Merhabalar,
Yapıp denemeyi düşündüğüm bir devrede kullanılan entegre çeşitlerinden yaklaşık 8 tane var.
Şemadaki devreye bakarak, çalışıp çalışmayacağını söyleyebilecek yetkinlikte değilim ama madem ki heves etmişsiniz, en azından geçici montajla, yani deney tablası (breadboard) üzerinde kurup denemek isteyebilirsiniz.
(Devrenin çalışması, yani gerekli frekansı üretmesi ile, kendisinden beklenen "sivrisinekleri kovma" işlevini yerine getirmesi tabii ki ayrı şeyler. Birinciyi yerine getirse bile, ikinciyi yapar mı, hiçbir fikrim yok çünkü kendim denemiş değilim.)
Adım adım gidersek...
Devredeki 7555 entegresi, klasik timer entegresi olan NE555 / LM555 / HA17555 gibi entegrelerin işlevsel olarak aynısı ama CMOS yapısında olanı.
Yani size CMOS yapısındaki bir 555 timer entegresi gerekiyor.
Buraya ufak bir not düşelim: İster klasik olsun, isterse CMOS, eğer 555 değil de 556 olursa; dual yani çift 555 olmuş oluyor ve tabii bacak sayısı da ona göre fazla oluyor.
Şimdi sizin sözünü ettiğiniz entegrelere bakalım...
HA17555 : CMOS değil !
TA75557P : Timer bile değil, yalnızca isim benzerliği var. (TA75557 ,8 ,9 ... Bunlar Dual Op-Amp entegreleri!)
ICM7555CN : Evet, bu bir CMOS Timer.
Bir ufak not daha: Eğer şemadaki TL082 Dual Op-Amp, JFET girişli olmasaydı (uyumluluk kontrolü yapmak şartıyla), timer olarak kullanamadığınız elinizdeki TA75558 ,9 Dual Op-Amp'larını TL082 yerine kullanabilirdiniz.
Piyasadaki farklı üreticilere ait klasik timer entegreleri şu kodlar altında satılıyor:
LM555 -- (Texas, National, FAIRCHILD, ON Semi)
NE555 -- (Texas, FAIRCHILD, ON Semi, ST)
SA555 -- (Texas, ST)
HA17555 -- (RENESAS, HITACHI)
RC555 -- (Raytheon)
Piyasamızdan örnekler:
LM555:
LM555CN, DIP-8 Entegre Devre, LM555
karakoyelektronik.com
NE555:
Texas Entegre ( IC ), kategorisindeki / markalı NE555P / 6,03 TL satın alabirsiniz
www.grupelektronik.com
NE555P, NE555 PDIP8 Timers-Support Products General Purp Single IC-TEXAS
www.ulutaselektronik.com
SA555:
SA555P
www.esgrupelektronik.com
HA17555:
HA17555PS, HA17555, DIP-8 Entegre Devre, 17555
karakoyelektronik.com
HA17458 PDIP8 Dual Operational Amplifier IC-RENESAS
www.ulutaselektronik.com
RC555:
elektronik devre elemanları
bluemavi.com
RC555N
www.esgrupelektronik.com
Bunların CMOS yapısında olanları da, şu kodlar altında:
LMC555 -- (Texas, National)
TLC555 -- (Texas)
ICM7555 -- (RENESAS, intersil)
TS555 -- (ST)
Piyasamızdan örnekler:
LMC555:
LMC555CN ENTEGRE
www.esgrupelektronik.com
TLC555:
Texas Entegre ( IC ), kategorisindeki / markalı TLC555CP / 44,08 TL satın alabirsiniz
www.grupelektronik.com
TLC555CP
www.esgrupelektronik.com
ICM7555:
ICM7555IPA, ICM7555, DIP-8 Entegre, ICM7555IPAZ
karakoyelektronik.com
www.ulutaselektronik.com
TS556: (Çiftli)
Siz yine de bunları tam liste gibi görmeyin. Örneğin RC555'in varlığını daha yeni öğrendim. Buna benzer başka bilmediklerim de olabilir.
Alışveriş deneyimimden çıkardığım bir sonuç da şu: Diyelim ki aynı işleve yönelik LM555 ile NE555'i datasheet'lerinden karşılaştırdınız ve bazı parametre farklılıkları nedeniyle NE555'i değil de LM555'i tercih ettiniz. Bunu satan bir satıcıyı gözünüze kestirip ürünü aldınız. Kargo geldiğinde, paketten yine de NE555 çıkabiliyor. Satıcıların bazıları ince detayları önemsemiyor ve "canım ikisi de aynı işi görüyor nasılsa..." yaklaşımıyla hareket ediyor. Benzer durumu, transistörlerin akım kazancını simgeleyen en sağdaki kodlarında da yaşayabilirsiniz. (Örneğin BC547B ,C gibi...)
Bir de... Entegre kodunun en sağındaki harfler; kılıf (ve montaj) tipi, ürünün kurşunsuz olup olmaması vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebiliyor. O yüzden dikkate almadım. Ama satın alma esnasında bunlara tabii ki dikkat edilmesi gerekir. Örneğin, geçici montaj ve/veya soketli kullanım için DIP kılıflı olmasında yarar var.
Fark etmişsinizdir, CMOS yapısında olanlar genelde pahalı.
Dual CMOS olarak bu:
ve tek CMOS olarak da bunlar:
TLC555CP
www.esgrupelektronik.com
Texas Entegre ( IC ), kategorisindeki / markalı TLC555CP / 44,08 TL satın alabirsiniz
www.grupelektronik.com
LMC555CN ENTEGRE
www.esgrupelektronik.com
biraz daha uygun fiyatlı.
Eğer TS556 (dual) alırsanız, bacak bağlantılarını, hem şemadaki bacak numaralarını hem de datasheet'indeki ona karşılık gelecek bacak isimlerini (işlevlerini) dikkate alarak uyarlamanız gerekecek. Örneğin şemadaki 3-Output, TS556'daki birinci timer'da 5'e karşılık geliyor.
Hem maliyeti ve riski hem de ayıracağınız zamanı azaltmak bakımından, internetten aynı işi CMOS değil de klasik 555 Timer entegresi ile yapan başka şemalar bakmak da seçenekleriniz arasında ... diyecektim ki; projenin sahibi sivrisineklerle ilgili danışmanlık alıp, ana frekans olan 38 KHz'i 2 KHz'lik ayrı bir frekansla modüle ettiğini söylüyor, belki bu durum devreyi diğer benzerlerinden ayrıcalıklı kılıyor olabilir diye düşünmek zorunda kaldım.
İşin "malzeme bilgisi" kısmında takıldığınızı görünce, yol gösterici olsun diye, piyasa boyutunu da işin içine katarak biraz uzun yazdım. Son olarak iki nokta daha...
İnternette bu tür frekansların sivrisinekleri etkilemese bile cırcır böcekleri üzerinde etkili olabileceğine dair bir cümle gördüm. Eğer devreyi yapar ve denerseniz; sivrisinekler üzerinde etkili olsun ya da olmasın, belki cırcır böceklerine yönelik olarak da denemek istersiniz. Malum, yazın özellikle temmuz ağustos aylarında çok kafa ütülüyorlar.
Teknik bir not: Devrenin kendisinden beklenen frekansı üretip üretmediğine ilişkin bir ölçme tekniği de düşüneceksinizdir herhalde, değil mi?
Kolay gelsin!