Scope ve gürültü

PC power supply yaklasik 1 mm damar capili cok iletkenli +12/+5v hattindaki siyah GND kablosundan 6 cm parca kesip GND krokodil kablosu yaptim. Degisen bir sey olmadi.

Skop belli ki gnd iletken uzunluğundan etkileniyor. Deneme amaçlı 1cm gibi bir kablo kullansak? Yani skop devreye 1cm uzaklıktan ölçsün

Olay artik netlesmeye basladi.

MCU devremde 16Khz PWM sinyal var. Bunun inen ve cikan kenarlari ortama gurultu saciyor.

Scopta herhangi bir noktadaki sinyali gormek icin probu dokundurgumda aslinda o noktada cok az olmasi gereken gurultu, scopya cok buyuk goruluyor. Keza o noktaya degil de GND'ye dokunsam da ayni igneleri (gurultuyu) goruyorum.

Bu ignelerden birisine odaklanip Time/div degerini iyice dusurdugumde bunlarin 40Mhz civarinda cinlayan ziller oldugunu gordum.

1742303677525.png

Scopun Canli ucu GND'ye dokunurken canli uc ile probun GND metaline 150p kapasitor attigimda bunlarin hepsi yok oldu fakat grafikte gri bolge olarak gosterdigim taban gurultusunu olusturan daha yayvan ve dusuk genlikli sinyaller ordusu daha cok gorunur oldular.

Bu deneyden sonra olayin su sekilde gelistigine kanaat getirdim.

PWM sinyalimin yukselen ve inen kenarlari en cok yayilima neden olan anlar. Bu esnada ortama radyo vericisi gibi sinyal yayiliyor. Dortgen dalga oldugu icin sonsuz harmonik var.

Scopun GND krokodil loopu bir bobin. Scopun girisinde de kucuk degerli bir ic kapasite var. GND kablosunun yakaladigi ozel bir frekansdaki harmonik sinyal (bende 40Mhz civari) bu LC devresini cinlatiyor. diger frekanslarda bastiriliyor. LC rezonansda oldugu icin o frekansdaki sinyalin genligi oldukca yuksek igne pasl goruyoruz. Bu igneye zoom yaparsak aslinda bunun 40 Mhz lik sonumlu bir sinyal oldugunu goruyoruz.

Ilave kapasitor degeri ile LC frekansi 40Mhz den cok uzaklasiyor. Harmoniklerin genlikleri farkli oldugu icin yeni LC frekansinda olusan cinlama o gri bolgeye denk geliyor o bolgedeki genlik artisina neden oluyor.

Dolayisi ile biz scopun LC degerlerinin belirttigi frekansi harmoniklerden kadar uzaklastirirsak scoptaki ignelerden o kadar cok kurtulacagiz.

Bunun icin proba ilave kapasitor eklemek yeterli. Fakat bu taban gurultusunu artiriyor. Birinden birine razi olacagiz. Ote yandan scopla yuksek frekanslar gozlenecekse canli uc ile GND arasina kapasitor baglamak hic hos olmaz. Neyseki ben bir kac yuz Hz lik sinyallerli gozledigim icin ilave kapasitor taban gurultusunun artmasi ugruna isimi goruyor.

Perki LC yi nasil kaydiracagiz? Scopun ic kapasitesi ile oynayamayacagimiza gore probun ground kablosunun boyunu cok kisa yaparak L degerini dusurecegiz.
GND kablosunu uzun yaparsak bu kez L artacak gene frekans kayacak fakat bu kez de yuksek akimlarin olusturdugu magnetik alanlardan endukleme olacak.

LC yi dusuk yapmanin yolunu zaten yazdim. Ilave kapasitor ama olcum frekansiniz buna izin veriyorsa.

Yani scoptaki gurultuden kurtulmanin kaliteli basit bir cozumu yok.

GND metalini en kisa yoldan saseye baglamak cogu zaman pratik degil.

En azindan sorunun ne oldugunu anlamis oldum.

GND kablosunu kisaltip canli ucu uzatmakla gurultu nasil azaldi onun aciklamasi eksik kaldi.

16 Khz civarindaki pwm sinyalimin ciktigi portu en dusuk frekans moduna getirdim. Tam gaz moduna getirdigimde bahsettigim gurultuler daha rahatsiz edici oluyor. (GPIOx_CRL/CRH mode bitleri)

Tum bu aciklamalardan sonra izole USB neden cozum olmadi sorusu da cevaplanmis oluyor.

Son düzenleme:
Markalı EMC probları çok pahalı. Eğer labaratuvar seviyesinde kalibrasyonlu ölçüm ihtiyacı yoksa ucuz ya da DIY EMC probları yanında bir tane LNA ile kullanıldığında bayağı iş görüyor.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,523
Üyeler
3,049
Son üye
MelihEfe

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back