UT-139C tamir

R2B ve R2C ninde durumu benzer olacak gibi. ben onlarinda yenilenmesi taraftari olurdum. Hatta biraz abartip kartin arkasindaki komponentlarada girisirdim. pek saglam ayakkabi lehim yapilmamis gozukuyorlar.

Tam cihazı kapattıktan sonra benim de aklıma geldi bu :D Tekrar olursa artık yeni bir konu açarız ...
 
SMD malzemeleri lehimlerken bazen guzel lehimlendi gibi gorulse de eger kart iki kosesinden egilip bukulurse lehim yuzeyden ayrilabiliyor ve gozle baktiginizda sorun gorulmuyor.

PCB uzerinde komutator, basmali anahtar, butonlar, soketler vs varsa kartta bu tip esneme hareketleri yaptirip kotu yapilmis lehimlerin atmasina neden olabilir.

Hatta bu tip esneme hareketleri smd seramik kondansatorlerin catlamasina bile neden olabiliyor.

Sonucta imalat hatasi.

Bu tip imalat hatalari milyonlarca liralik cihazlarda bile olabiliyor.

Mesela yillar once MTA Entitusunde Xray ile element analizi yapan Japon mali bir cihazin onarim isi ile ilgilenmistim.
Cihaz tikir tikir calisiyor fakat bazen hata verip ansizin duruyordu.

Esasen boyle bir cihaz hakkinda en kucuk fikrim yoktu. Elektronik ariza gozuyle bakilmasi gereken kritik noktalari gunlerce inceledim.
Havlu atacagim sirada besleme kartinda bir direnc dikkatimi cekti. Cift tarafli delik ici kaplamali pcb de direnc pcb uzerindeki yerine takilmis fakat lehimlenmesi unutulmustu. Parmagimla tutup kolayca deliginden cikarttim. (Oyle soket tarzi yuvasi falan yok)

Sans yuzume gulmus ve cihazi onarmistim.
 
Son düzenleme:
Aslında prob ile bastırdım direnci, gene megaohmlarda idi. Acaba şöyle birşey olmuş olabilir mi?

Belki de direncin tabanı ile pad arasında bir flux tabakası kaldı ve sadece çok ince bir lehim bağlantısı vardı. Korozyonla da o ince tel yok olunca temassızlık meydana geldi. Burada prob ile bastırsan bile sorun çözülmez çünkü arada katılaşmış bir flux tabakası var.
 
Her sey olabilir tabiki. Eskiden teknisyenler arasinda ariza konusunda fikir alisverisi yapilirken soguk lehim vardir konusmasi cok olurdu.

Ozellikle bazen calisiyor bazen calismiyor, tokat atinca cihaz calismaya basliyor sikayeti varsa cok lehim tazeledim. Lehim tazeleme demek lehimlenmis her bir noktayi havyayla isitip lehimini eritmek gerekirse ilave lehim vermek anlamina geliyor.

Mesela cocuklugumuzda CRT ekranli TVmizin bir kac saat sonra ses ve goruntusu gider tokat atinca calismaya baslardi. Bazen de tokat ise yaramaz kapatip bir 5 dk bekleyip yeniden acmak gerekirdi. Tamir isi pahali ve parca calinir korkusu ile babam cihazi hicbir zaman tamirciye goturmedi. Renkli TV alincaya kadar bu TV yi kullandik.

Ben de buyumustum ve sanat okulunda okumaya baslayinca eski TV bana kaldi oyuncagim oldu.

Arkasi acik vaziyette saptirma bobinlerinden sinyal vs girip scop gibi kullanmaya calisirken bir gun bu ariza olustu.
Cihaz onumde ve arkasi acik oldugundan malzemeleri parmagimla yoklarken irice bir diyodun cok sicak ve dokununca pcb deliklerinde kimildadigini farkettim.

Fakat biraz sonra sogumus ve kaya gibi yerine sabitliydi.

TVnin semasi da vardi. Bu EHT sekonderlerinden birinde dogrultma yapip bir kac birimi besleyen dogrultucu evresine aitti. TV uzun sure calisinca yipranmis diyod isiniyor lehimlerini eritiyor belki temassizlik yapiyor muhtemelen diyod ozelligi kalmiyor ve TV de ses goruntu kalmiyordu.

Tokat yiyince temas basliyor ya da diyod soguyunca calismaya basliyordu.

Bir iki ciklet parasina mal olacak arizali diyod yuzunden cihazi 10-15 sene tekme tokat calistirdik.
 
Bir de şu prob setleri çok işe yarıyor. Bazan birden fazla multimetre ile çalışmak gerekiyor. Mesela güç kaynağı yaptın, girişteki AC voltajı ve çıkıştaki DC yi aynı anda ölçmek istiyorsun. O durumda multimetrelerden birisinin problarını sabitlemek gerekiyor.

29174 eklentisine bak
valla geç kaldın sipariş bitti. :)
 
Kac yasinda idi bu alet acaba? Gecenlerde de bir osiloskop gitmisti sanirim. Ona gore Turkiye'de satilan aletler icin bir yas ortalamasi cikarilabilir mi diye bir istatistik baslatsak nasil olur acaba? Bir seylerin ortaya cikmasi uzun surer ama fikir olusur. Galiba bizim gibi 3. dunya ulkelerine gonderdikleri urunler bir sinif daha dusuk. Kaliteli uretimleri ( Cin, Taiwan, Meksika v.b. ) batiya satarken bize ikinci sinif urunleri ( Hindistan, Vietnam ) iteliyorlar herhalde.
 
Multimetreyi 5 yıl önce almıştım. Neredeyse hiç kullanılmadan duruyordu çekmecede.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,180
Mesajlar
121,866
Üyeler
2,905
Son üye
maydın

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top