SMD kondansatör sökme

Garfield

Üye
Fotodaki C18 elektrolitik kondansatörün + kutbunda yol yanığı var. Sanırım kondansatörün altında da yanık var. Görebilmem için kondansatörü sökmem gerekiyor. Bu kondansatör nasıl sökülür?

IMG_20250928_170359.jpg

Ön ısıtma ile kartı belli bir ısıya getirip, sıcak hava ile de hızlıca sökebilirsin.

Bu tarz işler için cımbız havya büyük kolaylık.

Birde, kondansatörün plastikten alt tabanı var. Bu plastik taban karta yapıştırıcı ile sabitlenmemiştir umarım...

İşte böyle durumlar için iki kalem havya veya cımbız havya kullanılır.

İmkan varsa cımbız havya almak en iyisi ama çok kullanılmaması gibi bazı durumlarda cımbız havyalar biraz pahalı düşünülebilir.

Bu durumda aşağıdaki gibi kendin yap tarzı çözümleri de değerlendirebilirsin. Burada birleştirmek için 3D yazıcıdan yararlanılmış ama ahşap mandal gibi bir şey belki alternatif düşünülebilir. Ben bir ara bu projeyi denemek istemiştim ama hazır alınca öyle kaldı. Bunlar USB’den çalışan havyalar ve Türkiye’de bulunuyor. ZD 20U USB diye aratırsan bulursun.

Örnek (ben kullanmadım) linkler:

Proje sayfası:

1759078951088.png

kartın diğer yüzü boş ise oradan güzelce ön ısıtma yapılır. komponent tarafında ise kondansatör altına rma flux yedirilir. gene sıcak hava destekli padlere de havya ile dokunarak sökülür.

Pense ile değil de, yankeski ile kondansatör gövdesini tabana yakın bir yerden kestim, plastik tabanı çıkardım, pcb de kalan ayak kalıntılarını havya ile aldım.
Söylemek isteğim buydu bacaklar zorlanmadan gövde bacaktan kolayca ayrılıyor. Bu kondansatörlerin pad leri geniş ve altta kalıyor.

Çeneler lehime sağdan ve soldan eşit baskı uygulamaz, o yüzden pad gene zorlanır diye düşünüyorum. Bu devirde en az ik fane kalem havya bulundurmamanın hiçbir sebebi yok bence.

her iki bacağa bolca lehim verip, tek kalem havya ile sırayla bacaklar ısıtıldığında rahatca sökülüyor aslında. Belkide cımbız havya hiç kullanmadığım için bana bu yöntem rahat geliyor

Çeneler lehime sağdan ve soldan eşit baskı uygulamaz, o yüzden pad gene zorlanır diye düşünüyorum. Bu devirde en az ik fane kalem havya bulundurmamanın hiçbir sebebi yok bence.
Kesinlikle, kendin yap seçeneğinden daha makulü de varmış. Şu aşağıdaki sanıyorum birçok Çin malı havya ile uyumlu. 900 TL fiyatı var. Çok seyrek kullanımlar için iş görür diye düşünüyorum ama yinede tecrübe eden birinin fikri daha muteber olur.

61m0bgegm5L._AC_SL1500_.jpg

her iki bacağa bolca lehim verip, tek kalem havya ile sırayla bacaklar ısıtıldığında rahatca sökülüyor aslında. Belkide cımbız havya hiç kullanmadığım için bana bu yöntem rahat geliyor

Evet bunu yapanlar çok. Hızlı ve hassas el koordinasyonu varsa olabilir tabi. Bende yok :)

Elektrolitik kondansatörlerin pcb den sökme yöntemi; kondansatörün boyutu, konumu, diğer devre elemanlarına yakınlığı gibi kriterlere göre farklılık gösteriyormuş. Bu yöntemler vidyoda anlatılmış.

Forum istatistikleri

Konular
8,352
Üyeler
3,312
Son üye
mcb58

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back