Toroid nuveler neden flyback yapida kullanilmiyor da PFC devrelerinde boost konverterde kullaniliyor?

@DeveliAhmet sonuca ulaştık gapsız normal ferrit ile pfc yada flyback olmuyor hatta buckconverter bile olmuyor ,
Demir tozu ferrit kullanmışlar hoca sayesinde bir şey öğrendik .

Sen ne diyorsun.
@devreci olmuyor diyorsun ama bir ara buyuk bir firmanin solar panel icin yaptigi boost converter vodeosu izlemistim adam koca koca toroidlerle kw lik cevirici yapmis 3-4 tane ayri cevirici sanki paralel senkronize calisiyor gibi bir durum vardi, oyle nuvelerde gap filanda yoktu, simdi belki fake videodur diye aklina gelebilir ama gayet buyuk bir firmanin tanitimiydi, oyle free energy tarzi bir durum degil:) 30 senelik 300w lik toroidli flybacklerle cok karsilastim, simdi eger yapilabiliyorsa ki gorunen oyle nasil.
 
@devreci olmuyor diyorsun ama bir ara buyuk bir firmanin solar panel icin yaptigi boost converter vodeosu izlemistim adam koca koca toroidlerle kw lik cevirici yapmis 3-4 tane ayri cevirici sanki paralel senkronize calisiyor gibi bir durum vardi, oyle nuvelerde gap filanda yoktu, simdi belki fake videodur diye aklina gelebilir ama gayet buyuk bir firmanin tanitimiydi, oyle free energy tarzi bir durum degil:) 30 senelik 300w lik toroidli flybacklerle cok karsilastim, simdi eger yapilabiliyorsa ki gorunen oyle nasil.
Ben benzer bi çalışmada bulundum, bana toroid denince benim anladığım sadece şekil, malzeme özellikleri verilmiyor. Dolayısı ile o boost daki toroidde daha önceki mesajlarımda belirttiğim şekillerde özelliklere sahiptir büyük ihtimalle, en azından bizde öyleydi. İlk başta yaptığım tahminin neden flyback yaygın olarak toroid ile yapılmıyor konusunda iyi kötü cevap olduğunu düşünüyorum.
 

@DeveciAhmet

Teori ile ilgilenmeyen birisi icin bu sorularin ve cevaplarin hic onemi olmamali.
Olaki merak ediyorsan universite 2 de okutuluyor demistin. Ac kitaplari bak.

Sen istiyorsun diye sana app note falan yazamam.

Ama bildigim kadariyla sorularina cevap vereyim.

toroid ve EE nuve ayni magnetik malzemeden yapildiysa;

Yanak yanaga sikica yapistirilmis EE nuve ile toroid nuve arasinda hic bir fark yok. Eger sarim zorluguna katlanirim dersen toroidi transformator olarak kullanabilirsin.

Eger toroide hava araligi koymak icin nuveye ince bir kesik atarsan flyback icin de kullanabilirsin.

Buck icin kullanilan devreden sokecegin toroide hic dokunmadan da flyback de kullanabilmen lazim. (Ama kesin konusamiyorum)

Yanak yanaga yapismis EE nuvede BH egrisi neyse toroidde de aynisi.

Geldik konunun basligi soruya.

Neden toroidi PFC boost'ta kullanıyoruz da flyback'de olmuyor.

Bunu sen asagidak igibi aciklamistin. Ama beni hiiiic kesmedi.

Sorunuzun kaynağı, manyetik elemanları tanımamanızdan kaynaklanıyor.
Gap stabilizasyonu sağlar, flybackte en önemli değer primer endüktansı olduğundan bunun sıcaklıkla, akımla vs. değişmemesini isteriz. Dolayısı ile flyback gap'li olur ve endüktansı sabit kalmasını isteriz.

