Toroidal trafo diğer modellere göre verimlimidir?

TRON

Aktif Üye
Katılım
4 Ağustos 2020
Mesajlar
291
Bir sorum var?
Toroidal trafoların, E tipi ve diğer model saclı trafolara göre verimi nasıl? Yükte voltaj çökmesi akım durumu vs.
Trafo seçimi konusunda bana yardımcı olur musunuz?
Şimdiden teşekkür ederim.

İkinci bir güç kaynağı elimde bulunsun istiyorum. 80 - 100 watt ve 2-20 volta kadar gerilim, 0 - 4 amper ayarlanabilir. Regüle devresi 2 yıldan bu yana hazır olduğundan boşta kalmasın diye bazen de ikinci bir güç kaynağı ihtiyaç oluyor.
 
Toroid trafolarının avantajı manyetik alan yayımı konusu ile ilgili. O yüzden düşük gürültü ve parazit istenen audio devrelerinde ve lineer güç kaynaklarında yaygın kullanılır. Verim konusunda özel bir avantajları yok bildiğim kadarıyla.
 
E tipi trafolarda verim %90 iken toroidal trafolarda 95'e kadar cikabiliyor bildigim. Asil avantajlari daha az yer kaplamasi ve yatay montaj imkani, daha sessiz calismalari. E-core trafolar daha agir ve sesli. Ilk tercih nedeni bu olsa gerek. Verim listede daha alt siralarda.
 
Geçenlerde Sercan'dan aldığım Riden ile güç kaynağı yapmak için araştırdım bu konuyu. E tipi trafolarda manyetik alan çekirdek üzerinde primer sekonder arasında transfer olurken manyetik alanda daha fazla sızma ve kayıp oluşuyor, ancak toroid trafolarda aynı çekirdekte olduğu, çekirdeğe homojen bir şekilde dağıldığı, manyetik alanın daha kısa mesafede transfer olması ve harici alan küçük olduğu için manyetik alan daha iyi transfer oluyormuş.

Ancak E tipi trafoları sarmak daha kolay ve hızlı iken toroid daha zahmetli oluyormuş. Bu yüzden verim ve sızma açısından daha iyi ancak daha pahalı oluyorlar.

Şurada güzel bir özet var:



Özetle toroid trafo maliyet hariç her açıdan daha iyi deniyor.
 
guc uygulamalarinda saturasyonu airgap ile kontrol edebilmek icin E tipi daha uygundur, hem sarimida kolaydir bu sayede daha kucuk neveden daha yuksek guc elde edebilirsin, tabi verim bir miktar duser lakin saturasyonu iyi kontrol edemezsen ortalik carsamba pazarina doner.
 
guc uygulamalarinda saturasyonu airgap ile kontrol edebilmek icin E tipi daha uygundur, hem sarimida kolaydir bu sayede daha kucuk neveden daha yuksek guc elde edebilirsin, tabi verim bir miktar duser lakin saturasyonu iyi kontrol edemezsen ortalik carsamba pazarina doner.
Saturasyonu kontrol etmekten kastınız nedir merak ettim daha doğrusu tam anlayamadım da?
 
Yuksek frekans ile surulen transformatorlerde saturasyon konusu onemli hale geliyor ve magnetik yolu bir yerden kesip araya hava araligi koyarak daha yuksek H degerleri ile calismak gerekebiliyor. Bu durumda yanaklari sifira sifir opusecek komur nuve dedigimiz nuveleri dolayisi ile bazen Toroid vs kullanamiyoruz.

Ancak 50Hz uygulmasi icin kaynak makinasi vs yapmayacaksan toroid kullanmana engel bir sey yok.

Toroid nuvede magnetik kacaklar azaldigi icin verim de kendiliginden artmis oluyor.

HighEfficiency3.jpg
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,617
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top