Tarım Robotu

fmy

Aktif Üye
Merhabalar, daha önce hurdadan 2 tane engelli aracı motoru bulmuştum, şimdi iki çift daha buldum. yani toplam 4 tane güçlü ve güzel 24v dc motorum oldu, frenleri de var. Sadece fırsat bulunca redüktörünü dağıtıp yağlamam gerek=)

Lise yıllarından beri uzaktan kumandalı çim biçme makinası projesi vardı aklımda, artık onu gerçekleştirmeye yakınım. Ama bir yandan da başka amaçlar için kullanabilir miyim diye düşünüyorum mesela tarımsal anlamda internette görüntü işlemeyle otonom ilaçlama falan yapan robotlar var ama bunların tarlalara girmelerine daha çok var diye düşünüyorum, enazından türkiye de. yani bu işlerin ticari karşılığı henüz olamayabilir. İstanbulda çevre yolunun kenarındaki çok dik peyzaj alanlarındaki çimleri biçmek için çok kullanışlı olur diye düşünüyorum, bu doğrultuda belki belediyeye satabilir miyim acaba veya sizin ya şurda kullanılabilir dediğiniz yerler falan var mı? =)

Bendeki motorlarla şöyle birşey yapmışlar:
Muhtemelen benim yapacağım platform bu şekilde olacak:

birde şaseyi 40x40 metal profilden üretip (bi projeden artan birkaç boy profil var elimde) 2mm sac ile kapatmayı düşünüyorum, büküm işlerini pek sevmiyorum, muhtemelen sacı lazerde kestirir boyatır profile vidalarım. Tekerlek olarak da 40x10 çapa makinası tekeri kullanacağım, çünkü dişli teker olarak daha ucuzu yok. birkaç yere sordum çıkma bulabilirsem süper olacak=) Sürücü ve uzaktan kumanda işi benim için kolay ve keyifli olan kısım olacak, belki ilerde kumandayı koymak için şu kutuyu (https://www.altinkaya.com.tr/Is-Makinasi-Kumanda-Kutulari/VK-200.html) alırım baya havalı olur

Aküyü de sona bırakıyorum çünkü tüm harcamalarım bitince en son satın almak kalacak=)

Ekler

• unnamed.jpg
    unnamed.jpg
    22.9 KB · Görüntüleme: 213
Yıllardır elektronikle ilgilensem de ailem çiftçilik yaptığından bu konuya uzak sayılmam.
Bu videolarda gösterilen ürünlerden ziyade tarlada ürünü toplayan bir makina tasarlamak her zaman ticari olarak daha fazla müşteri sağlar.

Çiftçiler ve ticaret yapanlar en çok şu kritere göre bir ürün satın alırlar.
Bu kaça malolur ve yaptığı işi bu kalitede ve hızda kaç kişi yapabilirdi?

Bu yüzden aşağıdaki ürüne dönüştürülmüş bir araç çok daha fazla satar.Zaten bunların çok daha gelişmişlerini John Deere ,New Holland gibi firmalar yıllardır satıyor
(Makina 1:20 den itibaren çalışmaya başlıyor)

Benim de karga kovalayan drone projem var, ama görüntü işleme konusunda gerektirdiği çok ileri seviyede teknojoli yüzünden herhangi bir ilerleme yok :D Böyle projelerde görüntü işleme tarafını öncelikle çözmek lazım. Bu da hiçbir ekipman almadan, tamamen MATLAB ortamında veya başka yazılımlarla yapılabilir. Bu oturtulduktan sonra işin mekanik kısmı çok daha kolay.

Benim de karga kovalayan drone projem var, ama görüntü işleme konusunda gerektirdiği çok ileri seviyede teknojoli yüzünden herhangi bir ilerleme yok :D Böyle projelerde görüntü işleme tarafını öncelikle çözmek lazım. Bu da hiçbir ekipman almadan, tamamen MATLAB ortamında veya başka yazılımlarla yapılabilir. Bu oturtulduktan sonra işin mekanik kısmı çok daha kolay.
Bunu okuyunca görüntü işlemekten ziyade aklıma ilk gelen hareket algılama sensörü oldu. Dron yaklaşan cisme doğru uçup kovalayabilir. Görüntü işlemesine gerek yok diye düşündüm. Ama biraz daha düşününce tarlaya insan da girebilir. Onu kovalaması değil, ondan kaçması gerekir. :katil1:

O yüzden cisimleri işleyip kuşları ayırt edebilmesi gerekir. Hatta çalınma riskine karşı insan yaklaştığını tespit ettiği anda erişilemeyecek bir seviyeye otomatik yükselmesi gerekir. Ve bu cisimler belli bir mesafede uzaklaştıktan sonra GPS ile önceden belirlenen konuma dönmesi gerekir. Ve hatta önceden belirlenen noktaya kablosuz şarj tertibatı konup beklerken şarj olması da planlana bilir.
Bunu yapan adam bence para kazanır :D

Karga drona yaklaşmayacak :D Karga bahçedeki ağaç ve sebzelere yaklaşacak. Drone bunu tespit edecek ve karganın olduğu yere doğru uçarak onu gitmeye "ikna edecek". İleri seviye görüntü işleme gerekiyor.

