Otomobilde anahtarlama elemanları

frekans50

⁵⁰
Marş motoru anahtarlama için röle benzeri yapı olduğunu biliyorum. Modern otomobillerde diğer anahtarlama işleri hep böyle mi yapılıyor? Sinyal lambası, far, stop lamba.. için çok sayıda röle gerekir. MOSFET kullanılmış olsa yüksek akımlar için düşük rds MOSFET gerekir. Belki soğutucu da gerekir.

Güncel durum nedir? Çok sayıda röle var mı?

mosfetli anahtarlayan sistemler de çok. ecu içindeki enjektörleri süren yapı komple mosfet, modern araçlarda çok az mekanik röle var onlarda marş, fan motoru, klima kompresörü gibi çok yüksek akım çeken işler için.

geçen tamirci 2024 model bir arabanın fan motorunu gösterdi, 12 volt bağlayıp çalıştırmayı denemiş olmamış. motor 3 fazlı brushless bir de hall sensör var devir için. fan motorları artık eskisi gibi 2 devir çalışmıyor.

Modern arabalarda sinyalin artık MOSFET olduğu, ama tıkırtı sesini suni olarak ürettiklerini duymuştum. Madem tıkırtı istiyorsun, koy röleyi, ne uğraşıyorsun :D

Marş motoru anahtarlama için röle benzeri yapı olduğunu biliyorum. Modern otomobillerde diğer anahtarlama işleri hep böyle mi yapılıyor? Sinyal lambası, far, stop lamba.. için çok sayıda röle gerekir. MOSFET kullanılmış olsa yüksek akımlar için düşük rds MOSFET gerekir. Belki soğutucu da gerekir.

Güncel durum nedir? Çok sayıda röle var mı?
Bazı yüksek akımlı devrelerde röle kullanılıyor. Arka cam ısıtma, marş selenoid beslemesi, fan/yakıt pompası, klima kompresör debriyajı, dizelde ön ısıtma gibi... Merak ettiğiniz aracın özellikle motor bölümü sigorta/röle kutusunu incelerseniz nerelere ait olduğunu görebilirsiniz.

Modern arabalarda sinyalin artık MOSFET olduğu, ama tıkırtı sesini suni olarak ürettiklerini duymuştum. Madem tıkırtı istiyorsun, koy röleyi, ne uğraşıyorsun :D
Bunu uzun zaman önce bir araçta farketmiştim ama ses biraz yapay geliyordu. Acaba yeni nesil araçlarda da sinyal patlayınca daha hızlı yanıp sönüyor mu?

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,166
Üyeler
3,728
Son üye
tolgadn

Son kaynaklar

Back