SolarEX 2024 Güneş Enerjisi Fuarı

Ahmet Develi

Aktif Üye
Katılım
3 Aralık 2023
Mesajlar
415
Arkadaşlar dün ve bugün sabah oradaydım.
İlgili olan arkadaşların mutlaka gitmesini isterim.

Bir çok yerli inverter üreticisi çıkmış cok mutlu oldum.

Kesinlikle gidilmeli.
 
Bir çok yerli inverter üreticisi çıkmış cok mutlu oldum.

Bu çok iyi bir gelişme gerçekten. Şimdiye kadar gördüğüm birçok "yerli" cihazda hep fason tasarımlar vardı. Artık tasarımını da yapabilen birileri var demek.
 
"free energy" ciler fuarlara dadanmış. Artık kurumsal takılmaya başladılar. Bu sene de var mı böyle tipler acaba? Gören olursa terletsin biraz.

Isı pompasından daha verimli, hidrojen reaktörlü yerli milli kombi, yersen. Elemanın özgüvene ve pozlara dikkat. Reaktör dediğini bir açsak, içinden kol gibi rezistans çıkmazsa ne olayım...

Bir de REPG diye bir firma türemiş. Onlar da güya havadaki bağıl nem ve ısı değişiminden hem elektrik hem su üretiyormuş. Su sebili kadar cihazı balkona koyuyorsun. Havadan hem su, hem kW'lar mertebesinde elektrik üretiyorsun. Yersen...



 
Son düzenleme:
önceki haftalarda haberim olsa gelebilirdim belki
yerli tasarıma yönelik foto, video çeken var mı?
 
Bunlar da jilet gibi giyinmiş "prezantabl" yönetici kadrosu fuarlarda fink atan yerli bir solar panel üreticimizin yolladığı panellerin içler acısı hali. Fabrikaya bakarsan gurur tablosu, her şey tam otomatik. Ben panellerin sahte olduğunu, firma ile alakası olmadığını düşünüp bir yandan aracı firma ile kavga ederken bir yandan fabrika ile görüştüm. Ürünlerinizi taklit eden dolandırıcılar var diye anlatırken panelleri direk kendilerinin yolladığını öğrenince şok oldum. "Bir yanlışlık olmuş" deyip kıvırdılar...

8.jpeg
9.jpeg
10.jpeg
12.jpeg
 
Son düzenleme:
Eğer solar panel almaya kalkarsanız hüsranla sonuçlanma ihtimali çok yüksek. Öncelikle kargoda başına bir iş gelme ihtimali nereden baksan %50
Ayrıca piyasadan bireysel olarak alabileceğiniz panellerin üreticilerin testleri geçemediği için kenara ayırdığı paneller olduğuna neredeyse eminim. Son zamanlarda bu panelleri kendi markaları ile de satmıyorlar. Hatasız çıkan ve etiket değerlerini sağlayan paneller santral kuran kurumsallara gidiyor. Testleri geçemeyen panelleri ucuza aracı firmalara veriyorlar. Onlar da kendi üfürükten marka etiketini yapıştırıp satıyor. Bence işler böyle yürüyor.

Ürünler görsel olarak kusursuz olsa dahi daha üretim aşamasında veya sonrasında nakliye sırasında ortaya çıkabilecek mikro çatlak diye bir bela var. Panelleri kuruluma götüren nakliye tırlarına vibrasyon ölçen cihazlar takılıp şöförlerin düzgün sürmesi sağlanıyor. Biz aras kargo ile balon poşete, hatta bezen sadece streç filme sarılmış, onlarca kolinin yanıda, altında, üstünde tangır tungur yüzlerce km yol gelen panel almak zorundayız.
 
Son düzenleme:
Her tarafimizdan film akiyor yav.

O zaman en iyisi, calisan bir sistemin kurulu olarak teslim edilmesine yonelik mi olmali?
 
Firma panellerden birisini catlak monte etse vatandas anlayacak mi? Catida sistem var mi var.
 
Alayi dolandirici.

Eve plastik pencere/kapi yaptirdim. Monte ettiler. minik bir pencere haric is tamamlandi. Iki gun sonra eleman gonderir taktiririm dedi. Odemeyi yaptim. Pencereyi taktilar mi dersiniz.

Bir daha son civi cakilana kadar paranin p sini koklatmam.
 
Bu kanalı takip ederim. Sahibi Kerem bey iyi niyetli birisidir. Fakat belli ki insan sarrafı değil. Videodaki kurulumu yapan firma sahibi ile bir tanıtım çekmiş. Önce bu işi yaptıran ev sahibinin paradan kaçmayacağı ortadayken neden jel akü kullanıldığına takıldım. Sonra firma jel akü övüp Lifepo4 gömünce verdim ilk yorumu.

Sonra bir baktım kurulumu yapan ve videoda anlatan firma sahibi eleman iki sene önce bana yukarıdaki panelleri satan eleman. Muhtemelen bir yakını yorumlarda firmanın adını zikredince uyandım. İkinci yorumda resmen içinden geçtim. Reklam öyle değil böyle olur...

Yukarıdaki fotoğrafları kendisine gönderip "bu ne?" diye sorduğumda beni bu panellerin sıfır ve kusursuz olduğuna ikna etmeye çalışıp, başaramayınca bir anda külhanbeyine dönüşmüştü.

Bakalım benim yorumlar mı uçacak, yoksa video mu yayından kalkacak.