Bir kere bu seviyeye gelse, bir sonraki aşama sadece karganın olduğu yere gitmek değil, karganın peşine düşmek ve bahçeden uzaklaşana kadar ona eşlik etmek :D

• Beğen
Reactions: fmy

Bu tür kuş sorunları için ağaçlar file ile korunuyor.Hemde ağaca gölgelik oluyor

agac filesi.png

Etkili bir domuz kovucu yapabilirseniz iyi satış yaparsınız..

Çiftçi ürünlerinde şarj-kumanda gibi şeyler pek kullanışlı olmaz. Mümkün olduğunca pasif dayanıklı ve otonom olmalı.

Ayrıca hemen her çiftçinin traktörün vardır. Ürün toplama cihazları traktörle entegre edilebilir olmalı. Yoksa ürününüzü pek satamazsınız.

Fikir çok güzel, tebrikler.

Bir kişilik araç gibi çim biçme makineleri var. Uzaktan kumandalı olması maliyeti düşürebilir.

Üzerinde çalıştığınız makineyi geliştirip başka amaçlar için kullanabilir sürümlerini yapabilirsiniz.

Bu araç hakkında bir fikir aklıma geldi. Bu aracı, önce çim biçme makinesi olarak değil de uzaktan kumandalı araç geliştirme platformu olarak geliştirilebilir.Bu uzaktan kumandalı araç geliştirme platformunu araç geliştirmeyle uğraşan birçok kişi ve kuruluşa pazarlayabilirsiniz.

Bu platform modül olarak takılabilecek ek parçalara göre çim biçme makinesi, bahçe ve tarla sürme makinesi gibi araçlara çevirilebilir.

• Beğen
Etkili bir domuz kovucu yapabilirseniz iyi satış yaparsınız..

Çiftçi ürünlerinde şarj-kumanda gibi şeyler pek kullanışlı olmaz. Mümkün olduğunca pasif dayanıklı ve otonom olmalı.

Ayrıca hemen her çiftçinin traktörün vardır. Ürün toplama cihazları traktörle entegre edilebilir olmalı. Yoksa ürününüzü pek satamazsınız.

domuz kovmak için ses çıkartan sistemler var onlar etkili olmuyor mu?
şarj olayı evet çiftçiler başta hoşlanmayabilir ama mazot masrafını düşürmek adına belki katlanabilirler. Otonom olayı için de daha dünyada doğru dürüst kullanılan otonomtarım robotuna pek rastlamadım internette gördüğüm kadarıyla sadece millet arge yapıp tarlada deniyor=)
Entegre olma olayı güzel fikir ama bu makina acaba pulluğu çekebilir mi? bilmiyorum hesaplayayım=)

Fikir çok güzel, tebrikler.

Bir kişilik araç gibi çim biçme makineleri var. Uzaktan kumandalı olması maliyeti düşürebilir.

Üzerinde çalıştığınız makineyi geliştirip başka amaçlar için kullanabilir sürümlerini yapabilirsiniz.

Bu araç hakkında bir fikir aklıma geldi. Bu aracı, önce çim biçme makinesi olarak değil de uzaktan kumandalı araç geliştirme platformu olarak geliştirilebilir.Bu uzaktan kumandalı araç geliştirme platformunu araç geliştirmeyle uğraşan birçok kişi ve kuruluşa pazarlayabilirsiniz.

Bu platform modül olarak takılabilecek ek parçalara göre çim biçme makinesi, bahçe ve tarla sürme makinesi gibi araçlara çevirilebilir.
Geliştirme platformu aslında benim içinde güzel olabilir ilk aşamada, çünkü yaparken aklıma yeni şeyler gelecektir ve aa bunuda ekleyip deneyebilirim diyip böyle bi ihtiyacım doğacaktır muhtemelen. Dolayısıyla modüler olarak tasarlamak çok iyi olacak, mesela üst trafa sigma profillerden güzel bi yer yapıp yine sigma profil ile takılabilen platformlar için uygun olacaktır, çok teşekkürler=)

bu arada tekerleri buldum bu hafta gelirse haftaya çizimleri tamamlayıp ufaktan başlarım=)

Belki benim yazdıklarım size faydalı olmuyor gibi gelebilir ama bir proje /uygulama geliştirmek istiyorsanız öncelikle o proje için istenen minimum kriterleri , izinleri ve yetkileri önceden araştırın.

