Serigrafi - Pcb Serigrafi Boyaları

Mırat

Üye
Katılım
27 Eylül 2022
Mesajlar
52
Merhaba arkadaşlar ne zamandır merak ettiğim bir konuydu kendi evimizde serigrafi yöntemi ile pcb yapmak istesek pcb ye özel üretilmiş pahalı boyaları değilde bunların yerini alabilecek boya ne tür boyalar kullanabiliriz.
anladığım kadarı ile iki çeşit boyaya ihtiyacımız var birisi asit maskeleme boyası sonradan silinebilir olması gerekiyor diğeri ise lehim maske boyası.
Bu boyalar biraz pahalı bunların yerine başka boya türlerini kullanamazmıyız?.
Pcb boyalarının özelikleri nelerdir?.
 
Lehim maske boyası olarak vernik renklendirilip kullanılabilir diye düşünüyorum.
 
Lehim maskesinin ozelligi yuksek sicaklikta kolay deforme olmamasi.

Bu yuzden vernik olmaz fakat cam boyasi denebilir.

Ben de coktandir atelyemin bir kosesine serigrafi bolumu kurmak ve cihaz paneli uzerine baski islerimi kendim yapmak istiyorum.
 
Son düzenleme:
Vernik 300-400 dereceye dayanır diye düşünmüştüm tabi eminde değilim ama şimdi googleden baktığımda bir siteye rasladım vernik çeşitleri ile ilgili bilgiler var.
VERNIK
 
Pcb için kullanılan Serigrafi boyalarının (maske veya motaj planı basıkısı) bir özelliği de tiner, alkol, solvent vs ye dayanıklı olmasıdır. Bunun da yolu fırınlama ile veya uv ile kürlenen boyalar kullanmaktır. Ayrıca fırınlarmadan önce de tinerle kolaylıkla sökülmelidir ki ipek kalıp iş bitince kolayca temizlenebilsin.

Eritme baskısı için de genelde mavi/mor renkli boya kullanılıyor. Sebebi mavi pigmentin asite karşı daha dirençli olmasıymış. Ne derece doğrudur bilmiyorum.
 
Matbaa mürekkeini bir o zaman görmüştüm. Yağlı boya kutusu gibi metal kutuda. Kıvamı diş macunu gibiydi.

İpekteki maske içinde deca76 diye birşey aklımda kalmış. Karanlık odada normal flouresant ampul ile pozlamıştık.
 
Ipegi mahvetmeyi goze alirsan degisik boyalar deneyebilirsin. Fakat ipek serigrafide onemli ve titiz davranilan is bitiminde temizlenip kurulanan onemli bir bilesen.
 
Ankara da PCB serigrafisi konusunda tecrübeli , çok çeşitli malzemeler satan bir firma var.Yıllar önce sorduğum bazı sorulara yeterli cevaplar almıştım. Yardımcı olacaklardır. Zaten google yorumları'da oldukça iyi.
Ürünlerini N11 gibi yerlerde de satıyor.
Linki
 
Ankara da PCB serigrafisi konusunda tecrübeli , çok çeşitli malzemeler satan bir firma var.Yıllar önce sorduğum bazı sorulara yeterli cevaplar almıştım. Yardımcı olacaklardır. Zaten google yorumları'da oldukça iyi.
Ürünlerini N11 gibi yerlerde de satıyor.
Linki
Serigrafi malzemelerini burdan almıştım. Pazartesi pcb boyaları için arayıp görüşeyim.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,883
Mesajlar
100,334
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top