Sivrisinek Kovucu Devre Şeması entegre yardım.

mgozalan

Üye
Merhabalar,
Yapıp denemeyi düşündüğüm bir devrede kullanılan entegre çeşitlerinden yaklaşık 8 tane var.

(https://320volt.com/en/wp-content/u...able-mosquito-repellent-circuit-schematic.png)
bu devrede kullanılan US2 7555 entegre için hangisini kullanacağım.Elimde olan ve datashettlerin adresleri aşağıdadır.
Ayrıca elimde 9 pinli olanıda var.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

EDİT1: EDİT:Elimde olan entegrelerin 1 tanesi uygun olarak araştırarak buldum.
https://www.alldatasheet.com/html-pdf/81908/HITACHI/HA17555/497/2/HA17555.htm uygun olan

ICM7555CN - 7555CN - 7555 - General Purpose Timers
https://www.renesas.com/en/document...WK7KPuMZrxkWKwAGwdey76_Bw1QccTcCq7A3KTOV7Y93q

Ekler

• entegreler.jpeg
    entegreler.jpeg
    68.9 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Tek bir istisna olabilir.

Sivrisinekler icin bahsedecegim tarz bir uygulamaya rastlamadim.

Ultrasonic ses dalgalari ile havada asili tutulan strafor kurecikleri videolarini izlemissinizdir.

Eger odada benzer sekilde ses dalgalari ile duran dalgalar olusturulabilirse sivrisinegin ucmasi zorlastirilabilir.

Ozerlliklede kullanilan ses dalgalarinin frekansi ile sivrisinegin kanat cirpma frekansi arasinda uyum olursa bir seyler olabilir.

Merhabalar,
Yapıp denemeyi düşündüğüm bir devrede kullanılan entegre çeşitlerinden yaklaşık 8 tane var.

Şemadaki devreye bakarak, çalışıp çalışmayacağını söyleyebilecek yetkinlikte değilim ama madem ki heves etmişsiniz, en azından geçici montajla, yani deney tablası (breadboard) üzerinde kurup denemek isteyebilirsiniz.

(Devrenin çalışması, yani gerekli frekansı üretmesi ile, kendisinden beklenen "sivrisinekleri kovma" işlevini yerine getirmesi tabii ki ayrı şeyler. Birinciyi yerine getirse bile, ikinciyi yapar mı, hiçbir fikrim yok çünkü kendim denemiş değilim.)

Adım adım gidersek...

Devredeki 7555 entegresi, klasik timer entegresi olan NE555 / LM555 / HA17555 gibi entegrelerin işlevsel olarak aynısı ama CMOS yapısında olanı.

Yani size CMOS yapısındaki bir 555 timer entegresi gerekiyor.

Buraya ufak bir not düşelim: İster klasik olsun, isterse CMOS, eğer 555 değil de 556 olursa; dual yani çift 555 olmuş oluyor ve tabii bacak sayısı da ona göre fazla oluyor.

Şimdi sizin sözünü ettiğiniz entegrelere bakalım...

HA17555 : CMOS değil !
TA75557P : Timer bile değil, yalnızca isim benzerliği var. (TA75557 ,8 ,9 ... Bunlar Dual Op-Amp entegreleri!)
ICM7555CN : Evet, bu bir CMOS Timer.

Bir ufak not daha: Eğer şemadaki TL082 Dual Op-Amp, JFET girişli olmasaydı (uyumluluk kontrolü yapmak şartıyla), timer olarak kullanamadığınız elinizdeki TA75558 ,9 Dual Op-Amp'larını TL082 yerine kullanabilirdiniz.

