YDS2MD-1 Lidar

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
1767047862064.png

IndaBot Junior üzerinde bu lidarı kullandım. Kullandığım kod ve trikler hk kaynak oluşturmak amacıyla postu açıyorum.

Kod burada. Bağlantı ile ilgili detayları yakında ekleyeceğim.

Sipariş linki:

Diğer büyük mrketlerde de var ama daha tuzlu

Ekler

Lidar üzerinde 4 adet pin var. Pinler kenarda yazıyor benim aldığım lidarda.
1767080812928.png

Vcc ve Gnd pinleri zaten belli. Tx uart veriçıkış pini. Baud 115200.
M_CTR pini ise motor kontrol pini. Bazı lidar modellerinde motor pinlerini doğrudan dışarı verilmiş. YDlidarX2 de ise transistor ile sürülmüş ve M_CTR pini dışarı verilmiş. Bu pine analog voltaj yada pwm sinyali uygulanınca motor devri değiştirilebiliyor.
Ben bu pini USB-Uart çevirici üzerindeki DTR pinine bir transistor ile open colector şeklinde bağladım. Bu şekilde kullanılmadığı zaman DTR pini durumu değiştirlerek Motoru durdurmak mümkün oldu.

1767081399318.png

Transistor ve direnç kritik değil. 5K6 ve BC337 kullandım.

Son düzenleme:
Lidar her turda 360 veri göndermiyor. Bazen 250, çoğu zaman ise 300'e yakın bir değer geliyor. İşin kırılma noktası da burası. Gelen verilerdeki açı bilgisi ondalıklı. Ben de bu bilgiyi işleyebilmek için kod içinde tamsayıya yuvarladım. Ve 370 elemanlı bir liste oluşturup her açı bilgisini listedeki sırasına yazdım. Bu sayede lidar açıldıktan birkaç saniye sonra veriler oturmaya başlıyor.
Umarım faydalı olur.

bu lidar nasıl bir nokta bulutu oluşturuyor ? sadece dairesel tek bir hat mı görüyor yoksa
360 derecelik çevrimde belli bir aralıkta çizgiler halinde mi tarıyor ?

Hocam tek bir lazer ışını var. O ışını 360° döndürerek tarama yapıyor.
Dönerken belli aralıklarla (atıyorum 5ms) lazer atımı yapıyor. Burdan mesafe bilgisi elde ediyor. Kafanın o anda hangi açıda olduğu bilgisine sahip zaten. Açı ve mesafe bilgisini toplayıp uart üzerinden basıyor.
Şarjlı süpürgelerde kullanılan en ucuz lidar bunlar. 15~20$ civarında

gelişmiş otomotiv lidarlar tamamen 3 boyutlu tarama yapabiliyor. belki bunda da en azından belli bir aralıkta vardır dedim.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
8,735
Üyeler
3,497
Son üye
Adem55

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back