Trafo sarma makinası

1776365117690.png

@taydin

Bu aparattan memnunmusun? 0.5mm ... 1mm capli telleri sarmak icin gergi duzenegi almam gerekiyor.

Bendeki aparat çok ince teller için, ve bunlar için çok iyi çalışıyor. 0.5 mm ve üstü tel için olanı var mı bu markanın bilmiyorum.

@taydin abi bu sistemi ben 7-8 yıldır mach3 üzerinden kullanıyorum. Sistem mach3 üzerinden çakma tb6600 step motor sürücü kartı (S109AFTG (TB67S109AFTG), 2 adat 2.2nm nema23 step motor ve mach3 usb kırmızı kartallı kart üzerinden çalışıyor. CncUk isimli adamın projesini araştırdım ve bunun üniversitede bitirme ödevi olduğunu buldum hatta şema ve donanım özelliklerini de buldum. Çok gerekirse bulup paylaşırım (arşivde duruyor biyerlerde) Kullanıcılar bu modelin ısınma sorunundan bahsediyorlar (özellikle de gitar manyetiği yapımcıları) bu yüzden mach3 tabanlısını daha endüstriyel buldum. Sardığım bobin yeli kalınlığı 0.049-0.062 (awg42-43). Bir tane de mikrokontrolcü ile yaptığım sistem var fakat ticari proje olduğu için ve arge henüz tamamlandığı için şimdilik o konuda birşey söyleyememekteyim.

Mach3 üzerinden çalışan sistem aralıksız 16 saat çalıştı, 1000devir/dakika hıza sahip, adım hassasiyetini istediğiniz gibi ayarlayabileceğiniz bir esnekliğe sahip.

Prensipte başlangıç noktasından itibaren A ekseni (sarım motoru) 1 tur döndüğünde, X ekseni (traverse) tel kalınlığı kadar hareket ediyor. Bu sayede sarım gayet nizami ve kontrollü ilerliyor. 5:30 dan itibaren iki ayrı bobinde burdan görebilisiniz. 9:30da da ikinci bobinde traverse eksenini biraz daha kadraja sığdırdım, orada da görebilirsiniz hareketi.

Arayüz mach3 forumlarında çok önceden paylaşılmış ama oradaki forumdaşlar zaman ve önemsemediklerinden tamamlayamamışlar. İlkel ve yetim kalmış bir proje haline gelmiş. Benim de biraz vaktim ve azmim vardı, anlamadığım bir konuda sadece her konunun uzmanlarına danışarak gerekli düzeltmeleri yapıp arayüze son halini vererek mach3 forumunda da paylaştım. Yıllardır kullanıyorum öksürmeden çalışıyor. Bizim kullandığımız teller biraz ince olduğu için sarım/gerginlik işini iki tane keçe yastık arasında sıkıştırarak çözüm sağladım. Birkaç tansiyon makarası projem var (hatta birinde tel kopunca sarım duruyor otomatik) vakitsizlikten yüzüne bakamıyorum. Teorik olarak 2-3 makaradan çapraz (zigzak) geçiyor tel; makaralar birbirine uzaklaştıkça tansiyon artıyor. Makaralardan bir tanesinde de bir anahtar ve yay mevcut, sarım başlayınca gerginlik anahtarı nc konumunda tutuyor. Tel koparsa e-stop gibi sistemi durduruyor. 4-5 aydan önce elimi süremeyecek gibiyim açıkçası.

Başka bir arkadaşıma yaptığım makinenin iskelet fotoğrafını da ekliyorum
Arayüz dosyasını isterseniz burada da paylaşabilirim.

Kolay gelsin.

Ekler

• IMG_6474.jpeg
    IMG_6474.jpeg
    177.4 KB · Görüntüleme: 21
buda benden olsun

Ekler

• Ads1z.png
    Ads1z.png
    44.9 KB · Görüntüleme: 28
  • IMG_20240528_210816_335.jpg
    IMG_20240528_210816_335.jpg
    418.7 KB · Görüntüleme: 25
  • IMG_20240528_210827_904.jpg
    IMG_20240528_210827_904.jpg
    451.6 KB · Görüntüleme: 28
  • IMG_20240528_210821_638.jpg
    IMG_20240528_210821_638.jpg
    334.7 KB · Görüntüleme: 26
@Kurt_Kurt @erdemtr55 çok güzel çalışmalar. Ayrı bir konu açarsanız daha kolay bulunabilir hale gelirler.
Deneyeceğim abi, 1-2 iş var elimde zamanımı sömüren. Biraz hafiflettiğimde elimdekileri, basit ve işlevsel bir bir projeyi yapım aşamalarını da ekleyerek bir konu açayım sözüm olsun

Bu arada söylemeyi unuttum, arayüzde siz parametreleri girince G Code Oluştur butonuna basınca bir script gerekli bütün işlemleri (verdiğini bilgiler // tanımladığınız parametreler) dahililinde kendisi oluşturuyor.

@taydin sözüm olsun notumu aldım

Bu arada CncUk isimli markanın projesi: https://archive.fabacademy.org/arch...students/189/Final-Project/final-project.html

Son düzenleme:
Meera-Industries-India-Kohan-journal-winsting-winding-bobin.jpg

Bu tür sarımın adını bilmiyorum.
İplik bobinleri böyle sarılıyor.
Orta dalga ile uzun dalga bobinleride litz teli ile böyle sarılıyordu.
Trafo sarımında kullanılabilir mi?
Kayıp olur mu?

O tip çarpraz sarım, kaçak kapasiteyi azaltmak için RF spektrumun en altındaki frekanslarda kullanılıyordu. Ama modern RF sistemlerde sarım sayıları çok az, o yüzden anlamlı bir fark yaratmıyor.

Forum istatistikleri

Konular
9,152
Üyeler
3,718
Son üye
maximilyin

Son kaynaklar

Back