Gelelim toroid kullanan PFC yapılarına. Siz sanıyor musunuz ki ferit nüveli toroidlerde endüktans hep aynı kalıyor. PFC'de zaten istemeyiz de aynı kalmasını, oynaması işimize gelir, DCM/CCM/CrCM konuları diyelim ama şimdi konumuz o değil.


Konu basligini actiktan sonra yapilan fikir teatiilerin vs den sonra PFC de kullanilan toroidlerin ozel yapildiklarini, eger bu toride flyback icin primer ve sekonder sararsan yeterince guc alinabilecegine kanaat getirdim.

Ama sana tavsiyem sen sanayide bobini sar otur. Bu tip konulara hiiic kafa yorma.

Simdi onu bunu birak da PFC de enduktansin neden oynak olmasi isine geliyor onu acikla.

Bu arada teorik bilgime guvenmiyorum. Sadece kendimi daha gelistirmeye calisiyorum.

Fakat karsimdaki iskembeden mi atiyor yoksa gercekten bilerek mi konusuyor bunu ayirt edecek kadar teorik bilgim saglam.
 
Bu arada @devreci hocam ben işkembeden atmayı sevmiyorum; üslup çok önemli. Konuya takıldığım yer burası, kimse kimseyi yaftalamamalı.

Kendi açımdan konuya ilgimi, bir çok manyetik elemanda çalıştığım, Çin'de 5 büyük manyetik üreticisine sordum ki bunlar büyük solar firmaları inverterler elektrikli araçlar üzerine çalışan firmalar. Ciroları 100 milyon $ üzerileri.

Sorum şuydu:

Toroid nüveye hava boşluğu vermeden flyback yapabilir miyim?

Adamlar önce sorduğum soruyu anlamadı, EE nüveler de ferit, toroidler de ferit, farkı ne dediler. Dedim ki hava boşluğu istemeden yapmak istiyorum. Aldığım cevap, ister EE ister toroid olsun ister U ister C core olsun hava boşluksuz yapabiliriz oldu. Bazı firmaların, hava boşluğu etrafında oluşan manyetik alan çizgilerini istemediğini bu yüzden bu tarz çok uygulama yaptıklarını belirttiler.

Adamlara para verirseniz toroidin bir kısmını yüksek geçirgenli, bir kısmını düşük geçirgenli yapabiliyorlar. Yani tek bir N87 N27 gibi değil de içine KoolMu tarzı yapılar karıştırabildiklerini söylediler. Çok özel uzay uygulamaları ve bir kaç deneysel çalışmada kullanılmış.

Ben kendimce almam gerekenleri aldım. Benim için konu kapandı teknik anlamda. Sizlere de gelen yanıtı yazmak istedim.

Şimdi gelelim @Mikro Step hocama. Hocam sizin gibileri çok iyi tanıyorum, hayatım boyunca onlarcasını gördüm; buradakiler de çok iyi bilecektir, hani işini iyi yapan ve ciddi paralar kazanan bir teknikere tü kaka diyen, işini küçümseyen garanti maaşla çalışan lise ya da üniversite hocaları vardır ya aynısı. Zaten hemen "git bobin sar" demenizden o hissiyatı hemen anlıyorum :) Kanıtlayamam büyük ihtimalle ama sizde ya hocasınız ya da asker emeklisi vs. Nasıl piyasada aşağılanıp, ciddiye alınmayıp, komplekse girdiniz bilmiyorum ama emin olun sizden başka bilenler de var piyasada ve tek değilsiniz. Kısacası siz cevap aramıyorsunuz, kendinizin düşünce tarzının onaylatıp, kişisel tatmin peşindesiniz. Şu tatil bölgelerinde işsizlikten araba sileceklerini kaldıran huysuz dayılar aklıma geldi. Uslup vs. tıpa tıp aynısı, o yüzden inatçı bir kişilik ile uğraşmaya hiç niyetim yok :)

Ne siz benim konularıma yorumlarıma cevap yazın ne de ben sizinkine. Daha da yorum vs. yazmayacağım cevap yazsanız bile. Allaha emanet olun sağlıcakla.
 
