Turgay Abaya
Aktif Üye
Peki OSİLASKOP İLE AC+DC True Rms cihazdaki gibi doğru sonuçlar bulabilecekmiyim? Sanırım sizin osilaskopta yine doğru sonuçlar vermedi Duty cycle'ı birden küçük AC kare dalgalar için ?
Peki OSİLASKOP İLE AC+DC True Rms cihazdaki gibi doğru sonuçlar bulabilecekmiyim? Sanırım sizin osilaskopta yine doğru sonuçlar vermedi Duty cycle'ı birden küçük AC kare dalgalar için ?
Hocam benmi yanlış anlıyorum... Siz kendiniz zaten farklı duty cycle ile Osilaskop ile ölçümler yapıp multimetredeki gibi yaklaşık aynı yanlış RMS değerlerinin çıktığını anlatmıştınız resimdeki gibi.Sonradan daha doğru ölçme metodunumu buldunuz osilaskobunuzla ?,tam anlayamadımOsiloskop ölçümlerinde bir hata yok. Nerede hata görüyorsun? En küçük %10'a kadar ölçtüm, ama %1 den küçük duty cycle olmasının hiçbir önemi yok. Osiloskop ekrandaki grafik üzerinde ölçüm yapıyor. Eğer yatay ayarı uygun yaparsan ve o pals ekranda net görünürse, doğru RMS değeri hesaplanacaktır.
Hocam benmi yanlış anlıyorum... Siz kendiniz zaten farklı duty cycle ile Osilaskop ile ölçümler yapıp multimetredeki gibi yaklaşık aynı yanlış RMS değerlerinin çıktığını anlatmıştınız resimdeki gibi.Sonradan daha doğru ölçme metodunumu buldunuz osilaskobunuzla ?,tam anlayamadım
BİRDE DAHA YUKARIDAKİ SORUMUN CEVABINI ALABİLİRSEM ÇOK SEVİNİRİM HOCAM...." :Böğle bir cihazı AC+DC moda alınca sizin ve benim tahminimizdeki gibi DC akımdakine benzer ( Diğer multimetrelerdeki Ekranda Gözüken değer x duty cycle şeklinde ) sonuçlar mu buluyoruz yoksa bilmediğimiz ekstra etkenler var ve sonuçlar farklımı çıkıyor? Mesela duty cycle benim motordaki gibi 1/2 ise AC+DC cihaz diğer True RMS cihazlardaki ekranda görülenin yarı değerinimi gösteriyor?...."
Birde tüm dijital osilaskoplarla doğru ayarlarla bu ölçümü yapabilecekmiyiz veya osilaskop alırken neye dikkat etmemiz gerekecek bahsettiğim ölçümleri yapabilecek bir osilaskop alırken?
"Eğer yatay ayarı uygun yaparsan ve o pals ekranda net görünürse, doğru RMS değeri hesaplanacaktır. " DİYORSUNUZ YANİ İLKLERİNDE YANLIŞ ÇIKMASININ SEBEBİ DOĞRU AYAR YAPMADAN ÖLÇMEMİZMİYDİ OSİLASKOPTA ?
Beğen
İLGİNİZ VE VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER HOCAMBenim yaptığım ölçümlerin hiçbir özel tarafı yok. Giriş seviyesi bir dijital osiloskopla bile bu ölçümler yapılabilir. Bu senin yaptığın iş için özel osiloskop seçmeye gerek yok. Benim osiloskop seçimi ile ilgili önerilerim için aşağıdaki konuya bakabilirsin:
Hangi osiloskobu almalıyım?
Elektronik hobisine başladıktan çok kısa süre sonra, bir osiloskobun eksikliğini hissetmeye başlayacaksınız. Hızlı değişen sinyallerin değişimini görüntülemek ve üzerlerinde ölçüm yapmak için osiloskop şarttır. Peki hangi osiloskopu almalıyım, osiloskop nasıl seçilir, ilk alacağımız osiloskopta...mekatronik.org
Multimetre yerine Osilaskop alma tafsiyeniz için tekrar teşekkürler hocam..Instrustar Osilaskop aldım, almasaydım sorunu hayatta bulamazdım .Birsüredir hall sensörlü motor devresini sorunu çözecek şekilde yeniden tasarlamakla meşguldüm ve nihayet devre oldu ,yerleştirmesi kaldı.Hangi osiloskobu aldın? Cihazla ilgili artı/eksi gözlemlerini bir konu açıp anlatırsan başkalarına da faydalı olur
Multimetre yerine Osilaskop alma tafsiyeniz için tekrar teşekkürler hocam..Instrustar Osilaskop aldım, almasaydım sorunu hayatta bulamazdım .Birsüredir hall sensörlü motor devresini sorunu çözecek şekilde yeniden tasarlamakla meşguldüm ve nihayet devre oldu ,yerleştirmesi kaldı.
Sizin bu konuda tecrübelerinizide düşünürsek benden iyi değerlendirme yapıp bilgi paylaşacağınız kesin hocam.Ben özetle diğebilirimki USB Instrustar osilaskop kullanırken hernekadar ekstra bir bilgisayarada ihtiyacınız olsada , ölçüm hassasiyetinin benzer fiyatlı basit osiloskoplara göre oldukça fazla olması ,fiyat uygunluğu ve bilgisayar ekranı gibi büyük bir ekranda değerleri görebilmem oldukça memnuniyet vericiydi benim için.Bende de var aynı osiloskoptan. Bir fırsatını bulunca ayrıntılı incelemesini yapacağım.
Sağolun .N11 adlı internet alışveriş sitesinden .695 lira fiyatı vardı.@Turgay Abay osilaskobunuz hayırlı olsun.Cihaz size ne kadara mal oldu ve nereden satın aldığınız ?