Obd 2 bağlantı

Ozkancan

Üye
Herkese merhaba arkadaşlar. Sizlerin yardımına ihtiyacım var. Obd 2 üzerinden bir voltaj düşürücü hazırlamam gerekiyor. Örnek Bi resim var ancak elektronik bilgim olmadığı için sizlere danışmak istedim. Şimdiden çok teşekkürler

Screenshot_2021-11-30-09-23-05-391_com.android.chrome.jpg
images.jpeg

Last edited by a moderator:
Merhaba, wikipedia sayfasında bu konnektörün pin yapısı ayrıntılı olarak anlatılıyor:

Özeltle konnektörün 16 numaralı pini pozitif akü voltajı, 4 numaralı pini de şase.

Dişi usb kablosunun 1 tanesi + Bi tanesi şase diğer ikisi de data kablosu oluyor sanırım.

Konnektördeki + akü voltajı, yani 12 V veya artık arabanın aküsü neyse o! Onu USB portunun pozitifine bağlayamazsın, port gider. 5 V seviyesine düşürmen lazım. Bunu da bir 7805 ile yapabilirsin.

Konuyu biraz daha detaylandırır mısın?
Obd nin bir ucu nereye, diğer ucu nereye bağlanıyor? Mümkünse cihazların resminide ekle.
16 pin erkek boş obd konnektörüne dişi usb soket aracılığıyla Pl2303 bağlıyorlar ama nasıl yapıldığını bilmiyorum

Ekler

• images.jpeg
    images.jpeg
    14.9 KB · Görüntüleme: 113
  • Screenshot_2021-11-30-09-23-05-391_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2021-11-30-09-23-05-391_com.android.chrome.jpg
    343 KB · Görüntüleme: 99
Odb ye hiç vakıf olmadığımdan, anlamak için soruyorum.
Yapacağın şey erkek odb2 to usb olacak, sen dişi odb2 çıkışa sahip olan cihazını bu yapacağın çevirici ile bilgisayara bağlayacaksın. Doğru mu anladım?

Eğer doğru anladıysam dişi odb2 çıkışlı cihazından kaç volt çıkıyor söyleyebilir misin?

Odb ye hiç vakıf olmadığımdan, anlamak için soruyorum.
Yapacağın şey erkek odb2 to usb olacak, sen dişi odb2 çıkışa sahip olan cihazını bu yapacağın çevirici ile bilgisayara bağlayacaksın. Doğru mu anladım?

Eğer doğru anladıysam dişi odb2 çıkışlı cihazından kaç volt çıkıyor söyleyebilir misin?
Bilgisayara baplamayacağım. Bu aparat ile sanırım sensör voltajını düşürüp araç ecusunu şaşırtıyorlar. Obd voltajı sanırım 5 v. 12 v çıkarsa sanırım 7805 ile bağlantıyı yapacağım

Bilgisayara baplamayacağım. Bu aparat ile sanırım sensör voltajını düşürüp araç ecusunu şaşırtıyorlar. Obd voltajı sanırım 5 v. 12 v çıkarsa sanırım 7805 ile bağlantıyı yapacağım
Şimdi konuya ben de vakıf değilim sende vakıf değilsin. Düz mantık olarak yorumlarsak yapacağın kablo ile pl2303 cihazı odb jacklı cihaza bağlayacaksın. Pl2303 cihazı bir ttl to usb dönüştürücüdür. Bilgisayara veya uyumlu bir cihaza bağlamazsan odb cihaza hiç bir etkisi olmaz. Çünkü tek başına bir kontrolcü değildir.
Dört tane pini var.
+5V pl2303'ü besleme voltajı
GND şase
RX gelen haberleşme
TX giden haberleşme

Yukarıdaki duruma göre odb cihazından pl2303'ü 5v ile beslersin.
Pl2303 RX pininden bir veri alsa da bunu başka bir yere iletmekle yükümlüdür (pc, tablet yada başka bir cihaz)
Pl2303 TX pininden kendi başına hiç bir şey göndermez. Göndermesi için pc, tablet yada başka bir cihazdan komut alması gerekir.

Örnek;
Sen odb cihazsın,
Ben pl2303 cihazım,
Veli de bilgisayar.

Sen bana 20tl verdin, git bu parayı Veliye ver bana iki onluk yapsın dedin.
Ben aldım parayı Veliye verdim (RX)
Eğer veli bana iki onluğu verirse (TX) ben sana geri dönebilirim. Elimde iki onluk yoksa yada Veliye ulaşamadıysam sana dönüş yapamam. :)

Son düzenleme:
Şimdi konuya ben de vakıf değilim sende vakıf değilsin. Düz mantık olarak yorumlarsak yapacağın kablo ile pl2303 cihazı odb jacklı cihaza bağlayacaksın. Pl2303 cihazı bir ttl to usb dönüştürücüdür. Bilgisayara veya uyumlu bir cihaza bağlamazsan odb cihaza hiç bir etkisi olmaz. Çünkü tek başına bir kontrolcü değildir.
Dört tane pini var.
GND şase
RX gelen haberleşme
TX giden haberleşme

Pl2303 RX pininden bir veri alsa da bunu başka bir yere iletmekle yükümlüdür (pc, tablet yada başka bir cihaz)
Pl2303 TX pininden kendi başına hiç bir şey göndermez. Göndermesi için pc, tablet yada başka bir cihazdan komut alması gerekir.

