Ne kadar yakıt harcıyorsunuz?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Hangi trafik koşullarında, hangi araç ile ne kadar yakıt harcıyorsunuz?

Ben günlük araç kullanıyorum ve bu nedenle yakıt sarfiyatı düşük dizel araçları beğeniyorum. Buna rağmen günlük araç kullanmıyor olsaydım, sanıyorum çok sıra dışı bir tüketim olmadığı sürece yakıt tüketimi umrumda olmazdı.

Ben kendi tüketim verilerimi paylaşayım. İsteyenlerde eklesin. Böylece burada bir kaynak oluşturalım.

Araç: 2016 1.4lt dizel polo
Kullanım: Şehiriçi
Kullanım şekli : Agresif
Tüketim: 1 depo (38-40lt) ile 650-700km

Bu arada yol bilgisayarı tüketimi eksik gösteriyor. Mesela kendim hesapladığımda ortalama 5.8lt/100km sonucuna ulaşıyorum. Atıyorum yol bilgisayarı ortalama 5.0lt tüketim olduğunu söylüyor. Veya yol bilgisayarı değerine göre 900km gitmem gerekirdi ama gerçekte 700km gitmişim gibi..

Ben her zaman yakıt ışığı yandığı zaman veya yanmak üzere iken tam depo yakıt alırım. Buda 38-40lt civarında oluyor. Km yi sıfırlar, sonraki yakıt alımına kadar durumu takip ederim. Aynı araçtan arkadaşım kullanıyor. Tüketim konusunda çok daha az yakıt harcadığını söylüyor ama elinde tek bilgi ben bu ay yakıta şu kadar harcadım oluyor. Parça parça yakıt aldığı için ne kadar yakıt ile ne kadar yol yaptığını söyleyemiyor...

Eskiden kullandığım araçların tüketimleri

Ford fusion dizel:
Şehir içi/şehir dışı karma
38-40lt / 750-800km

Fiat linea dizel:
Şehir içi şehir dışı karma
38-40lt / 600-700km

Toyota GR86 ile sehir icinde 19 lt yakarken uzun mesafe yola cikinca ancak 17 lt ye dustu.
Agresif kullanmazsam ne kadar dusecek bilmiyorum.

Internette 9.4L/100km (ADR combined) demis. Ne anlama geliyor bilmiyorum fakat bu rakama dusecegine inanmiyorum.

ortalama bir otomobili 100km hızda sabit tutmak için 15-20 hp güç gerekiyor. ülkemizdeki otomobillerin ortalama gücü 100hp desek, fazladan konulmuş 80 hp ivmelenme için gerekli. yani şehir içi kullanımda (rampaları saymassak) yakıtın çoğunu ivmelenme sırasında harcıyoruz ve ortalama bir araç kullanıyorsak günümüz normlarında bence yakıt sarfiyatını belirleyen 1.etken araç değil şöför.

ben de biraz agersif kullanırım. agresiflikten kastım aşırı hız falan da değil. sadece trafik ışıkarında yeşil yanınca orada bekleyen araç kümesinden sıyrılma ve hızlıca orayı terk etme isteğimden kaynaklanıyor. sırf bu sebepten normalde başkaları kullanırken 6-7 litre yakan iş yeri aracı ben kullanınca 10-12 litreye çıkıyor.

Son düzenleme:
Merhaba,
Trafikte, freni ne kadar az kullanırsanız yakıtınız o nispette düşer. Bu, şu demektir otonun aldığı ilk ivmeyi mümkün olduğu kadar korumak gerekir. Bir örnek vereyim, ileride kırmızı yandığı halde yanımdan mermi gibi geçen ve ışığa gelince frene asılan sürücünün harcadığı yakıt, benim tüketimimden fazla olacaktır. Ne kadar az fren o kadar az yakıt anlamına gelir. E tabii bu tarz araç sürmek için biraz sabırlı ve stressiz olmak gerekir. Önümde 2 araçlık boşluk var, herif selektör yapıyor ilerle diye ben daha da yavaşlıyor adama yol veriyorum önüme geçiyor bu sefer tekrar şerit değiştiriyor. Ben orta şeriti tuttum mu hiç bırakmam sabit akar giderim. Yol açık ise 85 i geçmem. Zira cezalar çok arttı.

Selamlar.

Araç: 2021 1.6lt dizel Opel Combo
Kullanım: Şehiriçi / şehir dışı
Kullanım şekli : normal
Tüketim: 1 depo (45-48lt) ile 750-820 km

Aracı şehir dışı yada çevre yolunda trafik müsait ise hız sabitleme ile kullanırsam normal kullanıma göre çok fark oluyor.

Resim temsili.

images (2).jpeg

Zaten bende agresif kullanırım derken öyle deli manyak kullanmıyorum. Sadece bildiğim halde yakıt ekonomisi için gerekli olan kurallara uymam. Aracı ekonomik kullanmak ayrı bir konu.

Şu ana kadar olan oyunlardan şunu çıkarıyorum. Giriş seviyesi dizel bir araç için 40 lt ile şehir için 600-700 km gayet ideal tüketimler.

Benzinde durum nasıldır acaba?

2012 c4 1.6 dizel - şehir içi sakin kullanım sıkışık trafik 6.5-7 litre. şehir dışı sakin-orta kullanım 5-5.5 litre.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,985
Üyeler
2,835
Son üye
alpermete

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back