Yeni güç kaynağı projesi.

O dalgalanma 4 MHz yav, güç kaynağının bant genişliği bunu üretmeye yetmez. Onun sebebi başka bence. Elektronik yükün limitlerine gelmiş olabilirsin. Önce onu çalışan bir güç kaynağı ile doğrula. 3A akımı minimum kaç voltta çekebiliyor.

1V, 3A çekebiliyor. Güzel bir soğutucu ile 100 dereceden 80 dereceleri iner 2SC5200, daha düşük voltajda mı deneyeyim anlamadım soruyu?

Senin Rigol güç kaynağını elektronik yüke bağla. Voltajı 3V yap ve 3A çekerken voltajı azalt. Osiloskop ile de güç kaynağı çıkışına bak. Kaç volta kadar 3A akım çekmeye devam edebiliyor onu görelim.

3V 3A yük çekerken, voltaj düşüyor, neyi yanlış yapıyorum acaba ?

WhatsApp Image 2024-12-07 at 16.26.43.jpeg
WhatsApp Image 2024-12-07 at 16.26.43 (2).jpeg
WhatsApp Image 2024-12-07 at 16.26.43 (1).jpeg

Hmm güç kaynağı limiti de 3A miş. Benim 832A da 3.2A e çıkabiliyorum bunda da aynı diye düşünmüştüm. Bu durumda 2.9A çekmen lazım, güç kaynağının akımı limitlemesini istemiyoruz.

Şimdi anladım 2.990A e ayarladım ve çalıştı.

Durum şöyle.

1.474V altına inince şöyle bir dalgalanma oluyor. 1.474V Üstü düz çizgi.

WhatsApp Image 2024-12-07 at 16.47.32.jpeg

0.178V seviyelerine kadar 2.990A verebiliyor osiloskop ekranı iyice parazitlendi. Düz 0.178V mu emin değilim :cheeky1:

WhatsApp Image 2024-12-07 at 16.47.31 (1).jpeg
WhatsApp Image 2024-12-07 at 16.47.31 (2).jpeg
WhatsApp Image 2024-12-07 at 16.47.31.jpeg

Kablolama da çok sağlıklı olmayabilir.

Ne düşünüyorsun?

Hmm güç kaynağı limiti de 3A miş. Benim 832A da 3.2A e çıkabiliyorum bunda da aynı diye düşünmüştüm. Bu durumda 2.9A çekmen lazım, güç kaynağının akımı limitlemesini istemiyoruz.
6V kısmından çektim belki ondan 3A filan kısıtlamıştır. Diğer kanallardan çeksem belki 3A üzeri alırım denemek lazım.

Ekleme : Şimdi CH1 de denedim 3A i geçmeme izin vermiyor.

Son düzenleme:
Sorun sanki güç kaynağı değil, elektronik yükün çok düşük voltajlardaki davranışı. Speclere göre 1V ta 40A çekebiliyor olması lazım ...

Güç kaynağını ayarladığın gerilim, çekilen akım ile orantılı olarak kablo (direnci yüzünden) üzerine düşecek gerilimin altında kalırsa istediğin akımı çekemezsin.

Elektronik yük ile düşük voltajlarda akım çekebilmek için yükün "sense" uçlarını da kullanmalısın.

Edit: Yükün sense uçları mevcut durumda işe yaramayabilir. Güç kaynağında sense olsa olurdu.

Elektronik yük ayarlanan akımı çekiyor, orada bir sıkıntı yok. Güç kaynağı çıkış voltajı 0.178V, elektronik yük giriş voltajı 0.03V. DL3021 in bu voltajda bile 3 A çekebiliyor olması çok iyi gerçekten. Buradaki sorun, çok düşük voltajlarda nedense çekilen akım üzerine bir gürültü biniyor.

Sense kullanılırsa, bunun sağlayacağı tek fayda, DL3021 in ekranda gösterdiği voltaj değeri, güç kaynağı çıkış voltajı olacak. Ekranda gösterilen güç değeri de güç kaynağından çekilen güç olacak.

Gürültü sorunu kabloları timsah ağız ile birleştirdim, bundan olabilir mi?

Yok ondan olmaz. Kablolar üzerinde voltaj düşüyor ama önemli olan 3A çekiliyor olması. Senin de amacın belli bir akım çekmek zaten, belli bir voltajı elektronik yüke ulaştırmak değil.

Şöyle birşey aklıma geliyor: Güç kaynağı feedback regülasyon yapıyor, elektronik yük de feedback regülasyon yapıyor. Bunların feedback zamanlaması bir şekilde örtüşüyorsa belki hafif bir osilasyona sebep oluyor olabilir. Hani bir kamera ile ekrana bakarsın da ekran yanıp söner ya, onun gibi. Bir de bu DL3021 de kullanılan şönt çok düşük değerli bir şönt, o yüzden düşük akım ve voltajlarda performansı biraz kötüleşiyor olabilir.

Benim yapmaya çalıştığım ayarlı güç kaynağında da dalgalanma vardı, o da mı bu sebepten ötürü oluşuyor, bu testi ondan mı yaptık?

Aynen. Sorun muhtemelen güç kaynağından değil, elektronik yükün düşük voltajlardaki davranışından kaynaklandığını öne sürmüş oldum. Ama yanılıyor olabilirim, kesin sonuç olarak değerlendirme.

Anladım, günün sonunda ayarlı güç kaynağı iyi görünüyor, bu haliyle 2 güç kaynağını da kutuya koyayım.

2 adet 2 şer sekonderli trafo ayarlamam lazım 34V 5A ve 15V 3A şeklinde.
15V kısmından 2 adet fanı, ısı ayar devresini, ve bir deek-robot göstergeyi beslerim diye düşündüm, uygun olur mu?

Şimdi benim demonte ile denedim. Üstelik benimkinde voltaj ince ayarı da var :sapik1:

1V da 3A çektim ve gürültü de bu şekilde yapılan ölçüm için beklenen seviyede. Bir sorun yok.

1733600398609.jpeg

1733600440541.png

Anladım, günün sonunda ayarlı güç kaynağı iyi görünüyor, bu haliyle 2 güç kaynağını da kutuya koyayım.

2 adet 2 şer sekonderli trafo ayarlamam lazım 34V 5A ve 15V 3A şeklinde.
15V kısmından 2 adet fanı, ısı ayar devresini, ve bir deek-robot göstergeyi beslerim diye düşündüm, uygun olur mu?

V2 modifikasyonlarını yapmadan MC34071 leri taktın. Onlar eninde sonunda patlayacak. Ama sen herşey çalışıyor bu şekilde kullanacağım diyorsan sen bilirsin ...

V2 şurada

Bunları yaparsan o zaman opamp voltajları 36V ile sınırlandırılıyor, başka iyileştirmeler de var.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,115
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back