Bu lehimin erimemesi meselesini kalitesiz kalem havyalarda cok yaşamıştım, insanı yapacagı işten de sogutuyor. Önemli olan kısa sürede lehimi eritip işi bitirmek demek ki. Ben düşük sıcaklık daha güvenli diye düşünüyordum ama böylece süre arttıkca zarar verme olasılgı da artıyor tabii. Anlattıklarınıza bakınca bu haliyle Quick'ten asagısı pek kurtarmayacak gibi duruyor. Sonucta her sene alınacak bir alet de degil.Genel olarak konuşacak olursak, bir sıcak hava istasyonu ne kadar güçlü ise, o kadar az hırpalayacaktır malzemeyi, çünkü kısa sürede lehim eriyecek ve malzemeyi de kaldırabileceksin. Ama düşük güçlü cihaz çok uzun süre ısıtması gerekecektir, ve bazan buna rağmen lehimler erimeyecek, artık PCB kararmaya başlayacak.
Bir de çok katmanlı PCB'ler ile çalışıyorsan, düşük güçlü bir hava istasyonu, lehimi gereken sıcaklığa HİÇ getiremeyebilir. PCB deki bakır katmanlar bir soğutucu gibi davranarak sıcak havanın verdiği ısıyı etrafa yayarak lehimlerin sıcaklığını azaltır. Sen ısıtıp durursun komponenti, komponent sonunda aşırı ısınmaktan bozulur, ama lehimler erimez.
Eğer çok katmanlı PCB'ler ile çalışacaksan (4 ve üzeri), PCB boyutu da büyük ise, güçlü bir sıcak hava çok önemli hale gelir. Quick'e o kadar parayı ben gücü için verdim. Burada güç derken de, bahsettiğim hem rezistans ısıtma gücü, hem de hava akış hızı. İkisinin de yüksek olması lazım, yoksa rezistans çok güçlü ama hava akışını arttırdığın zaman soğuyorsa bir işe yaramaz. Gücü dışında Quick'in sahip olduğu diğer özellikler benim için hiç önemli değil, yarar da sağlamıyor bana.
Peki söküm yaparken lehimler üstüne ekstra bir madde sürmek gerekiyor mu, flux gibi.
Son düzenleme: