Yeni güç kaynağı projesi.

AC24V'un kopru cikisi max 32V olmuyor mu tepe gerilimi olarak? 80V cok degil mi?

Trafonun boştaki çıkış voltajı 36V. Bunu kök iki ile çarparsan 51V. %10 şebeke marjı koyarsan da 56V. 80V kullanarak uygun bir marj da vermiş oluyoruz.

Trafonun boştaki çıkış voltajı 36V. Bunu kök iki ile çarparsan 51V. %10 şebeke marjı koyarsan da 56V. 80V kullanarak uygun bir marj da vermiş oluyoruz.
Aaa, 24V degil miydi? 56V'ta Opamp'lar patlamiyor mu ki? Zener falan mi var onlarda? Bir bakayim semaya.

Edit : Evet, ilk mesajdaki 24V kalmis aklimda. @coder 'in 36V'luk trafo yaptirdigini unutmusum. Dogru ya.

@coder illede alacaksan saat 6 dan sonra ben bakayım listeye.
Listede 3 tane yanlış ürün var. Onların doğrularını bulalım özdisandan.

@taydin

WhatsApp Image 2024-02-20 at 18.47.11.jpeg

1707655174021-png.30329

U1 e tüm opamp ları takarak tek tek denedim. Tümü 6 ve 4 nolu bacaklarda ortalama 0.5V geliyor, voltajı sabit ama.
Sen 10V civarı görmelisin dedin ama 0.5V gördüğüme göre?
OpAmp lar gümledi demek ki.

D7 ye 5v geliyor.
Diyotların hepsi sağlam.
Transistörler de sağlam.
Sarı tip kondansatörleri kontrol etmeye gerek duymadım.
Alüminyum kondansatörleri de kontrol etmedim.
Dirençler sağlam.

@Gokrtl
O ufak transistöre bakmış mıydın?
Evet sorun yok

Son düzenleme:
Tepedeki buyuk transistorun sekli neden oyle garip. Sanki yarisi yok gibi. :cheeky2:

Ekler

• WhatsApp Image 2024-02-20 at 18.47.11.jpeg
    353.9 KB · Görüntüleme: 48
Hmm evet U1 çıkışında 10 V yoksa muhtemelen gitmiştir opamp. Sen gene de D8 i kontrol et. Ayrı bir konuda zener nasıl test edilir anlatayım.

Evet ama daha kötü. Tam hatırlamıyorum ama 200ma gibi eksik ölçüyor
Tamirine de bakarız ama yakında böyle dertlerin kalmayacak custom bir mainborad ile kökünden çözeriz 1-5-10 ay içinde : )). Şaka bir yana.

Net bir adres verecek olursam arızanın sorumluları ankarttaki;
R24-2K
R26-2K
R22 18K
VEYA DİRKET OLAY SORUMLUSU U6 TL082 OP-AMP

Bunlardan birinde problem olabilir!

@coder benim aklım ermedi nasıl üç opamp birden yandı ... Hani trafo sekonder akımının maksimum anında kısa devre kalktı desem, o anda filtre kondansatörü de boş olacak ve bütün akımı üzerine alacağı için voltajın tehlikeli şekilde yükselmesini engelleyecek. Bu konuda bir teorisi olan var mı?

@taydin
Bende anlamadım üç opamp olayını.
4 ve 6 bacaklarda ölçüm tümünde 0.5V geliyor. Defalarca da sök tak yapıp sırayla ölçtüm, tekrar ölçeyim.

0.5V gelmesinin sebebi başka ne olabilir teknik olarak?

Devrede test için orada olmaması gereken ya da eksik olan bir eleman var mı?

Son düzenleme:
Elimde sağlam olduğunu bildiğin bir opamp varsa bacaklarını multimetre ile ölç, bolzuk dediklerinle karşılaştır.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,975
Üyeler
2,834
Son üye
Tulpar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back