On/off devresi

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Dış ortamda çalışacak ve topraktan sıcaklık, Ph, potasyum gibi veriler okuyacak bir projeye başladım.
Bu projede 18650 pil ile beslenecek ve güneş paneli ile pil şarj olacak.
Cihaz dış ortamda çalışacağı için ip65 gibi sızdırmazlık seviyesini karşılamalı yada buna yakın olmalı.
Buraya kadar sıkıntı yok. Contalı kutu, rakorlar vb ile bir şekilde ip kısmını çözdüm diyelim.
Cihaz 7/24 kullanılmayacak. Atıyorum 2 ay kullanılıp 3 ay yatacak diyebilirim. Bu kullanılmadığı sürede cihazı uyku/ hibernate gibi minimum akım çekeceği bir moda sokmam yada tamamen kapatmam lazım. Kutu ip olduğu için mekanik anahtar koyamam. Her kullanım öncesinde sök tak olsun istemiyorum.
Bu noktada cihaz üzerine Hall effect sensor koyayım. Mıknatısı sabitleyince minimal akım çekip cihaz harf off moda geçsin diye düşündüm. Ah503, 177 ve 3144 gibi 3 adet Hall effect sensor denedim. Mıknatısı güzel tepki veriyor. 3.1V seviyelerine kadar da güzel çalışıyor ama bataryadan minimum 1.53mA akım çekiyor. Bu da kabaca günlük 36mA, aylık 1000mA kapasitenin boşa harcanması demek. Cihaz üzerinde 3000mA pil koysam bekleme modunda 3 ay sonra pil mortingen olacak.
Reed kontak Hall effect sensöre en güzel alternatif gibi duruyor ama onun da yönlü bir malzeme olması, kılıfın cam olması, mekanik çalışması ve titreşimden dolayı zarar görmesi gibi dezavantajları aklıma geliyor. Bir de mıknatıs 1~2mm kayarsa tepkisi nasıl olur bilmiyorum.

Kısaca kutunun ip65 korumasını bozmadan cihazı hard off yapabilecek bir yöntem önerir misiniz? Şipşak anahtar bağla diye yazan olursa peşin söyliyim hiç yazmasın. Kutu dışında sarkan, hareket eden bişey istemiyorum.
Membran tuş da çözüm değil. Çalıştığı süre boyunca doğrudan gün ışığı altında çalışacak bir sistem olduğu için membran 1 haftada pul pul olur.
Sistemde batarya şarj, Lora, rs485, gnss ve esp32 olacak.

Uyku modunda harcanan enerji benim için kritik derecede önemli.

Daha önceden benzer bir şeyi şöyle çözmüştük, kutunun üstünde bir vida/pim yuvası olduğunu düşünün bu pim in ucunda mıknatıs var. İçerde de reed kontak var, bu srada cam kılıflı olmayan versiyonları vardı siyah mold edilmiş 2 pinli bir paketti diye anımsıyorum. Çalıştırılmak istendiğinde pim çekiliyor, ürün çalışıyor. Burada bu pim ya da vidanın kaybolmaması da önemli tabi, bunu da nasıl sağlarsınız bilmiyorum. Tahminimce hazır plastik kutu kullanılacağı için projede sanırım en kolay çözüm şöyle olur. kutunun büyük ihtimalle bağlantı için bir flanşı olur, o flanşa takılacak bir parça yaparsınız üzerinde mıknatıs ile kapatmak istenildiğinde o parça flanşa takılır. Benzer şekilde taşıma çantası olacaksa çantanın süngerine mıknatıs koymakta çözüm.

Pil güneş paneli ile desteklenecekse uyku modunda bitmez diye düşünüyorum.
Reed röle on-off yapabilir.
Zaman aralığı belli ise RTC modül ile on/off yapılabilir. 2032'lerin bilgisayarlarda uzun süre kullanıldığını biliyorum ama ne şartlarda hizmet veriyor onu bilmiyorum. Ya da şarj edilebilir 2032 ile kullanılsa ve enerjisi de güneş panelinden alınsa 5-10 yıl rahat götürür herhalde. .

