SANYO UR18650A lityum iyon pillerin kapasite ölçümü

Bence rigol un kapasite algoritmasi sorunlu. :D

Simdi datasheet bu pil 800mah der (attim bunu)

Dur bir test ediyim diyorsun 375 cikiyor.

375 cekiyorsun 550 cikiyor.

550 cekiyorsun 400 cikiyor.

Bu ne yaman celiski boyle...

Aslinda bu sonuclar piller icin mantikli iliskilendirmeler yapilmamasi gerektigini söylüyor. Ornegin bu pil 1000mah 1 amper cekersem 1 saat, 2a cekersem yarım saat veya 500ma cekersem 2 saat mantigi yaklasik sonuc veriyor. Tam dogruyu degil..

Kimyasal bir darbogaz var sanirim. Soyle kabaca dusundugumde, bir gecit hayal ediyorum. ayni anda cok fazla elektron gecitten gecmek istediginde trafik kisa surede sıkışıp duruyor. Bu pilin yuksek akim ile erken bitmesi. Ama elektronlar azar azar gecerse trafik uzun sure akmaya devam ediyor. Buda dusuk akim ile uzun dayanmasi.

Sonuc pillere guven olmaz :cheeky2::D
 
Rigol'de bir sorunu olduğu kanısına nereden vardın?

Rigol'ün pilden çekebildiği kapasiteyi, RD6012'nin pil şarj özelliği dolum sırsasında bu kadar güç aktardım diye yazıyor ve bu değerler aynı çıktığı için sağlama yapmış oluyorum.

Bu pilin normalde datasheette belirtilen kapsitesi en az 2100 mAh. Fabrikanın test koşulları ile (1 A akım ile 2.75 V kesme gerilimi) bizim ölçtüğümüz değer 375 mAh. Biz aynı koşulda test edilen bu iki değere göre kayıp hesabı yapıyoruz. Bu pilin durumu için %82 kayıp var deriz.

Fabrikadan sıfır aldığımız bir pilin 1 A deşarj ile kapasitesi 2100 mAh çıkarken, aynı pil 0.375 A ile test edildiğinde belki kapasite 3500 mAh çıkacak... Bu yüzden aynı koşullardaki testleri karşılaştırmak lazım. Diğer türlü yanıltıcı olma ihtimali var. Zaten datasheet en az 2100 mAh diye bir sonuç veriyor. En çok (atıyorum) 3500 mAh kapasite diye bir değer belirtmiyor.

Bu testler bana şunu söylüyor, bu pil bazı koşullarda daha fazla kapasite sunsa bile, güvenilir olan değer 375 mAh.

Yapılacak en güzel test, burada yaptıklarımızı bir de sıfır pil ile tekrar etmek olur ama bende sıfır pil yok!
 
.jpg


1617489114654.png
 
kapasite değeri mantıken sabit olmalı ama pilin iç direnci nedeniyle yüksek akım çektiğinizde gerilim daha çabuk kesme sınırınıza çöker. (2.75v belirlemişsiniz) yeni ve sğlıklı bir pilde ve pile uygun akım aralığında deşarj edildiğinde bu kapasite farklılığı çok belirgin olmayabilir. ömrünün sonlarındki pilde iç direnç çok yükseldiğinden bu fark baya açılır. üreticinin üzerine yazdığı kapasite değeri sanırım ya nominal akımla ya da izizn verilen makaimum akımla ölçülmüş kapasitedir
 
bir süredir 18650 pilerimin kapasitesini ve iç direncini ölçe bileceğim bir cihaz yapmaya çalışıyorum nerdeyse bitmek üzere ancak sürekli aklıma yeni bir fikir geliyor ve günceleme yapıyorum bitiginde open source olarak paylaşıcam pil kapasite testini yaklaşık %2'inin altında bir hata payı ile yapabiliyor pil iç direnç ölçümündeki yaptıgı hata oranıda buna yakın bir seviyede paylaşa bilmem için bir kaç haftaya daha ihtiyacım var zira bu aralar sınavlara çalışmam gerektiği için vakit ayıramıyorum ama bitince herkesin işine yarayacak ve herkesin kendine yapmak isteyeceği bir cihaz olacağını düşünüyorum ancak biraz sabretmeniz gerekicek
 
@bombrman açık kaynaklı paylaşmak istemen muhteşem bir şey. İnsanlar iyi bilgileri, olumlu/olumsuz tecrübeleri kendine sakladığında önde olacağını sanıyor. Halbuki bu kısır ve rezil bir durum, tabi işin ticari boyutu varsa ayrı bir senaryo.