 
Son düzenleme:
@HexfeT dediklerine katılmakla birlikte atladığın bir nokta var :)

Piyasadaki saçma sapan merdiven altı lityum paketleyenler, dünyanın en ucuz BMS'lerini kullanıyorlar. Hal böyle olunca da adamın videoda dediği gibi olur olmadık yerlerde BMS'in kapattığı oluyor. Buna ben de çok şahit oldum. Durum böyleyken satıcı "aman abi gecenin bir vaktinde aranmayalım" diyerek adamları jel aküye yönlendiriliyor. Bu iş Türkiye'de böyle. Bir de lityum akü saklama koşullarında -5C altını sevmez. +55 üstünü ise hiç sevmez. Eh herkes de güzel depolama alanları sunmuyor türkiyede...

Yani sonuç olarak bilinçsiz lityum üreticileri nedeniyle insanlar lityuma mesafeliler.
Ben bu adam yerine olsam forklift aküleri kullanırdım. Hem daha ucuz hem bozulunca hücre değiştir devam et...

İdeal dünyada kullanılması gereken günümüz koşullarında lityumdur, dediklerim yanlış anlaşılmasın.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: clc
Biraz paraya kıyılırsa piyasada düzgün ürünler var. İki panel, iki akü koyup, derme çatma bağ evinde televizyon, lamba çalıştıracak adamın gücü yetmeyebilir. Fakat villada oturan adama da jel akü kaktırılmaz yani. Uzun vadeli bakıldığında kurşun asit aküler, parası yetmeyen adam için de mantık dışı. Özellikle bu yerli akülerin ne jel, ne de nano karbon falan olduğuna da inanmıyorum.

Merdiven altı batarya paketleyen çok kişi var. Çoğunlukla basit elektrikli araçlar için talep görüyorlar.

Ürünleri her yerde karşımıza çıkan Megacell diye bir marka var. BMS'lerinin kendi tasarımları olduğuyla övünüyorlar. Kendilerince Victron'u rakip görüyorlar. Hangi LFP hücreleri kullanıyorsunuz diye sorarsan klasik "ticari sır" kalkanına sığınıyorlar. Adam bana "aynı soruyu Victron'a sorar mısın?" diye dönüş yapıyor. :facepalm1:

Bu arada Victron sistemdeki her detayı ayrı ayrı ürün haline getirip satan uyanık bir firma.

Derken Megacell'in üreticisi olduğunu iddia eden başka birilerinin kanalına rastladım. Silindirik 32700 hücreleri gruplayarak ürettikleri görülüyor. Paylaşımlar ne kadar güvenilir olduklarını sorgulatıyor.



Bir de Pomega Enerji diye bir firma var. Ankara Polatlı da fabrika kurmuşlar. Yerli prizmatik LFP hücre ürettiklerini iddia ediyorlar. Çin'den rulo halinde gelen plakaları kesip biçip alüminyum kutuya tepince hücre mi üretilmiş oluyor, yoksa kutunun içindekini de üretiyorlar mı bilemiyorum. Piyasada ürünleri yok. Belki sadece kurumsal çalışıyorlar. Belki sadece ihracat yapıyorlar. Belki tamamen hava cıva, bilemiyorum...

Satışta sadece şöyle bir ürün bulabildim. Bu hücrelerden alıp incelemek isterdim açıkçası. Gerçekten yerli ve kaliteli bir ürün olma ihtimali heyecan verici ama artık her şeye şüpheyle yaklaşıyorum.


 
Son düzenleme:
Güneş panelinin icadından beri neredeyse bu işlerin içindeyim, artık şu lityum işi elektrik tasarruf cihazı işine döndü.
Türkiye'de çalıştığım 1-2 firma oldu ki onlara bile güvenmediğimden isim vermiyorum.

İsviçre'de Leclanche firmasını ziyaret etmiştim. Adamlar denizaltılara lityum hücreler yapıyorlardı. Bu merdiven altı adamlar onların yanında pakistanlı sokak lezzetleri kıvamında kalır. O yüzden siz siz olun lityum alırken çok dikkat edin. Bizimkiler işi iyice mekanik montaja döktüler. Şu ekonomik krizde hepsinin patır patır döküldüğünü göreceksiniz.


 
Sunucu "şarj" derken lityum batarya üzerine doktora yapmış olan uzman konuk "şarz" diyor.

Bir de meşhur "yenilebilir enerji" mevzusu var. Firma yetkilisi ya da uzman kişilerin ağzından böyle şeyler çıkınca gözümde itibarı bir anda dip yapıyor. Gereksiz mi takılıyorum böyle şeylere acaba. :cheeky5:

 
Sunucu "şarj" derken lityum batarya üzerine doktora yapmış olan uzman konuk "şarz" diyor.

Bir de meşhur "yenilebilir enerji" mevzusu var. Firma yetkilisi ya da uzman kişilerin ağzından böyle şeyler çıkınca gözümde itibarı bir anda dip yapıyor. Gereksiz mi takılıyorum böyle şeylere acaba. :cheeky5:

yoo hic te gereksiz takilmiyorsun abi, isi bilip bilmedikleri ayrintilarda gizli, Ornegin bir yazilimciyim diye gecinen parola ile sifre arasindaki farki bilmiyorsa , kapiya bile yanastirma gibi bir sey bu :gulus2:
 
yoo hic te gereksiz takilmiyorsun abi, isi bilip bilmedikleri ayrintilarda gizli, Ornegin bir yazilimciyim diye gecinen parola ile sifre arasindaki farki bilmiyorsa , kapiya bile yanastirma gibi bir sey bu :gulus2:
Abi bu mesaj i size 17:27 de yazmisim, bana 17:34 te ne geldi bir bakin. :katil1: :temizlik1:

1714838272606.png
 

Forum istatistikleri

Konular
5,918
Mesajlar
101,021
Üyeler
2,503
Son üye
Bilgehan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top