Tezgah Üstü Torna Lazım

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Bu gün sanayi de 7 tane tornacı gezdim. Bir tane 6mm şaftı olan komutatöre 4.2mm delik delinecek ve içinden 4mm çelik mil geçecek.
20250807_154315.jpg

İlk önce 2 sene önce aynı işlemi yaptırdığım tornacıya gittim. "Yapamayız" dedi. İki sene önce sizde aynısını yaptırmıştım dedim. "Yaşlandım gözüm artık görmüyor o kadar küçük şeyi" deyince meşhur Nasrettin hocanın "Hanım ipe un sermiş" olayı canlandı gözümde.
İkinciye gittim "bende o kadar küçük ayna yok" dedi
Üçüncüye gittim "yapamam" dedi
4-5-6 türlü bahaneler.
7. delikanlı çıktı. "Ben uğraşmam, İşine aşık birini bulman lazım onun için" dedi.
Umudu kestim döndüm eve. Ama bu komutatörü mutlaka delmem gerekiyor...

Bana şöyle evde ufak tefek işimi görecek kadar fiyat / performans ürünü bir torna lazım.
Geçen bir video izlerken Şuradaki ROX Wood Ahşap tezgahı gördüm.
Pek anlamıyorum bu torna aletlerinden. O yüzden yardımınıza ihtiyacım var.
Genelde küçük işler ile uğraştığım için aynası küçük olmalı. Mümkün mertebe modüler bir yapısı olmalı.
Hani belki sonradan lazım olur da bir tık büyük ayna alırsam, takabilmeliyim. Başka da bir şeyinden anlamıyorum.
30bin lira veresim yok ama gidipte sarı multimetre kalitesinde bir şeyde almak stemiyorum.

ROX Wood'u gördüğüm video da şu:

Ahşap tornası ile olmaz senin iş. O tornada ağacı sıkıştırıyorsun iki punta arasına sonra da elinde iskarpela, tamamen el hissi ile talaş kaldırıyorsun :D Biraz bakalım piyasaya neler var ...

Sieg marka genelde fiyat/performansta iyidir, ama şimdi baktım, en küçüğü (C2) bile 1100 dolar artı KDV :cheeky5:

Şöyle bir makina var. Fiyat 750 dolar. Belki pazarlık yapılır. İkinci el sitelerine de bakabilirsin. Mekanik aletlerde ikinci el çok avantajlı olabiliyor. Ufak tefek sorunları olsa da giderilebilir.

1754573733578.png

d240x500 ün bir avantajı, sol diş de çekebiliyor olman. Bunun için yan kapağı açıp ilave bir dişli takman gerekiyor. Çok sık gereken birşey değil ama lazım olduğunda da seni o sanayideki artist ustaya muhtaç etmiyor.

Birisi de 3B yazıcı ile torna yapmış ... Pek mantıklı gelmedi bana. Sırf youtube içeriği olsun diye yapılmış birşey sanki

aluminyum bile yeterli rijitliği sağlayamıyorken plastik ile olacağına hiç aklım yatmıyor. bir de azcık ısınıgında oluşacak yumuşama var.

Şöyle bir makina var. Fiyat 750 dolar. Belki pazarlık yapılır. İkinci el sitelerine de bakabilirsin. Mekanik aletlerde ikinci el çok avantajlı olabiliyor. Ufak tefek sorunları olsa da giderilebilir.

43153 eklentisine bak
Bu mantıklı olabilir. 30bin filan yapıyor. Sahibindendeki 55TL beni aşar. Ama dünya borcum var yav. Bitse de alsam bu sefer proje bekleyecek.

Sadece bir delik için torna almayın @taydin hocama gönderin halletsin :)
En son Timur abiye "3B baskı yap bana" dediğim de "Az ye de kendine bir 3B yazıcı al" demişti. Şimdi evde 2 tane yazıcı var. Yine böyle bir uçak paneli için lazım olmuştu. Sanırım sıra torna almaya geldi. :katil2:

En son Timur abiye "3B baskı yap bana" dediğim de "Az ye de kendine bir 3B yazıcı al" demişti. Şimdi evde 2 tane yazıcı var. Yine böyle bir uçak paneli için lazım olmuştu. Sanırım sıra torna almaya geldi. :katil2:
Benimkisi sadece bir öneri. Timur beyin torna konusu bu aralar forumda baya aktif. Oradan aklıma geldi.
Evet makina boş boş yatıyor çoğu zaman. İşi olan göndersin, hatta kendi de gelsin. Beraber yapalım, foruma da konu çıksın :)
Demiş herkese açık kapı bırakmış. Birtek size yok diyorsa ya sizi çok seviyor yada... :)

Bence biraz bekle ve sahibinden.com daki 240x500 ü al. Ozco'yu alırsan, alınabilecek en küçük tornayi almış oluyorsun, iş kapasitesi sınırlı olacak.