Örnek;
Sen odb cihazsın,
Ben pl2303 cihazım,
Veli de bilgisayar.

Eğer veli bana iki onluğu verirse (TX) ben sana geri dönebilirim. Elimde iki onluk yoksa yada Veliye ulaşamadıysam sana dönüş yapamam. :)
Evet dediğiniz doğru zaten bneim de kafamı kurcalayan şey tamda olarak bu. Gözümle görmesem inanmam ama sadece Pl2303 ile gerek obd olsun gerek aracın tesisatının başka Bi yerinden olsun bağlantıyı yapıp işi çözüyorlar ama yapan kişi maliyet olarak çok para istiyor ve nasıl yaptığını söylemiyor . Bence 12v olan sistemi yada sensörleri Pl2303 ü 3.3v yada 5 v verip voltaj düşürerek sensör ile ecu arasındaki iletişimi kesiyorlar çünkü ortada Bi bilgisayar bağlantısı yazılımı vb bişry yok.

Dört tane pini var.
GND şase
RX gelen haberleşme
TX giden haberleşme

Örnek;
Sen odb cihazsın,
Ben pl2303 cihazım,
Veli de bilgisayar.

Peki 12v sisteme 7805 olmadan Pl2303 bağlarsak kart yanmaz mı? Ama resimde bakıyorum direk bağlantı yapıyorlar

Evet dediğiniz doğru zaten bneim de kafamı kurcalayan şey tamda olarak bu. Gözümle görmesem inanmam ama sadece Pl2303 ile gerek obd olsun gerek aracın tesisatının başka Bi yerinden olsun bağlantıyı yapıp işi çözüyorlar ama yapan kişi maliyet olarak çok para istiyor ve nasıl yaptığını söylemiyor . Bence 12v olan sistemi yada sensörleri Pl2303 ü 3.3v yada 5 v verip voltaj düşürerek sensör ile ecu arasındaki iletişimi kesiyorlar çünkü ortada Bi bilgisayar bağlantısı yazılımı vb bişry yok.
O şöyle birşeydir.
Pl2303 ile cihazı bilgisayara bağlayıp programlıyorlardır, sonra da o cihaz istedikleri gibi çalışıyordur.

Peki 12v sisteme 7805 olmadan Pl2303 bağlarsak kart yanmaz mı? Ama resimde bakıyorum direk bağlantı yapıyorlar
Eğer 12v var ise Pl2303 yanar.
İşin içinde başka bir şey var ve eleltronik bilgini ilerletmeden anlayabileceksin gibi görünmüyor.

O şöyle birşeydir.
Pl2303 ile cihazı bilgisayara bağlayıp programlıyorlardır, sonra da o cihaz istedikleri gibi çalışıyordur.

İşin içinde başka bir şey var ve eleltronik bilgini ilerletmeden anlayabileceksin gibi görünmüyor.
Bilgisayarla herhangi Bi işlem yapılmadığına eminim. Yine de verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim sağ olun çünkü para karşılığı yapan şahıs kargoyla gönderiyor cihazı tak kullan yani

O şöyle birşeydir.

Ayrıca obd soketinden çıkarınca hiç bi işlem yapılmamış gibi herşey eski haline dönüyor

Ben bir kaç yıl önce bir arkadaşım için yurt dışından getirtmiştim. 80TL civarı bir fiyatı vardı. Ama aldığım gibi verdim arkadaşa. İlgi alanıma girmediğinden ne olduğunu bile doğru dürüst sormadım. Tek bildiğim bu cihaz sayesinde araçların programlandığı. Hatta araç markasına göre de farklı farklı satılıyor.

İşte benim aldığım tam olarak buydu. Linkini buldum.

Bak burada da nasıl programlandığını gösteriyor. Videoda göreceğin üzerine cihaz bilgisayara bağlanıyor.
Muhtemelen Bilgisayarda bu cihaza istediği özellikleri programlıyor. Daha sonra cihazı araca takınca o özellikleri aktif ediyordur.

Bak burada da nasıl programlandığını gösteriyor. Videoda göreceğin üzerine cihaz bilgisayara bağlanıyor.
Muhtemelen Bilgisayarda bu cihaza istediği özellikleri programlıyor. Daha sonra cihazı araca takınca o özellikleri aktif ediyordur.

Seni anlıyorum ancak benim bahsettiğimin programlama ile alakası yok. Yazılım müdahalesi yok. Sadece ecu ya gelen sensör voltajını düşürmek için yapılan Bi şey

Bunları biliyorum o kadar da cahil değilim :)) ufacık Bi şey ama kimse bilmediği için zaten 1000 euro para istiyor maliyeti 100 TL olan malzemeye. olay bu yani.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,964
Üyeler
2,827
Son üye
abdullah3592

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back