Piyasadaki farklı üreticilere ait klasik timer entegreleri şu kodlar altında satılıyor:
LM555 -- (Texas, National, FAIRCHILD, ON Semi)
NE555 -- (Texas, FAIRCHILD, ON Semi, ST)
SA555 -- (Texas, ST)
HA17555 -- (RENESAS, HITACHI)
RC555 -- (Raytheon)

Piyasamızdan örnekler:

LM555:

NE555:

SA555:

HA17555:

RC555:

Bunların CMOS yapısında olanları da, şu kodlar altında:
LMC555 -- (Texas, National)
TLC555 -- (Texas)
ICM7555 -- (RENESAS, intersil)
TS555 -- (ST)

Piyasamızdan örnekler:

LMC555:

TLC555:

ICM7555:

TS556: (Çiftli)

Siz yine de bunları tam liste gibi görmeyin. Örneğin RC555'in varlığını daha yeni öğrendim. Buna benzer başka bilmediklerim de olabilir.

Alışveriş deneyimimden çıkardığım bir sonuç da şu: Diyelim ki aynı işleve yönelik LM555 ile NE555'i datasheet'lerinden karşılaştırdınız ve bazı parametre farklılıkları nedeniyle NE555'i değil de LM555'i tercih ettiniz. Bunu satan bir satıcıyı gözünüze kestirip ürünü aldınız. Kargo geldiğinde, paketten yine de NE555 çıkabiliyor. Satıcıların bazıları ince detayları önemsemiyor ve "canım ikisi de aynı işi görüyor nasılsa..." yaklaşımıyla hareket ediyor. Benzer durumu, transistörlerin akım kazancını simgeleyen en sağdaki kodlarında da yaşayabilirsiniz. (Örneğin BC547B ,C gibi...)

Bir de... Entegre kodunun en sağındaki harfler; kılıf (ve montaj) tipi, ürünün kurşunsuz olup olmaması vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebiliyor. O yüzden dikkate almadım. Ama satın alma esnasında bunlara tabii ki dikkat edilmesi gerekir. Örneğin, geçici montaj ve/veya soketli kullanım için DIP kılıflı olmasında yarar var.

Fark etmişsinizdir, CMOS yapısında olanlar genelde pahalı.

Dual CMOS olarak bu:

ve tek CMOS olarak da bunlar:

biraz daha uygun fiyatlı.

Eğer TS556 (dual) alırsanız, bacak bağlantılarını, hem şemadaki bacak numaralarını hem de datasheet'indeki ona karşılık gelecek bacak isimlerini (işlevlerini) dikkate alarak uyarlamanız gerekecek. Örneğin şemadaki 3-Output, TS556'daki birinci timer'da 5'e karşılık geliyor.

Hem maliyeti ve riski hem de ayıracağınız zamanı azaltmak bakımından, internetten aynı işi CMOS değil de klasik 555 Timer entegresi ile yapan başka şemalar bakmak da seçenekleriniz arasında ... diyecektim ki; projenin sahibi sivrisineklerle ilgili danışmanlık alıp, ana frekans olan 38 KHz'i 2 KHz'lik ayrı bir frekansla modüle ettiğini söylüyor, belki bu durum devreyi diğer benzerlerinden ayrıcalıklı kılıyor olabilir diye düşünmek zorunda kaldım.

İşin "malzeme bilgisi" kısmında takıldığınızı görünce, yol gösterici olsun diye, piyasa boyutunu da işin içine katarak biraz uzun yazdım. Son olarak iki nokta daha...

İnternette bu tür frekansların sivrisinekleri etkilemese bile cırcır böcekleri üzerinde etkili olabileceğine dair bir cümle gördüm. Eğer devreyi yapar ve denerseniz; sivrisinekler üzerinde etkili olsun ya da olmasın, belki cırcır böceklerine yönelik olarak da denemek istersiniz. Malum, yazın özellikle temmuz ağustos aylarında çok kafa ütülüyorlar.

Teknik bir not: Devrenin kendisinden beklenen frekansı üretip üretmediğine ilişkin bir ölçme tekniği de düşüneceksinizdir herhalde, değil mi?

Kolay gelsin!

