Yeni Atelye, Tasarım, Kurulum ve Verimli Kullanım

@taydin abi bizim buraya taşın. Kirayı ben ödeyip depoyu sana bedava kullanıma verebilirim. Ama ortak kullanıcaz :saril: :saril: :saril: :saril:
 
Evet bunları gördüm. Ama şimdiye kadar ayrıntılı ölçü de bulamamıştım, perakende satan da. Bir boy alabilmek istiyorum sadece :)
Bende bunların hemen hemen her ebatından koliyle klemsan marka (bence de en iyisi) olarak var. İstediğin ebatı göndereyim. Ama o tırnakların amacı gereği çıt kırıldım. Çok rahat kırılıyorlar. Kablo taşımak için çok uygun değiller. Ne önerilirse önerilsin artık prob ve program kablosu kategorisinde kablosuz teknolojiye geçilmesi elzem olmaya başladı artık :D
 
Elektrik ve internet erişimini sağlayınca resmi açılış yapıcam. O saate kadar depo, açılıştan sonra FiDeNet UKoSis ArGe yada FiDeNet Atelye olarak isim alacak.
 
Bende bunların hemen hemen her ebatından koliyle klemsan marka (bence de en iyisi) olarak var. İstediğin ebatı göndereyim. Ama o tırnakların amacı gereği çıt kırıldım. Çok rahat kırılıyorlar. Kablo taşımak için çok uygun değiller. Ne önerilirse önerilsin artık prob ve program kablosu kategorisinde kablosuz teknolojiye geçilmesi elzem olmaya başladı artık :D
kanal kapağı kapanınca o kadar kırılgan değiller kapağı kapatınca probu nasıl astığımız yerden alacağız derseniz kanalın 2 dişini kırıp geniş bir kablo geçecek alan oluşturnca askı gibi kullanılır
 
@taydin abi, çırak olurum, evlat olurum yeter ki bildiklerini öğret. Cihazları kullanmak da çok önemli değil
 
Bende bir atelye projesi patlatmayı planlıyorum. Fakat bir türlü vakit bulamıyorum. Bu sebeple bu konuyu ve önceki ilgili konuları takipteyim. Net olmasa da çizimler bile yaptım. Yukarıdaki mesajlarda toz ve güneş ışığı mevzusu geçiyor. Bunlar için bile daha önceden kendimce pvc stor kapak gibi çözümler düşündüm.


Masa üstü bolca priz kullanmayı düşünürken 2 ay önce bir stantta denk geldim. Çok hoş ürün.


Bakalım bu sene olacak mı?
 
Son düzenleme:
17078651492083326105674351429770.jpg
17078651764622663866371841952738.jpg
 
Yerleşmek belki haftalar alacak ama kabaca malzemeleri yerleştirdim.
 
1707933658126.png

Abi cok guzel oldu ortam ; ictenlikle keyifli calismalar dilerim.

Bir seyin ne oldugunu anlayamadim. Bu isaretledigim sey nedir ?
 
@gumush, o İndabot ismini verdiğim robot. Doktora tez konum.
Kapalı alanda otonom hareket ederek bitki (şimdilik buğday) büyümesini fotoğraflayan ve sayısal verilere dönüştüren bir robot olacak inşallah.
Mekanik kısım bitti sayılır. Sırada elektronik kısım var. Kamera, batarya ve bilgisayar yerleştikten sonra hem hareket etmeye hem de görüntü işlemeye başlayacak inşallah
IMG-20231218-WA0011.jpeg




Perde kısmının videosu. Asansör ve döner tablayı da bitirdim sayılır


Döner tabla kısmı. Saksıyı döndürerek fotoğraflayacak


Asansör kısmı
 
Son düzenleme:
Cok ilgimi cekti , harika proje bence. Tabii aklima aslinda farkli dalga boylarina maruz kalarak buyume surecleri optimize edilen genelde birim degeri yuksek (ya da logistik sureleri nedeniyle yerinde taze yetistirmenin onemli oldugu)meyveler geldi aklima. Hareket kisminin neden oldugunu tam cozemedim.
Goruntu isleme + lidar sanirim proje ROS ile olacak. Slamming icin bir dusunceniz var mi , sadece lidar mi olacak yoksa dead reckoning gibi alterantif bir cozum yada UWB gibi bir positioning sistem olacak mi ? Aslinda proje cok katmanliymis sanki her bolumu baska bir departmanin tezi olabilecek gibi. Vallahi sureci takip etmeyi izlemeyi cok isterim. Bir NDA yok ise en azindan ilerlemelerden bahsederseniz cok memnun oluruz. Bitince de seve seve okuruz tezi.
 
