Türkiyede Stencil

0xyit

Aktif Üye
Türkiyede stencil yapan var mı? veya hiç kendi yapan oldu mu stencilini eritme yoluyla.

3b yazıcı ile yapılabilecek birşey bu. Çok hassas en küçük boyut SMD için SLA yazıcı kullanılabilir, nispeted daha kaba işler için FDM yazıcı da iş görür.

Ben de şunu merak ediyorum: Acaba stencil için yaygın kullanılan çelik yaprağı lazer ile kesmek için ne kadar güç gerekir? Diyot lazer iş görür mü?

3b yazıcı ile yapılabilecek birşey bu. Çok hassas en küçük boyut SMD için SLA yazıcı kullanılabilir, nispeted daha kaba işler için FDM yazıcı da iş görür.

Ben de şunu merak ediyorum: Acaba stencil için yaygın kullanılan çelik yaprağı lazer ile kesmek için ne kadar güç gerekir? Diyot lazer iş görür mü?
Normalde stenciller 0.1-0.13mm oluyor. fdm yazici 0.1mm katman kalinliginda bassa bile bed meshin muazzam kusursuz olmasi lazim, imkansiz yani, esp32-mini-1i elle 20 denemede anca lehimledim. qfn oldugu icin cok zor.

Standart katman kalınlığı 0.2 mm FDM için. Biraz daha fazla lehim gider her pad için ama onun dışında nasıl bir sakıncası olur birşey aklıma gelmiyor. İlk katman kalitesi de artık günümüz yazıcılarında yeterince muntazam oluyor. Benim büyük ölçüde DIY olan yazıcıda bile ilk katman sorunu yaşamıyorum ben :)

İnternet 0.25mm paslanmaz saç için en az 20-30 W fiber lazer söylüyor. O güçte makinalar 3-4 bin dolar.
Normalde imalatta fiyat güç ve kesim yolu uzunluğuna göre hesaplanır, yani küçük stensil çok para tutmamalı, ama tahminim tek adet iş olduğu için 100-200 TLye uğraşmazlar. Asgari ücret eklerler.
Belki bir kaç tane stensil siparişi tek panel'de toplanınca fiyat düşer.

Standart katman kalınlığı 0.2 mm FDM için. Biraz daha fazla lehim gider her pad için ama onun dışında nasıl bir sakıncası olur birşey aklıma gelmiyor. İlk katman kalitesi de artık günümüz yazıcılarında yeterince muntazam oluyor. Benim büyük ölçüde DIY olan yazıcıda bile ilk katman sorunu yaşamıyorum ben :)
0.13mmde bile padler bridge oluyor diyorlar. bilemedim o yuzden. klipperin bed mesh algoritmasi triple z de cok saglikli calismadigi icin benim yazicida cok iyi olmaz stencil

İsterseniz sanayide komşuda fiber lazer var. Gelecek hafta yolum oradan geçerse fiyat alırım. referans olur.

30 W lazer gerekiyorsa, bir de çok hassas ve küçük şekiller kesilecek, çok düşük bir odak çapı da lazım. Yani kesinlikle diyot lazer ile olacak iş değil gibi duruyor.

30 W lazer gerekiyorsa, bir de çok hassas ve küçük şekiller kesilecek, çok düşük bir odak çapı da lazım. Yani kesinlikle diyot lazer ile olacak iş değil gibi duruyor.
diyot lazerle aslinda pcb uzerine boya sıkıp kaziyorlar. 10mil trace gordum bu sekilde kazinmis

diyot lazerle aslinda pcb uzerine boya sıkıp kaziyorlar. 10mil trace gordum bu sekilde kazinmis

Boya kazımada yüksek güç, yüksek hız iyi sonuç veriyor. Boya daha ne olduğunu anlamadan süblimleşiyor ve kazınan yer ile kazınmayan yer arasındaki çizgi daha düzgün oluyor. Ama yavaş hareket eden CNC lazerlerde boya ile etkileşim uzun sürüyor ve kazınan/kazınmayan yer arasındaki çizgi çok pürüzlü oluyor. Neticede herşey gerekek çözünürlüğe bağlı. 0.2 mm yol genişliği hedeflenmiyorsa belki de yeterince iyi bir sonuç verir.

Bir de, kendi yapan var mi derken kola kutusundan yapmayi kastetmistim :D baya guzel duruyor

var beklazer

tanıdık bir firma eleklerini kendi kesiyor. lazer 0.02mm çözünürlükte kesebiliyor ve yanlış hatırlamıyorsam 100W fiber. normalde elek değil 1-1.5mm paslanmaz çelik kesiyorlar bu alet ile.

Forum istatistikleri

Konular
7,996
Üyeler
3,190
Son üye
Kerem

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back