Merhabalar.
Bu akıcı ve aydınlatıcı bilgiler için sonsuz teşekkür ederim.
bu 2 entegreyi aldım denemek amaçlı.
dediğiniz gibi çok bir beklentim yok aslında.
Ayrıca ufak bir tane başka bir devreyi hayata geçirdim.
(Teknik bir not: Devrenin kendisinden beklenen frekansı üretip üretmediğine ilişkin bir ölçme tekniği de düşüneceksinizdir herhalde, değil mi?)osiloskop ile aram iyi değil alsammı almasammı kararsızım(kullanmayı bilmiyorum)
Çıkıştaki frekans dediğin gibi göremedim.
deneyeceğim sonuçta.Yaptığım devreye ait resimler aşağıda,kutulu şekli ile.
Yardımlarından dolayı Seron hocama teşekkürler.

Ekler

• WhatsApp Image 2025-05-18 at 16.08.25 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2025-05-18 at 16.08.25 (1).jpeg
    103.6 KB · Görüntüleme: 15
  • WhatsApp Image 2025-05-18 at 16.08.25.jpeg
    WhatsApp Image 2025-05-18 at 16.08.25.jpeg
    128.8 KB · Görüntüleme: 14
  • son şekil.png
    son şekil.png
    174.8 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:
Osiloskop olmadığına göre, en azından multimetrenizin frekans ölçüm kısmını kullanabilirsiniz. Uni-T'nin birkaç modeline baktım, frekans ölçümünde AC için üst sınır 30V (RMS), DC için 60V olarak belirtilmiş. Bu devrede o sınırların aşılması beklenmez. (Siz yine de kendi multimetrenizin kılavuzundan sınır değerlere bakın!)

Op-Amp tarafında 2 KHz, 555 Timer tarafında 38 KHz ölçebilmeniz gerekir.
Yalnız, 38 KHz sabit değil de, belli sınırlar içerisinde gezinen (artan/azalan) bir değer olarak göstergeye yansıyabilir.

Siyah prob şasede olacak şekilde; önce US1B'nin 7 nolu ucundan bakarsınız, sonra US1A'nın sırasıyla 3 ve 1 nolu uçlarından.

555 tarafında ise, tabii ki 3 nolu uçtan. (Siyah prob yine şasede kalmaya devam ediyor.)

Osiloskop olmadığına göre, en azından multimetrenizin frekans ölçüm kısmını kullanabilirsiniz. Uni-T'nin birkaç modeline baktım, frekans ölçümünde AC için üst sınır 30V (RMS), DC için 60V olarak belirtilmiş. Bu devrede o sınırların aşılması beklenmez. (Siz yine de kendi multimetrenizin kılavuzundan sınır değerlere bakın!)

Op-Amp tarafında 2 KHz, 555 Timer tarafında 38 KHz ölçebilmeniz gerekir.
Yalnız, 38 KHz sabit değil de, belli sınırlar içerisinde gezinen (artan/azalan) bir değer olarak göstergeye yansıyabilir.

Siyah prob şasede olacak şekilde; önce US1B'nin 7 nolu ucundan bakarsınız, sonra US1A'nın sırasıyla 3 ve 1 nolu uçlarından.

555 tarafında ise, tabii ki 3 nolu uçtan. (Siyah prob yine şasede kalmaya devam ediyor.)
Teşekkür ederim sayın üstadım dediklerinizi dikkate alacağım.
daha önceki yaptığım devredeki frekans ve duty saykıl resimleri aşağıda.

Ekler

• duty saykıl.jpeg
    duty saykıl.jpeg
    250.9 KB · Görüntüleme: 11
  • frekans.jpeg
    frekans.jpeg
    249.1 KB · Görüntüleme: 12
O devreye göz attım, şebekeden beslemeli.

Aletin ölçtüğü frekans, devrenin ürettiği değil de, şebeke frekansı olarak görünüyor.
Yani, yaklaşık 50 Hz.

Tabii devre hiç frekans üretmediği için mi, yoksa 50 Hz'lik şebeke frekansı "baskın" değer olduğu için mi böyle yapıyor, orası belirsiz.

Aynı devreyi şebeke yerine pille beslerseniz, durum netleşebilir.

O devreye göz attım, şebekeden beslemeli.

Aletin ölçtüğü frekans, devrenin ürettiği değil de, şebeke frekansı olarak görünüyor.
Yani, yaklaşık 50 Hz.