Pil güneş paneli ile desteklenecekse uyku modunda bitmez diye düşünüyorum.
Reed röle on-off yapabilir.
Zaman aralığı belli ise RTC modül ile on/off yapılabilir. 2032'lerin bilgisayarlarda uzun süre kullanıldığını biliyorum ama ne şartlarda hizmet veriyor onu bilmiyorum. Ya da şarj edilebilir 2032 ile kullanılsa ve enerjisi de güneş panelinden alınsa 5-10 yıl rahat götürür herhalde. .
Abi şöyle bir durum var.
Atıyorum cihaz Antalya Serik bölgesinde bir tarlaya kuruldu. Yakınlarda bir yerde de alıcı istasyonu var. Buraya veri gönderiyor. Burada 2 ay çalıştı. Sonra sezon bitti diyelim. Seneye bahara kadar depoda duracak. Bir köşeye istiflenip tekrar kullanılacak zamanı bekleyecek.
Toprak ölçümü, gnss, Lora ve esp32 bu çalışma zamanında ciddi akım sarf ediyor. Cihazın Güneş altında olmadan normal çalışma süresi 4~5 gün anca olur.
Depodayken güneş olmayacak u yüzden cihaz uygun şekilde kapatılmalı yada hibernate/kış uykusu moduna alınmalı.

PH ölçümü yapan cihazların kalibrasyon bozulması konusunda zamanında çok saç baş yoldum. Bu noktada sistem kurulumu yapıp sistemden uzun süre uzak kalmak pek iyi bir fikir gibi gelmedi bana. Zamanın behrinde bakım işlerini devraldığım bir tesiste soğutma kulesinde dolaşan suyun neredeyse kan renginde olduğunu gördüm. Buna rağmen dozaj pompası tak tak tak habire asit basmaya devam ediyor soğutma suyuna. Bu işlere aşina ve gerekli ekipmana sahip bir arkadaşımı çağırıp suda PH ölçümü yaptık. PH çok düşük olmasına rağmen kalibrasyon saçmalaması yüzünden habire asit basılıyordu ve PH düşük su borulardaki küf ve pas ne varsa söküyordu.

Son düzenleme:
Abi şöyle bir durum var.
Atıyorum cihaz Antalya Serik bölgesinde bir tarlaya kuruldu. Yakınlarda bir yerde de alıcı istasyonu var. Buraya veri gönderiyor. Burada 2 ay çalıştı. Sonra sezon bitti diyelim. Seneye bahara kadar depoda duracak. Bir köşeye istiflenip tekrar kullanılacak zamanı bekleyecek.
Toprak ölçümü, gnss, Lora ve esp32 bu çalışma zamanında ciddi akım sarf ediyor. Cihazın Güneş altında olmadan normal çalışma süresi 4~5 gün anca olur.
Depodayken güneş olmayacak u yüzden cihaz uygun şekilde kapatılmalı yada hibernate/kış uykusu moduna alınmalı.
2 Gün güneş görmez ise kendi kendine kış uykusuna girsin olmaz mı? Veya uyku modunda lora çalışır durumda ise lora üzerinden aç kapat...

Bu noktada sistem kurulumu yapıp sistemden uzak süre uzak kalmak pek iyi bir fikir gibi gelmedi bana
Sistemden uzak kalınmayacak. Sadece cihazın IP durumunu bozmadan açıp kapatma yolu arıyorum. Cihaz birşeyi kontol etmeyecek sadece topraktan veri okuyup merkeze gönderecek. Dış mekan ve doğrudan güneş ışığına maruz kalacağı için elimden geldiğince seçici olmaya çalışıyorum.

Bu noktada cihaz üzerine Hall effect sensor koyayım. Mıknatısı sabitleyince minimal akım çekip cihaz harf off moda geçsin diye düşündüm. Ah503, 177 ve 3144 gibi 3 adet Hall effect sensor denedim. Mıknatısı güzel tepki veriyor. 3.1V seviyelerine kadar da güzel çalışıyor ama bataryadan minimum 1.53mA akım çekiyor. Bu da kabaca günlük 36mA, aylık 1000mA kapasitenin boşa harcanması demek. Cihaz üzerinde 3000mA pil koysam bekleme modunda 3 ay sonra pil mortingen olacak.
bistable röle kullanabilrsin. reed kontakla röle komum değiştirir. Kapalı iken akım çekme olmaz.

