Sıcak hava istasyonu bakıyorum. Yihua vs Quick

Genel olarak konuşacak olursak, bir sıcak hava istasyonu ne kadar güçlü ise, o kadar az hırpalayacaktır malzemeyi, çünkü kısa sürede lehim eriyecek ve malzemeyi de kaldırabileceksin. Ama düşük güçlü cihaz çok uzun süre ısıtması gerekecektir, ve bazan buna rağmen lehimler erimeyecek, artık PCB kararmaya başlayacak.

Bir de çok katmanlı PCB'ler ile çalışıyorsan, düşük güçlü bir hava istasyonu, lehimi gereken sıcaklığa HİÇ getiremeyebilir. PCB deki bakır katmanlar bir soğutucu gibi davranarak sıcak havanın verdiği ısıyı etrafa yayarak lehimlerin sıcaklığını azaltır. Sen ısıtıp durursun komponenti, komponent sonunda aşırı ısınmaktan bozulur, ama lehimler erimez.

Eğer çok katmanlı PCB'ler ile çalışacaksan (4 ve üzeri), PCB boyutu da büyük ise, güçlü bir sıcak hava çok önemli hale gelir. Quick'e o kadar parayı ben gücü için verdim. Burada güç derken de, bahsettiğim hem rezistans ısıtma gücü, hem de hava akış hızı. İkisinin de yüksek olması lazım, yoksa rezistans çok güçlü ama hava akışını arttırdığın zaman soğuyorsa bir işe yaramaz. Gücü dışında Quick'in sahip olduğu diğer özellikler benim için hiç önemli değil, yarar da sağlamıyor bana.
Bu lehimin erimemesi meselesini kalitesiz kalem havyalarda cok yaşamıştım, insanı yapacagı işten de sogutuyor. Önemli olan kısa sürede lehimi eritip işi bitirmek demek ki. Ben düşük sıcaklık daha güvenli diye düşünüyordum ama böylece süre arttıkca zarar verme olasılgı da artıyor tabii. Anlattıklarınıza bakınca bu haliyle Quick'ten asagısı pek kurtarmayacak gibi duruyor. Sonucta her sene alınacak bir alet de degil.

Peki söküm yaparken lehimler üstüne ekstra bir madde sürmek gerekiyor mu, flux gibi.

Son düzenleme:
Önce parçanın söküleceği kartın bir miktar genel olarak ısınmasını sağlamak lazım. Bunu sıcak hava tabancasını karta uzaktan tutarak da yapabilirsin, yabancı düşük sıcaklığı ayarlayıp Kart üzerinde ilgili bölgede gezdirerek de yapabilirsin.
Sıcak havayı doğrudan sökülecek parçanın üzerine yüksek sıcaklıkta tutup lehimin erimesini beklediğin zaman, sökülecek parça gerekenden daha uzun süre gerekenden daha yüksek sıcaklığa maruz kalıyor. Ucuz ve pahalı cihazlar arasında kullanım kalitesi, ömür ve güç farkı da var.
Tüm kartı ısıtmak iyi bir mantıkmış, tabii bu söküm işi gercekten zamanla tecrübe edilerek geliştirilecek bir el alışkanlıgına benziyor. Artık birkaç entegre heba olacak, antreman yapmam lazım :)

Aşağıdaki konuda olduğu gibi forumda bir çok konuda da bahsettim. Hurda kartlardan malzeme söküp bunu saklamaya çalışıyorum. Doğrudur bu tarz kartları sökerken genellike sorun yaşıyordum. Bazen de çok uzun süre uğraşmam gerekiyor. Çok katmanlı ya da lehim karışımları daha yüksek ısılar gerektirebiliyor.

Behsettiğim durumlar, genel olarak daha önce bahsettiğim sıcak hava istasyonları için geçerlidi. Bende birde Einhell 2000W sıcak hava tabancası var. Bununla geniş alanları ısıtıp, hurda kartlardaki malzemeleri rahatlıkla söküyordum. Tabi teras hamam gibi oluyor. Kışın iyide yazın işkence.

Evet ısıyı yükseltiyorum, gerisi el alışkanlığı.

Son olarak şunu söyleyebilirim; -Endüstiriyel kullanmadığını varsayıyorum.- Bence bu işlerle uğraşıyorsan, her zaman yaptığın dışında başka bir iş için gerektiğinde de aletlerin işe yaramalı. Örneğin 3-5 sene bütün cihazların yapacağı işi yaparsın, gün gelir bir cihazı tamir etmek için daha kabiliyetli bir cihaz gerekir ve o işlemden sıcak hava istasyonunun tüm parasını bile amorti edebilirsin...
Sizin atolye de güzelmiş, yok yok. Dagınıklıgı toparlayabildiniz mi :) Ben de Eskişehirdeki bit pazarı kapanmadan önce ilginc gordugum seyleri alıyordum ama cok fazla parcam yok. Onları söküp hem cihazların işleyişlerini incelemek hem de işe yarar parça bulmak çok eglenceli oluyor, biraz define aramak gibi :) Son resimde analog gostergeli 3 büyük kutu görüyorum, orjinal şeylermiş.

Evet dediğiniz dogru aslında, genel kullanım dışında birgün farklı bir işe yarayabilir, ömürlük kullanılabilecek cihazlar belki de.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,964
Üyeler
2,826
Son üye
CortexPhoton

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back