Bir kere torna aldın mı, daha önce hiç aklına gelmeyen işler ortaya çıkıyor ve işe yarıyor.

Demiş herkese açık kapı bırakmış. Birtek size yok diyorsa ya sizi çok seviyor yada... :)
O olmasa ben hiç bir şey sahibi olamazdım. Şakası bir yana hiç desteğini esirgemez.

Bir kere torna aldın mı, daha önce hiç aklına gelmeyen işler ortaya çıkıyor ve işe yarıyor.
Aynı 3B yazıcı gibi dimi? :katil2:
Uçak paneli için enkoder kapağı basacam diye aldım neredeyse her gün bir şeye ihtiyaç oluyor.

Bence biraz bekle ve sahibinden.com daki 240x500 ü al. Ozco'yu alırsan, alınabilecek en küçük tornayi almış oluyorsun, iş kapasitesi sınırlı olacak.
Bunların da 3B yazıcı gibi sınırlı alanları var, onu anladım da acaba ben ne kadar büyük bir parça ile uğraşırım?
Bir de evde yer yok abi ya. Hatta küçük olana bile yer yok. Bunlar için atölye lazım. Atölye için emekli olmam lazım. Off Off
Ozco ile kaça kaç çalışılıyor muş?

Bir tornada en kıymetli özellikler şunlar:

* Banko üzerinde mesafe. Ozco ile en fazla 70 mm çapında bir şeyi işleyebilirsin, Optimum ile 240 mm.

* Puntalar arası mesafe. Ozco için 300 mm, Optimum için 500 mm. Fener miline sığmayan bir parça varsa, o zaman puntalar arası mesafe seni kısıtlıyor.

* Fener mili çapı. Uzun bir parçanın ucunu işlemen gerekiyor. Çok yaygın bir durum. Bu durumda parçanın fener milinden geçmesi ve ucunun da aynadan çıkması gerekiyor. Ozco nın fener mili çapı 11 mm, Optimum fener mili çapı 26 mm!

Başka önemli şeyler de var, ama bir tornanın spec değerleri bunlar. Hatta tornada verilen ölçü rakamları bile ilk ve ikinci maddeyi yansıtıyor:

Optimum 240x500

Eğer Ozco yu alırsan, sadece minyatür işlerde kullanabileceksin. Sadece uçak panelindeki enkoder için de torna alınmaz. Onun yerine tornası olan birisine yaptırmak çok daha mantıklı. Ama Optimum alırsan iş kapasitesi ve kullanım alanları eksponansiyel artıyor.

Tam nereye hangi yönde delinecek anlamadım ama mengene + matkap tezgahı işi değil mi bu?
İlk mesajdaki ilk resimde görülüyor.
Komutatörün 6mm lik şaftının ucundan altındaki beyaz kısma kadar 4.2mm lik uç ile delik delinecek ve içinden 4mm çelik mil geçecek.
Mengene ve sütunlu matkap işi değil pek. Yapılabilir ama çok hassas çalışmak lazım. Zaten bende de mengene var sütunlu matkap yok.

Komutatörün 6mm lik şaftının ucundan altındaki beyaz kısma kadar 4.2mm lik uç ile delik delinecek ve içinden 4mm çelik mil geçecek.
Bu komitatörden bende de var. "Lorlin-UK" marka. Komitatör şaftını ölçtüm 5.85 ≈ 5.90mm. Hafif bir ovallik var. Şafta 4.2mm. Delik delersek şaftın et kalınlığı 1mm.nin altına düşecek. Komitatörü kullanım sırasında, çevirirken uzun vadede oluşacak burulma kuvveti ile şaft kırılabilir diye düşünüyorum. Mil 4mm. yerine 3mm. olursa daha iyi olur gibime geliyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,099
Üyeler
3,228
Son üye
semih.c

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back