PCB de Altın Kaplama Yanlışlıkla

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Şansa bak..
Dandik bir devre için yanlışlıkla Altın kaplama yapmışlar.
Şöyle işlemcili vs bir kart olaydıda ona yanlışlıkla altın kaplama yapalardı..
1732544521724.jpeg

Hal istendiği halde altınlı olunca ek ücret te isteyemediler.

Şansa bak..
Dandik bir devre için yanlışlıkla Altın kaplama yapmışlar.
Şöyle işlemcili vs bir kart olaydıda ona yanlışlıkla altın kaplama yapalardı..
38462 eklentisine bak
Hal istendiği halde altınlı olunca ek ücret te isteyemediler.
Belki de optimizasyon ile ilgilidir.
Maşum bu pcb ler her modelden 1 adet olacak sekilde devasa pcb ler ile üretiliyor belki de öyle bir kombinasyon oluşmustur ki altın kaplamak kaplamamaktan daha ucuza gelmiştir :katil2:

Çindekilerden birinde öyle bir seçenek vardı.
Tam açıklayamam ama kabaca başka bir işten arta kalan malzeme varsa ve sen sipariş verirken "arta kalan mazeme varsa benim pcb altın kaplama olsun" seçeneğini işaretlediysen bedavadan altın kaplayıp gönderiyorlardı.

Pcbway bunu yapıyordu. Gelen siparişe göre panelde boşluk varsa sizi altın kaplamalı panele yerleştirebiliyor. Bu seçeneği ilk aktif ettiklerinde daha sık yaşanıyordu, tahminimce o zaman böyle bir optimizasyon gerekti. Sonraları azaldı, hala o seçenek var mı emin değilim. Belki de artan iş hacmi sebebiyle artık ihtiyaçları pek kalmamıştır

Nereden anlaşılıyor altın kaplama?

fotoğraftan tam anlaşılmıyor ama çinlilerin görüntüsü altına benzeyen "organik bakır" dedikleri kaplama olabilir mi ?

Sorduğum soru biraz tuhaf olmuş gibi.. Şöyle ki;
Bu tür pcb yaptıranlar bu konuda tecrübeli oldukları için bunu rengine bakıp anlıyorlar sanırım.. Başka yolu yok..
Bu arada organik bakır diye bir şey olduğunu öğrendim..
Google a yazdım ama gübre, 'organik bakır şal' gibi sonuçlar çıkıyor

Nereden anlaşılıyor altın kaplama?
Ben yeşil maske yüzeyi laserle yakıp temizliyorum seri numarası baskısında.
Yeşilin altı kızıl çıkıyor.
Ama PAD kaplamaları altın sarısı açıkçası.
Kıllandığım için firmaya sordurdum.
Altın kaplama yapılmış yanlışlıkla dediler.
Normalde enaz 2-3 dolar kaplama parası almaları gerekir PCB başına.

Sorduğum soru biraz tuhaf olmuş gibi.. Şöyle ki;
Bu tür pcb yaptıranlar bu konuda tecrübeli oldukları için bunu rengine bakıp anlıyorlar sanırım.. Başka yolu yok..
Bu arada organik bakır diye bir şey olduğunu öğrendim..
Google a yazdım ama gübre, 'organik bakır şal' gibi sonuçlar çıkıyor
bu organik bakır'ın ne olduğundan hatta adının doğru olduğundan bile tam emin değilim. ama geçmişte bir üreticinin bu kaplamadan bahsettiğini ve gelen pcblerin bu renkte olduğunu iyi hatırlıyorum. üreticinin kendi uydurması bir terminoloji de olabilir.

Akilli bidigin bu konudaki bilgileri;

1. ENIG (Electroless Nickel Immersion Gold - Nikelsiz Daldırma Altın)

• Nasıl Çalışır? İnce bir nikel tabakasının üzerine kimyasal olarak daldırma yöntemiyle ince bir altın tabakası eklenir.
  • Altın Kaplamadan Daha Ucuz: Çok ince bir altın tabakası kullanılır, bu da maliyeti düşürür.
  • Altına Benzer Görünüm: Parlak ve altına benzer bir yüzey sağlar.
  • Kullanım Alanları: Genellikle hassas PCB'lerde ve yüksek yoğunluklu uygulamalarda tercih edilir.

2. OSP (Organic Solderability Preservative - Organik Lehimlenebilirlik Koruyucu)

• Nasıl Çalışır? Bakır yüzey, organik bir bileşikle kaplanır. Bu bileşik, bakırı oksidasyondan korur ve lehimleme sırasında buharlaşır.
  • Altına Benzetmek İçin: Kaplamaya renk veya parlaklık eklenerek altın benzeri bir görünüm sağlanabilir.
  • Ekonomik: En ucuz alternatiflerden biridir, ancak dayanıklılık açısından sınırlıdır.
  • Kullanım Alanları: Basit ve düşük maliyetli PCB'ler.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,973
Üyeler
2,833
Son üye
netro

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back