Vantilatörde 1.2uF kapasitör yerine 1.5uF takmak

goktug.59

Üye
Merhaba, evdeki Kumtel marka vantilatörün kapasitörünün arızalandığını düşünüyorum. 400v 1.2uF kullanılmış. Ben buna 400v 1.5uF taksam bir sıkıntı yaşar mıyım? Ne olur?

Genel olarak ufak boyutlu değişiklikler çok bir fark yaratmaz.

Alacağım kondansatörün voltajı 450V'muş. Bir sıkıntı olmaz sanırım voltajdan ötürü. Sadece değerinden düşük takmamak gerekli sanırım.
Voltaj konusunda normal voltajın 1.6katı önerilir genelde. Vantilatörün doğrultulmuş 220 ile çalıştığını düşünürsek 400V-450V civarı makul oluyor. Eğer sistem son derece spesifik olarak ayarlanmadı ise bir sorun yaratmaması beklenir.

Voltaj konusunda normal voltajın 1.6katı önerilir genelde. Vantilatörün doğrultulmuş 220 ile çalıştığını düşünürsek 400V-450V civarı makul oluyor. Eğer sistem son derece spesifik olarak ayarlanmadı ise bir sorun yaratmaması beklenir.
Bu arada doğrultulmuş olduğunu sanmıyorum. Çünkü AC kapasitör kullanıyor.

Screenshot_20250730_121804.jpg

ölçemiyorsanız anladığım kadarıyla öyleyse sorundan bahsederseniz biz de fikir yürütebiliriz.

ölçemiyorsanız anladığım kadarıyla öyleyse sorundan bahsederseniz biz de fikir yürütebiliriz.
Geçen gün fişe taktım ince bir vınn sesi çıkarmaya başladı ve fan çok aşırı minimal şekilde dönüyordu hatta dönmüyordu bile. Elimle ittirdim öyle çalıştı. Ve eskisi gibi artık hızlı dönmüyor. Bazen yavaşlıyor bazen ufak hızlanıyor falan filan.

Dün kapasitör değerlerini kontrol etmek için söktüğümde motor da elimi aşırı derecede yakacak şekilde ısınmıştı.

Geçen gün fişe taktım ince bir vınn sesi çıkarmaya başladı ve fan çok aşırı minimal şekilde dönüyordu hatta dönmüyordu bile. Elimle ittirdim öyle çalıştı. Ve eskisi gibi artık hızlı dönmüyor. Bazen yavaşlıyor bazen ufak hızlanıyor falan filan.

Dün kapasitör değerlerini kontrol etmek için söktüğümde motor da elimi aşırı derecede yakacak şekilde ısınmıştı.

ölçüm sonucunuz nedir?

bu vantilatorlerde kronik bi sorun var.
tahmin ettiğim gibiyse değiştirdim ama düzelmedi mesajınızı yakında alırız.
kolay gelsin.

motor sıkıyor burç ları ara ara yaglamak lazım
Çooook teşekkürler.
20 senedir kullandığım bir vantilatör (marka "Elite") birkaç gün evvel pes etti. Tık yok. Uğraşacak vaktim olmadığı için Arçelik bayisine gittim ve 16350AV isimli bir model aldım (2.500 TL / made in China).
Dükkanda anlaşılmiyordu. Evde özellikleri belli oldu: en düşük ayarda bile aşırı gürültülü ve aşırı sert bir rüzgar estiriyor.
Neyseki eskisini henüz atmamıştım ve birkaç damla yağ ile eski performansına geri döndü.

Forum istatistikleri

Konular
8,061
Üyeler
3,214
Son üye
fozkan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back