ayhancan

Aktif Üye
Selam Arkadaşlar resmini verdiğim TDA 7293 amfi devresini 2x 32 ac voltla çalıştıracağım Şimdi benim örenmek istediğim 4 tanesini birden çalıştıracağım bana trafo olarak kaç amper kaç watt trafo kulanmam lazım her amfi 100 watt olacak

Ekler

• shopping.png
    shopping.png
    275.7 KB · Görüntüleme: 334
Anfilerin watt ifadeleri biraz goreceli ancak. Tuketim 100w ise 4 adet icin 400w trafo... Oda 300kg olur heralde.

Amfi için gereken trafo gücünü, hoparlörlerin istediği toplam güç, amfinin veriminden kaynaklanan ısı kaybına gidecek güç, ve emniyet marjının toplamı olarak hesaplayabilirsin.

Bu durumda, toplam hoparlör gücü 400 W. Amfi verimini de hadi %60 alalım, bu durumda trafo 666 W olur. Hadi %20 de emniyet marjı koyalım, bu durumda trafo gücü 800 W olur.

Ama o amfi kesinlikle 100 W vermez. O daha çok 10 W verecek bir amfiye benziyor. Öncelikle Çin 100 W ını gerçek güce dönüştürmen gerekiyor :katil2: Bu durumda 100 W lık trafo yeter ;)

@taydin anfilerde smps tercih edilmiyor mu? Gurultu vs sikintilarimi var?

Modern amfilerde çok büyük çoğunlukla SMPS tercih ediliyor artık. Çok düşük gürültünün gerekli olduğu preamp bölümlerine de SMPS sonrası konan bir lineer regülatörle temiz besleme veriliyor. Ama ilave %0.1 fayda sağlama gayesi ile yapılan ve onbinlerce dolara satılan odyofil amfilerde hala devasa lineer güç kaynakları kullanılıyor :)

Ama o amfi kesinlikle 100 W vermez. O daha çok 10 W verecek bir amfiye benziyor. Öncelikle Çin 100 W ını gerçek güce dönüştürmen gerekiyor :katil2: Bu durumda 100 W lık trafo yeter ;)

Halep ordaysa ,arşın burda demişler
İşte arşını ,amca 4 ohm yüke 93 watt buluyor (9:40)
Entegre çakma çıkar ona kimse birşey diyemez , ama o voltajlar ve o yükde RMS değerleri bu civarlarda.
Adam 8 USD lık bu kiti satan ebay satıcısının ismini de sonunda veriyor

Distorsiyon ölçümünü osiloskoptaki FFT ile göz kararı yapmışa benziyor :) Onun dışında sadece voltaj çarpı akım olarak güç ölçümü yapmış.

Üreticisi ST, 100 W ta %10 distorsiyon var diyor, bu adam distorsiyonsuz 92 W aldım diyor. Kendim denemeden inanmam. Bir tane alıp deneyeceğim. Bende THD ölçümü yapan audio analizör var, bakalım temiz olarak ne kadar güç alabiliyoruz göreceğiz.

Bundan bende vardı. Pasif preamp'a ters bağlayınca yaktım.
Yakmadan önce 2x24v 100W trafo ile bir kaç kez deneme yaptım. watt'ını, Distorsiyonunu filan ölçmedim ama kulağa gelen ses beni tatmin etmişti.

Distorsiyon ölçümünü osiloskoptaki FFT ile göz kararı yapmışa benziyor :) Onun dışında sadece voltaj çarpı akım olarak güç ölçümü yapmış.

Üreticisi ST, 100 W ta %10 distorsiyon var diyor, bu adam distorsiyonsuz 92 W aldım diyor. Kendim denemeden inanmam. Bir tane alıp deneyeceğim. Bende THD ölçümü yapan audio analizör var, bakalım temiz olarak ne kadar güç alabiliyoruz göreceğiz.
Sonucu sabırsızlıkla bekliyorum hocam

Trafoya yukarıdan bakarsın ,içteki plastiğin görülmeyen kısmındaki alanın , en ile boyun cm olarak çarparsın yanına bir sıfır koyup bunuda 1,5 ile çarparsan o trafonun ortalama gücünü bulursun.

Aşağıdaki linkte yıllardır trafo karkası imal eden firmanın kataloğu var.
Firmanın ustasıyla konuştum 300 va civarındaki trafonu karkası 40mmx50 mm civarı birşeydir dedi .Onayıda almış oldum.