Tabii devre hiç frekans üretmediği için mi, yoksa 50 Hz'lik şebeke frekansı "baskın" değer olduğu için mi böyle yapıyor, orası belirsiz.

Aynı devreyi şebeke yerine pille beslerseniz, durum netleşebilir.
Yarın kutudan söküp 18650 pil ile deneyeceğim

Son düzenleme:
Satılan sivrisinek kovucuları araştıran akademik makaleler de var. Pek olumlu bir şey göremedim. 2 örnek makale için linkleri (belki ilginizi çeker) paylaşıyorum.

Birinci link PubMed'den. Orada arama yapılabilir. ResearchGate kalıte açısından daha zayıf.

Yarın kutudan söküp 18650 pil ile deneyeceğim

Gece geç saatte aceleyle yazınca bazı şeyler aklıma gelmedi...

İzolesiz (trafosuz) bir şekilde şebekeden beslenen devrelerde güvenlik açısından çok dikkatli olmak gerekir. Bu tür devreleri herkese açık ortamlarda paylaşırken de, açıkça görünür şekilde GÜVENLİK UYARISI yapmakta yarar var.

Devrenin transistörleri zarar görmüş olabilir, bu yüzden eğer aynı transistörlerden elinizde bir çift daha varsa, onları kullanarak, pil ile ve geçici montajla denemenizi öneririm. Geçici montajla çalışır hâle getirilmemiş bir devreyi plakete lehimlemek bana pek sağlıklı bir yol olarak görünmüyor.

Bir de... "Üstat" kelimesini lafın gelişi kullandığınızı varsayıyorum, yoksa gerçek üstatlara haksızlık olacak. :)

Frekans sabit ise, bir süre sonra sinekler bu frekansa alışıyorlarmış. Bu nedenle frekansı devamlı belli sınırlarda kayan devreler var.
Yukarıdaki devre bunu yapıyor galiba. 38 khz civarında geziniyor. Tabi eğer işe yarıyorsa.
Eğer bir iç mekan için düşünülüyorsa en başta sineklerin girmesinin önlenmesi,ikinci olarak uygun bir ışık kaynağı kullanılarak sinekler davet edilmeli ve etkisiz hale getirilmeli. Bunun için hazır çözümler var.
Odanın aydınlatması için yüksek bir noktada ters çevrili duran fluoresan armatür vardı. Armatürün ayna kısmında bir sürü uçan haşere ölüsü toplanırdı.Bunlar önleme rağmen içeri sızan sineklerdi.

Merhabalar,
Yukarıda @birisim arkadaşımın paylaştığı metni okuduktan sonra bu projenin hiç bir şekilde hayata geçirilemeyeceğini okudum.Yapılan deneyler labaratuar ortamlarında hazırlanan EMR lerin hiç bir işe yaramadığını belgeler ve deneyler ile gözönüne sürmüşler.
Detaylı bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

Frekans sabit ise, bir süre sonra sinekler bu frekansa alışıyorlarmış. Bu nedenle frekansı devamlı belli sınırlarda kayan devreler var.
Yukarıdaki devre bunu yapıyor galiba. 38 khz civarında geziniyor. Tabi eğer işe yarıyorsa.
Eğer bir iç mekan için düşünülüyorsa en başta sineklerin girmesinin önlenmesi,ikinci olarak uygun bir ışık kaynağı kullanılarak sinekler davet edilmeli ve etkisiz hale getirilmeli. Bunun için hazır çözümler var.
Odanın aydınlatması için yüksek bir noktada ters çevrili duran fluoresan armatür vardı. Armatürün ayna kısmında bir sürü uçan haşere ölüsü toplanırdı.Bunlar önleme rağmen içeri sızan sineklerdi.
Evet bahsettiğin devre yüksek gerilim mantığı ile çalışan devre.malzemeleri var bir tek CCFL trafomu ne o yok.olsa idi onu kesinlikle yapacaktım.

Ekler

• şema.jpg
    şema.jpg
    61.9 KB · Görüntüleme: 9

Forum istatistikleri

Konular
7,751
Üyeler
3,125
Son üye
EchoByte

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back