Örneğin uzaktan kumandalı çim biçme makinası gibi bir projeniz varsa ,çim biçme makinası gibi "Tehlike arzedebilen" bir makina için uzaktan kumandaya izin verilebiliyormu önce bunu araştırın.Eğer izin veriliyorsa Türkiyede bunun için izin verilen frekans aralığı,gücü vb gibi kriterleri öğrenin.

Belki benim yazdıklarım size faydalı olmuyor gibi gelebilir ama bir proje /uygulama geliştirmek istiyorsanız öncelikle o proje için istenen minimum kriterleri , izinleri ve yetkileri önceden araştırın.

Örneğin uzaktan kumandalı çim biçme makinası gibi bir projeniz varsa ,çim biçme makinası gibi "Tehlike arzedebilen" bir makina için uzaktan kumandaya izin verilebiliyormu önce bunu araştırın.Eğer izin veriliyorsa Türkiyede bunun için izin verilen frekans aralığı,gücü vb gibi kriterleri öğrenin.

hocam yazdıklarınızın hepsini dikkate alıyorum, çok sağolun

Uzaktan kumandalı makinalar, çalışmayı otomatik olarak ve derhal durduracak ve aşağıdaki durumlarda tehlikeli çalışma ihtimalini önleyecek tertibatlarla teçhiz edilmelidir:

- Sürücü kontrolü kaybettiğinde,

- Makina durdurma sinyali aldığında,

- Sistemin güvenlikle ilgili bir kısmında bir hata tespit edildiğinde,

- Belirlenmiş bir süre içerisinde hiçbir onay sinyali tespit edilmediğinde,

madde 3.3.1. den itibaren başlıyor, bunları dikkate alacağım

Fırsat bulup anca başlayabildim. 20x20 profilleri aldım kenarda biraz kaynak yapma denemesi yaptım ve fena değilim diyip şaseyi kaynattım, bazı yerleri deldim ama onlarıda halledip taban sacını da kaynaklıyıp taşlıyıp boyayacağım inşallah. Tekerler ve motorlar hazır. Motorların manyetik freni var onlarıda bugün söküp görselleri paylaşıcam. Projenin nerde kullanılacağına hala karar vermedim ama şimdilik uzaktan kumandalı kendi geliştirme platformum olacak. Büyük ihtimalle ilerde de ufak bi benzinli motor ile çim biçme olayı koyabilirim hayırlısı

Ekler

• WhatsApp Image 2020-09-07 at 11.57.12.jpeg
    WhatsApp Image 2020-09-07 at 11.57.12.jpeg
    192.1 KB · Görüntüleme: 199
  • WhatsApp Image 2020-09-07 at 11.57.13 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2020-09-07 at 11.57.13 (1).jpeg
    173.8 KB · Görüntüleme: 185
  • WhatsApp Image 2020-09-07 at 11.57.13.jpeg
    WhatsApp Image 2020-09-07 at 11.57.13.jpeg
    189.6 KB · Görüntüleme: 186
İnce profilleri elektrot kaynağı ile kaynatırken, boydan boya kaynatmamak lazım. Öyle yapınca aşırı ısı oluşuyor ve profil deliniyor. Onun yerine üç tane punta atmak (başa, ortaya, sona) daha mantıklı ve mukavemette de hiçbir kayba sebep olmaz.

Puntaları atarken de, eğer bir profilin ucunu diğer profilin yan tarafına kaynatıyorsan, elektrodu daha çok profil yanına doğru tutmak lazım. Orası ısıyı daha iyi absorbe eder ve gene delinmemeye yardımcı olur.

• Beğen
İnce profilleri elektrot kaynağı ile kaynatırken, boydan boya kaynatmamak lazım. Öyle yapınca aşırı ısı oluşuyor ve profil deliniyor. Onun yerine üç tane punta atmak (başa, ortaya, sona) daha mantıklı ve mukavemette de hiçbir kayba sebep olmaz.

Puntaları atarken de, eğer bir profilin ucunu diğer profilin yan tarafına kaynatıyorsan, elektrodu daha çok profil yanına doğru tutmak lazım. Orası ısıyı daha iyi absorbe eder ve gene delinmemeye yardımcı olur.

Eyvallah hocam, ben puntayı tutturmak için yapılıyor diye düşünüyordum. bir plakayı yamuk puntalamışım çekiçle sökerken çok zorlandım. Dediğiniz gibi mukavemette hiç sorun olmuyor=)

OpenCV yi öğrenirsen, benim karga kovalayan dron projem için yardım isterim artık senden :)

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back