mst9883 osiloskop projesi

devreci

Aktif Üye
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
465
Malzeme sökerken dikkatimi çekti , 3 kanal 140msps adc vga sinyallerini dijitalleştirme için kullanılıyormuş

Fiyatı da çok ucuz , ucuz bir fpga ile bir osiloskop projesi yapsak satar mı ? uğraşmaya değer mi ? yoksa hamallık mı olur?

IMG_20241024_221900.jpg



Ayrıca şun linkleri vereyim ikinci el malzemeler :D

sökülmüş ikinci el fpgalar



ikinci el igbt

 
satmaz çünkü bir sürü benzeri ucuz osiloskop var. ayrıca bu işlerde fazla mühendis gibi düşünmek en büyük zaaf oluyor. yani iyi bişey yapayım satılsın. ama gerçek öyle değil çöp, ucuz ve iyi gibi görünen ama aslında iyi pazarlanan ürün satılıyor.

bir de satmak ile gerçekten o işten para kazanmak arasında fark var. ilk bakışta 15 dolara malederim 40 dolara satarım güzel kar gibi geliyor. hayata geçince harcadığın para, kargo, yaktığın elektrik, vergisi vs 1 yıl geçince bakıyorsun dönen para büyük ama kazandığın para maaşlı işten daha kötü. harcadığın emek de daha fazla.

bu işlerden gerçekten para kazanabilmek için qrp labs - hans summers'ın yaptığı gibi çok niş bir alanda eşsiz ürünler çıkarmak ve bu konuda da çok istikrarlı olmak gerekiyor. çünkü tanınır bilinir ve tercih edilir olmak min 3 sene.

yapılıp satılacak ve para kazanılacak işler var mıdır, tabi vardır ama boşlukları bulup değerlendirmek gerekiyor. çinlinin dönüp bakmayacağı kadar az adet ama senin yapıp sattığında kazandığın paranın uğraşına değeceği bir adetde satılan ürün bulmak lazım.

yıllar önce teknik projede 1 milyon dolar batırmış yaşı benden daha büyük biriyle aynı böyle teknik bir fikri heyecanla anlatıyordum. adam ciddi ciddi gözlerimin içine bakıp şunu dedi "fazla mühendis gibi düşünüyorsun, düşünme" o zaman haklılığını anlamamıştım ama şimdi anlıyorum.
 
Son düzenleme:
Teşekkürler hocam haklısın , aslında minicik avuçiçi 3 kanal bir osiloskop fena olmaz ama dediğin gibi ne kar edecek ? belki de zarar....

Niş alanı derken , mesela burada fpga var fpga içine işlemci olacak , lcd ekran olacak ve yüksek hızda kontrol var , bu niş değil midir türkiye şartlarında ? yani bu alanda yürüsek nasıl olur değersiz midir ?
 
demek istediğim o değil. sen bir ürünü uzay teknolojisi ile de yapıyor olabilirsin ama gerçekte müşteri-son kullanıcı bununla ilgilenmez. yani osiloskobun içinde fpga var diye buna ekstra bir değer vermezler. bahsettiğin ürünün kullanıcı kitlesini düşünelim. profesyonel bir uygulama için kimse almaz rigol-siglent vs 350 usd civarı başlıyor. amatör de bütçesi zaten sınırlı renkli renkli 50-60 usdlik çöp ama kutusu güzel çin malı cihazlara kayacak.

niş alandan kastım şu fazla bir rakibinin olmaması en azından segment olarak rakipsiz olmak. kendi ticari örneğimden gidelim. 2003 yılında uydu sektöründe çanak anten ayarlamak için insanların çatıya tv+uydu alıcı çıkarıp elektrik çekerek ayar yaptığını gördüm. o yıllarda en basit uydu bulucu 600-700 usd civarıydı o da bulabilirsen.

bir tuner, akü, işlemci, kutu, lcd ekran birleştirip içinde spectrum analyzer da olan pili 8 saat giden, pil koruması vs. olan diseqc destekleyen olabilen en iyi cihazı yaptık. satış rakamımız 350-400 usd arası. ilk partide güzel satıldı sonra rakipler çok daha basit ucuz pili bittiğinde deşarj koruması bile olmayan, düzgün ölçmeyen ama iyi kötü iş gören cihazlar yaptılar ve bizden daha çok satmaya başladılar.

hata 1 - en iyi cihazı yapmaya çalışarak vakit kaybetme. iş görecek cihazı yap sonra geliştir.

ardından tabi biz de daha ekonomik ve çok daha sağlam-kullanıcı dostu özellikleri olan cihazlar yaptık. mesela lnb akımını ölçerek bozuk lnbleri tespit eden veya kısa devreyi tespit eden özellikler ekledik. bu cihazları türkiyenin en bilinen markalarına bile sattık.

niş bir üründü çünkü o dönemde satış adetleri çinlilerin istediği gibi aylık onbinlerce değildi pazar küçüktü ama ayda 200-300 tane satmak bizim için iyi bir rakamdı.

bu iş 2004-2012 arası herhalde 8 sene kadar sürdü belki toplamda 20-25 bin adet cihaz sattık. fakat neticede şuna vardı. para kazanmak istiyorsan ürüne değil sisteme ve şirkete-markaya odaklanmak gerekiyor. ürün geçici ve teknik olan her şey para ile çözülebilir veya yaptırılabilir.
yani aslında ürün doğruydu, finans vardı, çevre vardı ama bizim fazla mühendis olmamız işin büyümesine engel oldu. daha tüccar olsaydık bu üründen ve yarattığı rüzgardan marka değeri olarak faydalanır 10x daha fazla kar ederdik. biz çok iyi teknik ürünler yaptığımız için keyif alıp heyecan duyarken dışarıdaki kullanıcının da bunu anlayacağı gibi bir hataya düştük. tabiki kalite ve fonksiyonellik ürünü sattırıyor ama kimse tekniğe içindeki chipe senin-benim kadar bakmıyor.

üründen ve işten bağımsız olarak. karakterinde girişimcilik varsa tüccar gibi düşünerek strateji kurgulamak teknik becerileri bunun yanına sos olarak eklemek gerekiyor. ama karakterinde mühendislik varsa. iyi ürün yapabiliyor olduğun için bundan para kazanacağını düşünmek hatalı bir varsayım. teknik beceriler işin %30 en fazla %40'lık kısmı. ve işin kötüsü bu beceriler parayla satın alınabilir. geri kalan %70 ise finans, ticari beceri, çevre, doğru zamanlama gibi faktörlerden oluşuyor.

bu fikrin hakkında bir fizibilte yapmalısın mesela eevblogda teknik ürünün ticarileştirilmesi konusunda güzel bir video vardı. kabaca hesapla 1e mal ettiğin ürünü en az 3.5-4x çarpanla satarsan ancak para kazanıyorsun. yani bu scobu 20 usd maledersen yaklaşık 80 usd civarına satmalısın.
bir de bahsettiğin gibi çıkma malzeme ile veya aliexpresste gördüğün fiyatlarla bu işe yaklaşmak hata olur.

elektronikten para kazanılamaz demiyorum sadece doğru ürün seçmek ve çok doğru strateji ile ilerlemek gerek. basit hatalar ve basit konuları görmezden gelmek uzun vadede bütün işi batırıyor.


 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Mesajlar
116,802
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top