@gumush teşekkür ederim.
Uwb tahmininiz doğru
Konumlama @ozkarah gönderdiği Dmw1000 uwb ile olacak. Slamming terimini duymadım daha önce.
Projeyi kabaca şöyle açıklayayım.
Hızlı ıslah isimli bir prosedür var. Uzun aydınlatma süreleri + sabit sıcaklık ve nem ile bitkiyi büyümeye zorlama prosedürü. 25°C ve %70 nem ortamında günde 22 saat aydınlatma sağlanıyor. Işık ve sıcaklığı bir arada bulan bitki fotosenteze dolayısıyla büyümeye devam ediyor.
Normalde 7 ayda yetişen buğdayı bu prosedür ile 60 günde tekrar ekime hazır hale getirdik. Bu süreci takip edebilmek adına bitkinin fotoğraflamasını yüksek lisans tezinde yaptım.

Yüksek lisans tezim aşağıda:


Doktora tezimde ise bu işi otomasyona dökecek bir sistem yapmaya çalışacağım. Asıl öğrenmek istediğim otonom hareket ve kapalı alanda konumlama idi. Bu tezde hepsi bir arada olacak inşallah. Bütçe kısıtlı bir projede istediğiniz malzemeyi bulamamak ayrı sıkıntı, bütçe dahilinde kalmak ayrı sıkıntı. Şimdiden bütçeyi %30 aştım diyebilirim.

Sehpalar üzerinde hızlı ıslah prosedürleri uygulanan buğdaylar bulunacak. Her sehpada bir saksı içinde bir buğday. İndabot sehpa altına gelip sehpayı kaldıracak. Perdeyi indirip kendi aydınlatması ile buğdayı ışıklandırıp foto çekecek. Fotoğraf çekimi esnasında buğdayı döndürerek birden fazla foto alacak. Bu fotoğraflardan buğday boyu hesaplayıp bitkinin ID numarası ile veritabanına hem foto hem buğday boyunu kaydedecek . Sonra sıradaki buğday için aynı işlemi yapacak.
Sehpalar arası geçiş otonom ve kapalı alanda olacak.
Veritabanı ve fotoğraflar, ortama ait sıcaklık, nem, CO2 ve ışık seviyesi gibi sensör verileriyle birlikte blog sayfası tarzı bir web sayfasında yayınlanacak. Bu yayınlama işi de robot veri yükledikçe güncellenecek.

Konu geniş, tek başıma yapacağım , bakalım nasıl yetişecek.

IMG_20231118_200758.jpg

Perde hareket kısmı

IMG_20231118_214700.jpg

IMG_20231124_005042.jpg

RGB + cold white+ warm white aydınlatma
 
Son düzenleme:
Zor ama keyifli süreçler kolay gelsin.
SLAM Simultaneously Localization and Mapping 'in kisaltmasi. Basitce cihaz bir ortama geldiginde hem cevreyi tariyor ve kendini konumluyor hemde bunu bir harita cikarmak icin kullaniyor. Bu nedenle onceden planli bir yer degilse ( fabrika gibi ) o zaman bu asamaninda olmasi gerekiyor. Bu gercekten cok zevkli bir calisma alani o yuzden sormustum.

Elinizde kac tane DW1000 var ? 4 Anchor 1 Tag gerekiyor. Belki projeye 2 tag ekleyip sonrasinda planlama icin diger unitenin yerininde hesaba katilabilecegi POC olarak ifade edilip sonraki calismalara birakilabilir.

1708007146587.png


Decawave'in kiti , tez sonrasinda geri almak uzere isterseniz kullanabilirsiniz projeniz icin.
 
@gumush teklifin için çok teşekkür ederim. O güzelliği @ozkarah hocam, siz foruma katılmadan önce yaptı. Elimde beyaz olan ünitelerden 6 adet var ama modül şeklinde raspberry pi'ye bağlayabileceğim dmw1000 yok. Sizde varsa ücreti mukabilinde yada geri vermek üzere alabilirim.

Benim sizden başka bir isteğim olacak. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla konuya hakimsiniz. Bu süreçte takıldığım yerlerde (sayısı az olmayacaktır, baştan söyliyim) destek verebilirseniz en az modüller kadar makbule geçer.

Yeri gelmişken burdan @ozkarah hocama modüller ve yaptığı diğer güzellikler için teşekkür ederim. Allah razı olsun. Hem destekleyenden hem de forumu kurup desteğe vesile olanlardan.

SLAM algoritmasını duydum. Kullanmam gerektiğini biliyorum ama bilgimin hepsi bu. Robotun hareket etmesi konusunda kendi konumu, hedef konum, aradaki engellerin yönü+mesafesi gibi birçok hesaplama gerektirecek olay var. Bu alanda yol yordam gösterilmesine ciddi şekilde ihtiyacım olacak.

Hedef konuma ulaşınca ayrı bir dert başlayacak. Sehpayı tanıma (qr code ile identification) ve sonrasında nokta referans yardımıyla sehpa altına konumlanma var. Bu da ciddi manevra (yani açısal hareket, dolayısıyla matematik) gerektirecek.
Dediğiniz gibi keyifli, yorucu, eğitici bir süreç olacak inşallah.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Mesajlar
118,763
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top