civalı swichler işinizi görmezmi acaba.Kutunun yönünü çevirdiginizde kontagı keser.
Cihaz rüzgar hatta fırtınaya maruz kalabilir. Sulama esnasında çakıldığı yerde dönüp şekli değişebilir. Bu yüzden civalı sistem olmaz diye düşünüyorum.
2 Gün güneş görmez ise kendi kendine kış uykusuna girsin olmaz mı? Veya uyku modunda lora çalışır durumda ise lora üzerinden aç kapat...
Hocam batarya voltajını takip ediyorum zaten. Batarya zayıf duruma düşerse merkeze bildirip kendini kış uykusu moduna alabilir. Konuya değindiğin güzel oldu. 10dk bir defa ESP32 uyanacak. Batarya ve güneş paneli voltajı okuyacak, GNSS den konum okuyacak, Sensörden veri okuyacak, sonra bunları LoRa ile merkeze gönderecek. Sonra kendisi için veri alma sıklığında değişiklik yada çalışma modunda güncelleme var mı bakacak. Geri uyku konumuna dönecek.
Cihazın gün içinde aktif olduğu süre toplam 10dk geçmez. Kullanmadığı zaman da lora, gnss, sensörün enerjilerini kesecek. Buraya kadar sıkıntı yok ama cihaz sürekli olarak açık kalamaz. Özellikle depoda beklerken. Bekleme süresince bir şekilde esp32 hibernate yada hard off olmalı.

@clc bahsettiği reed kontak için Özdisanda stok buldum. Şimdilik bunu kullanmak niyetindeyim. Hibernate moda aldığım zaman 100uA gibi bir akım çekilecek diye düşünüyorum. Bu da oldukça iyi bir değer.

1752140177414.png

fiyatı da $0.5. Uygun gibi.

Son düzenleme:
Aklıma değişik bir fikir geldi.
Hesap makinelerindeki gün ışığı paneli iş yapmaz mı?
Çalışmayacağı zaman kapalı bir kutuya konulursa cihaz kapalı kalır. Şuan mantığını oturtamadım ama gün ışığından aldığı az bir akımla tetikleme yapılabilir belki. Bilemedim valla. Üstüne düşünmek lazım. :)

bistable röle kullanabilrsin. reed kontakla röle komum değiştirir. Kapalı iken akım çekme olmaz.
1752140255205.png

Lipo pili TPS737xx üzerinden ESP32 besleyecek şekilde yapılandırıcam. Enable pini reed kontaka bağlı olacak. Mıknatıs reed kontağı aktive edince esp32 beslemesi kesilecek ve sistem hard off olacak.

Bistable röle de mantıklı ama burası için daha düşük maliyetli Enable pin alternatifi var.

Son düzenleme:
Aklıma değişik bir fikir geldi.
Hesap makinelerindeki gün ışığı paneli iş yapmaz mı?
Çalışmayacağı zaman kapalı bir kutuya konulursa cihaz kapalı kalır. Şuan mantığını oturtamadım ama gün ışığından aldığı az bir akımla tetikleme yapılabilir belki. Bilemedim valla. Üstüne düşünmek lazım. :)
Cihazın çalışma gereken sürede günışığı almayabilir. Yağmurlu/ kapalı hava yada gece olabilir. Cihazın çalışması ve durması gerekn zaman kullanıcı/teknisyen tarafından belirlenecek.

Bu arada cihaz topraktan sıcaklık, nem, ph gibi 7 değer okuyor. Bu sensör üzerinde standart geliyor.
Tarlada onlarca sensör olması bekleniyor. Her 5~10 sensörden birine AM2315 gibi sıcaklık ve nem sensörü de eklesem mi yada harici bir I2C port koyup harici sensör takılmasına izin versem mi diye düşünüyorum.

1752140657127.png

sensör birebir bu değil ama benzeri.

1752140693417.png

uA çeken hall sensörler var modelini hatırlamıyorum ama pilli bir cihazda kullanıyoruz.

topraktan nem okumak bela bir iş. bu metal problu sensorler hem topraktaki tuz-mineral içeriğinden etkileniyor hem de gevşek toprakta, toprak zamanla hareket ettikçe açılan hava cepleri nedeniyle yanlış ölçüyor.

gevşek topraktan gene etkilenir ama kapasitif sensörler daha stabil.

uA çeken hall sensörler var modelini hatırlamıyorum ama pilli bir cihazda kullanıyoruz.

topraktan nem okumak bela bir iş. bu metal problu sensorler hem topraktaki tuz-mineral içeriğinden etkileniyor hem de gevşek toprakta, toprak zamanla hareket ettikçe açılan hava cepleri nedeniyle yanlış ölçüyor.

gevşek topraktan gene etkilenir ama kapasitif sensörler daha stabil.
Hocam sensör ismini hatırlarsan alternatif olarak ekleyeyim.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,974
Üyeler
3,187
Son üye
greenman

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back