Dünya büyük bir hızla ilerlerken bizim de bu ilerlemeye ayak uydurmak için bu tarz açık kaynaklı özgün projeler çıkartmamız gerekiyor. Birileri de bunun üzerine yeni katkılar sağlayabilsin ki gelişmiş ürünler ortaya çıksın. Bu tıpkı neslin devamında olan genetik miras gibi...

Diliyorum ülkemizde açık kaynak özgün paylaşımlar artar!
 
@bombrman açık kaynaklı paylaşmak istemen muhteşem bir şey. İnsanlar iyi bilgileri, olumlu/olumsuz tecrübeleri kendine sakladığında önde olacağını sanıyor. Halbuki bu kısır ve rezil bir durum, tabi işin ticari boyutu varsa ayrı bir senaryo.

Dünya büyük bir hızla ilerlerken bizim de bu ilerlemeye ayak uydurmak için bu tarz açık kaynaklı özgün projeler çıkartmamız gerekiyor. Birileri de bunun üzerine yeni katkılar sağlayabilsin ki gelişmiş ürünler ortaya çıksın. Bu tıpkı neslin devamında olan genetik miras gibi...

Diliyorum ülkemizde açık kaynak özgün paylaşımlar artar!
çok doğur aynen katılıyorum, benim tek becerim bu bir projeden ibaret değil ki bunu saklayıp bu proje sayesinde kendimi değili hissedeyim ayrıca bir kaç hedefim var üni bitmeden github hesabımda open source olan ama oldukça işe yarar bir kaç proje yapmak bunlardan biri ilk projem batarya projesi bunu takip eden listelediğim diger cihazlarda var ama hepsi atölyede kulanılabilecek ve yeri geldiğinde çok işe yarar cihazlar olucak.
 
Bir tane sinyal jeneratörü projem var tamamladığımda tam olarak bu testi yapabilirim. Atölyede sinyal jeneratörüm yok maalesef. Sağlamasını nasıl yaparız bilemiyorum. Doğrulayabilecek biri olursa ölçtüğü pillerden 1-2 tane gönderebilirim.
 
Videolardan gördüğüm kadarı ile AC empedans DC omajın yarısı çıkıyor. DC omaj ölçme yöntemi de doğru sonuç çıkarıyor gibi. @yesilu pil direnç ölçme devreni ve hangi metod ile ölçtüğünü paylaşabilir misin?.
 
ölçmedim. ama ölçmem gerekse bataryadan kapasitesine ve tipine denk düşen izin verilen maximum akımı çektiğimde geriliminde ne kadar düşme olduğunu ölçer, bu düşümü akıma bölerim. misal 1ah lik ve 10c pilden anlık 10a çektiğimde gerilimi 4.2 den 3.9 a düşüyor diyelim. iç direnci 0.03ohm dur. bu konuda kesin bilgi sahibi değilim.
 
Bugün Uni-t UTG962E sinyal jenaratörüm gelince birinci videoda görülen aşağıdaki devreyi aynı pil (kapsitesi 373 mAh olan) üzerine kurdum.

1620680990139.png


AC Voltajı 0.008 V, AC akımı ise 0.030 A olarak okudum. Cihazlarım giriş seviyesi olduğu için ölçülen değerleri yaklaşık kabul etmekte fayda var.

[math]\frac{0.008}{0.030}= 0,26 ohm[/math]
 
Bu sonuç beni mutlu etmeyince bir de değerlere bir de osiloskop ile bakayım dedim. Ölçü aletinde okuduğum gerilim hatalı çıktı! Osiloskopa göre RMS 22.16 mV AC dalgalanma var.

ScreenImg(3).png
 
Şimdi bu tutarsızlık ortaya çıkınca bedeki Fluke 360 AC Kaçak Akım Pensampermetre yi çıkartıp akımı da bununla ölçtüm. Fluke AC 0.76 mA akım aktığını ve osiloskop da yukarıda görüleceği üzere 22.16 mV AC dalgalanma olduğunu söylüyor.

IMG_20210510_235943.jpg

IMG_20210511_002755.jpg
IMG_20210511_002747.jpg
 
Sonuç olarak osiloskop ve fluke değerlerine güvenip, buna göre tekrar hesapladığımızda aşağıdaki gibi çıkıyor.

[math]\frac{0.0022}{0.076}= 0,029 ohm[/math]
Bu arada saçma sonuçlar için kusura bakmayın. Bu hafta kaçıncı defadır ölçü aletlerim kafa karıştırıyor. UT61E+ sipariş ettim ama Brymen BM-869s ciddi ihtiyaçmış gibi hissediyorum. Müsait bir zamanda icabına bakmalı...
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,948
Mesajlar
118,697
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top