Buna da 0,5 lik 120 civarı saç takılır dedi ağırlığı da olsun olsun 6 kilo civarı birşey olur. Hiç tartmadım ama bu civarlarda

http://www.kaptanplastik.com/site/o/95315/2019/04/6417202d74f0f295a52f82dbe7126790.pdf?1502802

Son düzenleme:
Trafoya yukarıdan bakarsın ,içteki plastiğin görülmeyen kısmındaki alanın , en ile boyun cm olarak çarparsın yanına bir sıfır koyup bunuda 1,5 ile çarparsan o trafonun ortalama gücünü bulursun.

Aşağıdaki linkte yıllardır trafo karkası imal eden firmanın kataloğu var.
Firmanın ustasıyla konuştum 300 va civarındaki trafonu karkası 40mmx50 mm civarı birşeydir dedi .Onayıda almış oldum.

Buna da 0,5 lik 120 civarı saç takılır dedi ağırlığı da olsun olsun 6 kilo civarı birşey olur. Hiç tartmadım ama bu civarlarda

http://www.kaptanplastik.com/site/o/95315/2019/04/6417202d74f0f295a52f82dbe7126790.pdf?1502802
Teşekurler kardeşim Kim uğraşacak sarmayla Ayrıca hiç denemedim ilk seferde başaracağımıda zannetmiyorum

@Endorfin35+ 3-4 yıl öncesine kadar ,çalıştığım firmada belki 20 ye yakın farklı amplifikartörlerin çıkış güçlerini test ettim.Neyine inanmıyorsun koca ST nin data sheetlerine mi? Scopların clipping geçtiğindeki okuduğu değerlerlere mi?
Kaldıki bu TDA entegrelerinden daha küçük olmasına karşılık çok daha güçlü olan amplifikatör chipleri var.
Eğer trafolar için konuşuyorsan onlarda bu gücü sağlıyor.

300Kg tarfoyu herkez ciddiye almış :)

@Omega ben bu işleri biraz göreceli olarak görüyorum. Benim için anfinin gücü trafodan çekilen güçtür. Eğer bu entegrenin +/-50V ile sürekli/ortalama 1A çektiğini görürsem benim için 100w olur. Test videosunu izledim. Madem continuous değerden bahsediliyor, o zaman testi uzun süreli yapsınlar. birkaç saniye çıkıştan ölçülen güç bana güven vermez. Birde videoda güç kaynağında hep 40-50ma akım görüyorum test anında göstermiyor mu orasını anlamadım. Benim arabada fabrika verisine göre 3.7lt tüketiyor ama ben daha hiç öyle birşey göremedim.

Son olarak neden beni inandırmak istiyorsun onu hiç anlamadım....

Yahu ne zaman konu açsam millet birbirine giri yok çocuklar kavga etmeyin bak ayırmam sonra :katil2::katil2::katil2::katil2: ayrı bu amfiyi 120 watt 33 volta trafoda denedim tam tam 6 saat volüm yüde 80 de denedim evet entegre çok ısınıyor ama baya çalışıyor

Yahu ne zaman konu açsam millet birbirine giri yok çocuklar kavga etmeyin bak ayırmam sonra :katil2::katil2::katil2::katil2: ayrı bu amfiyi 120 watt 33 volta trafoda denedim tam tam 6 saat volüm yüde 80 de denedim evet entegre çok ısınıyor ama baya çalışıyor

Amfiden iki tane ısmarladım, gelince deneyeceğim. Bu entegrenin gerçek gücü neyse artık, onu iki katına çıkarmanın bir yolu var. İki entegre kullanıp bunları köprü modda kullanabilirsin. Hoparlörün bir ucu bir çıkışa diğer ucu diğer entegrenin çıkışına. Sonra da entetgrelere 180° faz farklı sinyal verirsen iş olur. Devre gelsin, şemasını çıkaracağım zaten. Oradan bakarız belki devre üzerinde bir modifikasyon ile de yapabiliriz bunu :)

Amfiden iki tane ısmarladım, gelince deneyeceğim. Bu entegrenin gerçek gücü neyse artık, onu iki katına çıkarmanın bir yolu var. İki entegre kullanıp bunları köprü modda kullanabilirsin. Hoparlörün bir ucu bir çıkışa diğer ucu diğer entegrenin çıkışına. Sonra da entetgrelere 180° faz farklı sinyal verirsen iş olur. Devre gelsin, şemasını çıkaracağım zaten. Oradan bakarız belki devre üzerinde bir modifikasyon ile de yapabiliriz bunu :)
hocam internette var dı dediğinizden 180 watt olarak ben inceledim ne yalan solim ben memnun kaldım sabırsızlıkla bekliyorum sonucu

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back