PIC18F452-I/P DIP40 kopyalama

hakan8470

abantu
Daha once boyle bir sey yapmisligim yok, ama biraz arastirinca cokta zor olmasa gerek dedim

Kopyalama icin birkac tane isim bulabildim Pickit , PIC K150 ICSP, TL866A universal gibi (buna emin olamadim), hangisi iyi olabilir bilemedim.

PIC icerisindeki yazilim sifrelenmesi gibi bir sey varmis, ben direk kopyalasam bana yetiyor , sifrelenmis olmasi kopyalamaya engel olabilir mi?

Son düzenleme:
Bir PIC kopyalanirken kendine zarar verecek hale getirilebilir mi?

Sinirlarimi biliyim de ona gore hareket edeyim. :gulus2:

- Protect li bir PIC içerisindeki programı okumakmı istiyorsunuz, yoksa
- 18F452 kullanarak yazdığınız bir projeyi koruma altına almak istiyorsunuz.

İkinci durum ise, piclerde kod koruma / protect özelliği var. Kod korumalı bir picin protect ayarı kaldırıldığında (bu programlayıcı ile yapılabilir) içerisindeki yazılım otomatik olarak silinir.

şifrelenmiş olması kopyalama engel. şifreli diye birşey de yok aslında onun adı code protect.
chipi okudugunda tüm bytler 0xFF veya 0x00 gelir. yani içindeki veriyi okuyamazsın.

kod koruma kırılamz mı tabi kırılabilir. çin, rusya ve tayvanda bu işi yapan firmalar var 5k euro ile 20k euro arası fiyat değişiyor.

Bir pic için sadece okuma yapıyor isen sorun yok ama yanlışlıkla içeriğini sil tuşuna basarsan yada yazma komutu gönderirsen o zaman sıkıntı başlıyor işte.
Yani okuma denemesi yapmakta sorun yok diyorsun abi, hangi cihaz i tavsiye edersiniz?

- Protect li bir PIC içerisindeki programı okumakmı istiyorsunuz, yoksa
- 18F452 kullanarak yazdığınız bir projeyi koruma altına almak istiyorsunuz.
4 tane cihaz var, cihazlarin birer kamerasi var ve 2 ufak motor barindiriyor, N20 Tip minik motor, motorlar saga sola hareket ediyorlar, ama motorun kutuplarindaki kablolardan biri kopup digerine degince kisa devre yapiyor ve PIC in sadece motor dondurme fonksiyonu olan bacaklar calismiyor, yoksa diger fonksiyonlari calisiyor, mesela bir tarafa motor donebiliyor. (PIC leri degistirince hic sorunsuz calisiyor)

PIC lerde protect olup olmadigini bilmiyorum, sadece bilmeden zarar vermek istemiyorum, kopyalarsam,diger cihazlarida calistirma sansim olacak diye dusunuyorum.

şifrelenmiş olması kopyalama engel. şifreli diye birşey de yok aslında onun adı code protect.
chipi okudugunda tüm bytler 0xFF veya 0x00 gelir. yani içindeki veriyi okuyamazsın.

Ama tabi simdi aklima guzel fikir geldi, o diger 2 bozuk oldugunu dusundugum PIC lerde deneme yapabilirim kopyalanabiliyor mu diye?

Kopyalama yazma icin, Cihaz onerilerinizi alabilir miyim?

Microchip PIC lerde bilinen bir hata vardı, düşük voltajlarda koruma bitini hatalı okuması sebebiyle kodu veriyordu. Programlayıcıda PIC soketinde voltaj bacaklarının arasına girip voltajı aşağı çekerek 10-20 deneme ile okuma istiyorsun, kodu okuyup veriyordu. Gerekli voltajı bulunca aynı seriyi aynı voltajda okuyarak kopyası çıkıyordu.

Piyasadaki basit yapıların kopyalanması gereksiz oldu. Asansörcüler, kombiciler, ev eşyaları gibi basit yapıların kodu zaten oturup yazabileceğin şeyler. En karışığı 10 sensör okuyup, 10 kontrol rölesi açıp kapatıyor.
Kompleks sistemler zaten üst düzey ARM işlemci atıyorlar. Karmaşık hesap tablolarıyla sistem kontrolü, pid, ai yapıları değerli.

Yani okuma denemesi yapmakta sorun yok diyorsun abi, hangi cihaz i tavsiye edersiniz?

4 tane cihaz var, cihazlarin birer kamerasi var ve 2 ufak motor barindiriyor, N20 Tip minik motor, motorlar saga sola hareket ediyorlar, ama motorun kutuplarindaki kablolardan biri kopup digerine degince kisa devre yapiyor ve PIC in sadece motor dondurme fonksiyonu olan bacaklar calismiyor, yoksa diger fonksiyonlari calisiyor, mesela bir tarafa motor donebiliyor. (PIC leri degistirince hic sorunsuz calisiyor)

PIC lerde protect olup olmadigini bilmiyorum, sadece bilmeden zarar vermek istemiyorum, kopyalarsam,diger cihazlarida calistirma sansim olacak diye dusunuyorum.

Ama tabi simdi aklima guzel fikir geldi, o diger 2 bozuk oldugunu dusundugum PIC lerde deneme yapabilirim kopyalanabiliyor mu diye?

Kopyalama yazma icin, Cihaz onerilerinizi alabilir miyim?
pickit 2 veya pickit 3 olabilir.

bozuk olan pic içindeki kodu da okuyamazsın.

Bende hem pickit2 ve pickit3 var. pickit2 nin basit, küçük boyutlu ve hızlı çalışan yazılımını daha çok seviyorum. pickit3 ü 2 nin desteklemediği mcular ile işim olduğunda kullanıyorum.

Anlatacagim durum PIC'in ilk serilerinde vardi yeni serilerde de varmi bilmiyorum.

PIC islemciler az sayida sinyal ile programlanabiliyor. Yanlis hatirlamiyorsam buna seri programlama deniyor.
Bir de paralel programlama modu var. Bunda cok daha fazla telle programlaniyor.

PIC seri modda programlanirken paralel mod secilirse artik islemci bir daha seri programlama ile programlanamiyor. Tekrar seri modda programlanabilmesi icin paralel programlayici gerekiyor.

Dolayisi ile bu duruma dikkat edilmezse PIC islemciyi kullanamaz hale getiriyorduk. Cunku paralel programlayicimiz yoktu.

Dedigim gibi yeni nesillerde bu durum halen varmi bilmiyorum. Varsa dikkatli olmak lazim.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back