Normalde stenciller 0.1-0.13mm oluyor. fdm yazici 0.1mm katman kalinliginda bassa bile bed meshin muazzam kusursuz olmasi lazim, imkansiz yani, esp32-mini-1i elle 20 denemede anca lehimledim. qfn oldugu icin cok zor.3b yazıcı ile yapılabilecek birşey bu. Çok hassas en küçük boyut SMD için SLA yazıcı kullanılabilir, nispeted daha kaba işler için FDM yazıcı da iş görür.
Ben de şunu merak ediyorum: Acaba stencil için yaygın kullanılan çelik yaprağı lazer ile kesmek için ne kadar güç gerekir? Diyot lazer iş görür mü?
0.13mmde bile padler bridge oluyor diyorlar. bilemedim o yuzden. klipperin bed mesh algoritmasi triple z de cok saglikli calismadigi icin benim yazicida cok iyi olmaz stencilStandart katman kalınlığı 0.2 mm FDM için. Biraz daha fazla lehim gider her pad için ama onun dışında nasıl bir sakıncası olur birşey aklıma gelmiyor. İlk katman kalitesi de artık günümüz yazıcılarında yeterince muntazam oluyor. Benim büyük ölçüde DIY olan yazıcıda bile ilk katman sorunu yaşamıyorum ben![]()
İsterseniz sanayide komşuda fiber lazer var. Gelecek hafta yolum oradan geçerse fiyat alırım. referans olur.
diyot lazerle aslinda pcb uzerine boya sıkıp kaziyorlar. 10mil trace gordum bu sekilde kazinmis30 W lazer gerekiyorsa, bir de çok hassas ve küçük şekiller kesilecek, çok düşük bir odak çapı da lazım. Yani kesinlikle diyot lazer ile olacak iş değil gibi duruyor.
diyot lazerle aslinda pcb uzerine boya sıkıp kaziyorlar. 10mil trace gordum bu sekilde kazinmis