Bilyali araba ve raylari Cin'den aliyorum ve bugune kadar hic birinden memnun kalmadim.
Parmagimla itelerken bir bolgede sikilasma oluyor bu bolgeyi asirttigimda tekrardan rahat ilerliyor.
Kaba isler icin uretildigini dusunuyorum. Ciddi isler icin daha pahali markalara yonelmek gerekiyor. Fakat simdiye kadar hic pahali olanlari denemedim.
Sıkışma oluyor dediğinize göre sanıyorum karşılıklı çift taraflı ray-araba/araba grubu koyuluyor olmalı.
Bu tür bir sistemin montajı yapılırken 3 eksen cnc frezede görmüştüm;
Önce rayın bir tarafını frezede açılan dayamasına yanaştırıp tam iyice köküne kadar sıkıp monte ediyorlar,
sonra bu rayın arabasını takıp onun üzerine komparatörü monte ediyorlar.
Diğer tarafdaki rayın arabasını takmadan, sadece vidaları takılıp hafif sıkılarak boşluğunu alıyorlar.
Komparatörün ucunu tam sıkılmayan rayın yanal yüzeyi üzerinde ileri geri gezdirerek, rayın vidalarını ayarlı olarak sıkıyorlar, gerekirse raya küçük plastik plastik takozla yanlarından gerekli yerlerden hafif tıklayarak-vurarak ayarda veriyorlar. Derlin plastik parçayı rayla çekiç arasına koyarakda nadiren tıkladıklarını gördüm.
Bu sistemde rayların montaj delikleri cnc frezede delinip klavuzu çekildiğinden (klavuzu harici klavuz çekme tezgahındada çekilse farketmez diye düşünüyorum.)
Zaten hassas bir ray montaj pozisyonlaması elde edilmiş oluyor. Sonrasında ray montajında ince ayar verilmiş oluyor diyebilirim.
Komparatör hata sınırları içinde değer verene kadar rayda sıkma vurma işlemi oluyor en sonunda bu rayda tam sıkılmış oluyor.
Sonra rayın arabası takılıp en sonda her iki tarafdaki arabaların üzerine oturacak platformu takıyorlar.
Bu tür ray araba kombinasyonlarında markasına göre boşluk oranları veriliyor olmalı.
Komparatör ray yönünde değilde diğer yanal eksendeki olabilecek arabaların boşluğunuda ölçebilir. (arabaların aralarının dışa doğru birbirinden uzaklaştırılmaya çalışıldığı eksen diyelim.)
Yataklar teflon değilse, en kötüsü bile sanıyorum yanal yüklerde % de 2 den fazla hata göstermez. Belkide % de 2 altında bile olabilir.
Teflon olanlarda 5 mikron ve altı diye sunuluyor diye hatırlıyorum. % de 0,3-0,4 gibi.
Belki daha hassaslarıda olabilir, Makino-Mazak gibi markalar 2 mikron talaşlı metal işlemeden bahsediyor. 1 mikron yaptık deseler de pek şaşırmam.
İşi bilen firmalar rayları metal-demir pik kuma döküm malzeme üzerine monte ediyorlar. Malzeme döküm sonrası zaman içinde bir grup gerilim atma giderme gaz alma gibi ısıl işlemlere hava şartlarına tabi tutulabiliyor. Küçükken ne salata adamlar güzelim demirleri üretip kaynatıp boyamadan dışarıya kışın yağmurun karın altına koyuyorlar ve paslanıyorlar diyordum. Mantıklı sebepleri olduğunu daha sonra öğrendim.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Voice Coil 'iniz; 4 yarı iletkenli H-Köprü devresi üzerinden? Tek fazlı, 2 uçlu AC gerilimlemi sürülüyor?