"Bunu dokuyan çocuk kör olmuş"
Yok yok daha önceden körmüş. Gözü gören insan böyle cihaz kurmaz.
Tam bir haftadır bu cihaz ile uğraşıyorum.
(aslında arada başka işlerde çıktığından uzuyor)
İlk gördüğümde cihazın öndeki ekranı hiç çalışmıyordu. Ekranı söktüm baktım kablosu çıkmış. Taktım kabloyu çalıştı. Sonra baktım ekranda dalgalanmalar var.
Adaptörü değiştim devam.
Kabloya mesafe uzak olduğundan ek yapılmış, söktüm, tek parça 3m high quality bir kablo taktım sorun hala devam ediyor.
Kasayı çıkardım ekran kartı değiştim. (Dünkü windows xp konusundan hatırlarsınız) Sorun ısrarla devam ediyor. Bir gram iyileşme yok. Power supply, ram filan derken bu güne kadar aklıma gelen herşeyi denedim nafile. Ekranda çizgiler sakin deniz dalgası gibi akıp duruyor.
Bu arada "ekran beslemesidir" dediğinizi duyar gibiyim. Yok değil. Ekranda besleme yok, adaptör ile çalışıyor, sadece invertör var. Merak etmeyin onuda iyice muayene ettim.
Her neyse baktım bu böyle olmayacak 2m2 cihazın tüm kapaklarını komple açtım. Biraz inceledikten sonra dünyam başıma yıkıldı. Bu güne kadar elektrik, elektronikle ilgili öğrendiğim her şey tersten uygulanmış. Böyle bir şey yok yav. Cihazın dört tane ayrı amfisi var, 2 tane smps trafosu var, bir tane adaptör var, siatemi kontrol eden elektronik kart var. 2m2 kasanın içine bunlar dağıtılarak yerleştirilmiş.
Şimdi size tüm bu elemanların birbirleri arasındaki bağlantıyı anlatayım. Bir kere en başta prizden toprak hattı çekilmemiş cihaza. Ayrıca cihazın içinde bağlı bulunan amfilerde, smps lerde de topraklama yok. Faz, Nötür bağlanıp geçilmiş ve eskaza bazı kablolarda var olan sarı-yeşil toprak kablolarıda kökten kesilmiş.
Dur şimdi asıl bombayı patlatıyorum.
Bütün 220v kabloları, adaptör kabloları, amfi sinyal kabloları, hoparlör çıkış kabloları, vga kablolar... Ne varsa hepsi birbirine birleştirilip kablo bağı (cırt) ile bol bol ziplenmiş.
Yani işi bilmeyen biri olarak dışarıdan bakarsan adama övgü yağdırırsın kilim gibi dokumuş diye ama işte kazın ayağı öyle değil. 5-6 tane 220v kablosu üzerine vga kablolarını sıkarsan ekran dalgalanır, amfi kablolarını bağlarsan hoparlörden cızır, cuzur sesleri duyarsın. Üstüne birde topraklama yapmazsan... (devamını getiremiyorum yav, artık söyleyecek sözüm kalmadı.)
Saat 16 :00 da giriştim sinyal hatları ile güç hatlarını ayırmaya. Saat 18:00 de mesaim bitti ama çıkmadım. Saat 22:00 mağaza kapanınca çıkmak zorunda kaldım. Yarın sabah döşemeye devam. Umuyorum ki işlem sonunda ekran dalgalanması gidecektir.
Son düzenleme: