalitesine göre kullanılacak sürekli tel elektrotlar değişkenlik gösterir. Bunlar genel olarak SG1, SG2, SG3, Aristorod 63 ve özlü tel gibi gaz altı kaynağa özel tel çeşitleridir. Örneğin karbon çeliği malzemeler için bu teller kullanılırken, alaşımlı çeliklerde ER70S-6 gibi teller tercih edilir.

Seçilecek telin ve kaynatılacak malzemenin çeşidine ve kalitesine göre aktif gaz seçimi yapılır. Bu gazlara örnek olarak karbon dioksit (CO₂) veya argon–karbon dioksit karışımları verilebilir. MAG kaynak yönteminde kullanılan aktif gaz, ark bölgesinde kimyasal reaksiyonlara girerek kaynak dikişinin mekanik özelliklerini iyileştirebilir.

MAG kaynak yönteminde ark, kaynak teli ile kaynatılacak malzemeler arasında oluşur. Bu ark sonucu ortaya çıkan yüksek ısı ile metaller birbirine kaynar ve imalat tamamlanır.

Adım adım çalışma prensibi:

1. Kaynak makinesi içerisindeki makaradaki tel, sabit hızla kaynak bölgesine beslenir.
  2. Tel ucu ile metal arasındaki ark boyu (mesafe) sabit tutulur.
  3. Elektrik akımı bu noktada 3000–6000 °C arasında yüksek ısı üretir.
  4. Ark bölgesine gönderilen aktif gaz, atmosferdeki oksijen, azot ve su buharının kaynak banyosuna etkisini kontrol altına alır ve aynı zamanda metal banyosuyla reaksiyona girerek dikiş özelliklerini etkiler.
  5. Erimiş metal banyosu soğuyarak katılaşır ve iki parça arasında metallik bir bağ oluşur.

Avantajları

• Yüksek kaynak hızı: Sürekli tel besleme sayesinde kesintisiz çalışma imkânı.
  • Ekonomik gaz kullanımı: CO₂ ve karışım gazlar inert gazlara göre daha düşük maliyetlidir.
  • Her pozisyonda kaynak: Yatay, dikey, tavan gibi farklı konumlarda uygulanabilir.
  • Geniş malzeme yelpazesi: Karbon çeliği, düşük alaşımlı çelik ve bazı paslanmaz çelik türlerinde kullanılabilir.

Dezavantajları

• Cüruf ve sıçrama oluşumu: Aktif gaz kullanımı nedeniyle MIG’e göre daha fazla çapak ve sıçrama oluşabilir.
  • Rüzgâr hassasiyeti: Açık alanlarda koruyucu gazı rüzgâr dağıtabilir.
  • Kalın malzemelerde sınırlamalar: Çok kalın parçalar için ön tavlama gerekebilir.

Uygulama Alanları

• Otomotiv endüstrisi (gövde parçaları, şasi birleştirme)
  • Gemi inşası
  • Basınçlı kap imalatı
  • Çelik konstrüksiyonlar
  • Ağır makine üretimi

Dipnot

Bu bilgiler ve yazılar sektörde yıllarca eğitilmiş ustalar ve mühendislerin tecrübeleri doğrultusunda yazılmıştır. Metin düzeltme, yazım yanlışları ve noktalama yanlışları kontrolünde yapay zekadan yardım alınmıştır. Daha fazla detay için bana ulaşabilirsiniz. Bu yazıyı KÜRE ansiklopedi için yazdım ve onaylanıp yayına alındı. Ben de neden buraya da yazmayayım dedim. İnşallah içimizden birinin işine yarar. Okuduğunuz için teşekkürler iyi çalışmalar...

Ekler

• 5.jpeg
    5.jpeg
    270.4 KB · Görüntüleme: 6
  • c28f20d9-7aa9-4d2f-87c3-c144f87f0905.png
    c28f20d9-7aa9-4d2f-87c3-c144f87f0905.png
    2.2 MB · Görüntüleme: 4
Aradaki farkları da burada özetleyelim. MIG'de örtü gazı, sadece kaynak havuzunu atmosferden yalıtır, böylece oksitlenmeyi önler. MAG'de ise örtü gazı, kaynak havuzunu atmosferden yalıtmanın dışında, bazı ilave gaz katkıları ile kaynatılan metalin vasfında değişikliklere sebep olur. MAG, sadece çelik çeşitlerinin kaynağında kullanılır.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,253
Üyeler
3,280
Son üye
murattatoglu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back