@DeveliAhmet ben sana işkembeden atıyorsun demedim.

Buradaki olay şu ferrit DC sürüldüğünde doyuma ulaşması , bunun için de ya özel ferrit kullanılacak , ya da gap konulacak yada özel bir geri besleme ile ferrite mudahele edilecek.

@Haze o toroidler demir tozu işte bunu öğrendik demir tozu ferrit ile flyback yapabiliriz ,
 
@devreci demir tozu ile neyi kasdediyorsun? Feritlerin hepsinin ana bileseni zaten demir tozu degil mi?

@DeveliAhmet

Madem bilmislik yapip goya cevap verdin ispatla oyle git. Yok oyle kacmak?

1) Neden pfc de oynak enduktans isimize gelir?
2) EHT gibi kil tuy uygulamalarda (?) toroidin ne isi var? Bu konuda sanayiden bir ornek var mi?
3) Regülasyonun önemli olduğu yerlerde hava boşluğu önem kazanır ne demek? Hava bosluksuz sistemler rugulesiz mi oluyor?
4) Universitelerde 2.sinifta islendigini soyledigin dersin ve bu dersin kitabinin adi nedir?
5) Yanildin. Asker yada hoca degilim. Emekli hic degilim. Arastirmaciyim.

Iskembeden salladin derken bunlari kastediyordum.

Bu arada ben de senin gibileri cok iyi bilirim. O donemlerden gectim cunku.
 
Son düzenleme:
hepsi demir değil.

MgZn : Manganez Zinc
NiZn : Nickel Zinc olabiliyor.


bu karışımların herhalde oranları da değişiyor veya formulde açıklamadıkları malzemeler var. çünkü fiziksel boyut olarak aynı ama farklı manyetik özellikler gösteren MgZn ferritler var. bunları 46, 31, 78 gibi kodluyorlar. bu ferritlerin özellikle yüksek frekansa tepkisi farklı. mesela amatör radyocular bilir 1:49 HF band (10-30 mhz) empedans dönüştürücü yapacaksanız 43 nolu ferit kullanılır. 31 nolu ferit daha düşük frekanslarda verimlidir vs. bir de her üreticinin muhtemelen açıklamadığı bir kimyasal reçetesi var.

çok daha ilginç feritler de var 30-3000 mhz arası bölücü veya empedans trafosu olarak kullanılıyor. materyalini yazmıyorlar ama takıyorsun ve çok düşük kayıpla çalışıyor. normalde 3 ghz gibi frekansta ufacık bir endüktans bile çok yüksek direnç anlamına gelir.

bir de bu trafodan sadece sinyal geçiyor gibi düşünmeyin o frekansta 2w kadar enerji aktarabiliyor :
 
Son düzenleme:
O kadar yuksek frekanslar icin dememistim. Ne bileyim max 1 Mhz nuveleri kastettim.
 
verdiğim fair rite linkine bakarsanız power materials tabında MnZn türünde feritler var. orada tavsiye edilen max çalışma frekansı için türüne göre:

79 - 1 mhz
77 - 100 khz
97 - 400 khz

gibi devam ediyor yani 1 mhz altında da epey bir MnZn çeşidi mevcut.
 
demir tozu ile neyi kasdediyorsun? Feritlerin hepsinin ana bileseni zaten demir tozu degil mi?
Hocam toroid gaplı ferrit gibi davranıyor hem de gap az değil AL çok düşük , ama taşyabileceği max manyetik akı aynı büyüklükteki normal ferritten daha fazla.

Mikrometretik tozlar var yada mikrometrelik folyo gibi bir manyetizmayı bir ucadan bir uca taşıyamıyor bu nedenle mıklatıslanma daha az oluyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Mesajlar
118,794
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top