Yeni güç kaynağı projesi.

Belki de hiç yapmazsın. 350 W çekmeye ihtiyacın olana kadar mevcut hali ile durabilir.
Bunu devreye nasıl bağlayacağım? Butonlar üzerinden göstermen mümkün mü?

dl3021a.jpg

Ben yakında paralel güç kaynağı ile ilave testler yapacağın ve video çekeceğim. Videoda daha ayrıntılı görürsün.

Ama genel olarak çok kolay. Büyük terminalleri güç kaynağına bağlayacaksın, ne kadar akım çekileceğini tuş takımı ile gireceksin, sonra da ON/OFF butonu ile yükü devreye alacaksın. Cihaz da sana gördüğü voltajı, çektiği akımı, gücü, ve eşdeğer direnci gösterecek. Daha birçok ilave özellik var bu cihazda. Kontrollü deşarj yaparak akü kapasite ölçümü yapar, programlanmış bir senaryoya uygun olarak değişik yükler kılığına girebilir.

Ben yakında paralel güç kaynağı ile ilave testler yapacağın ve video çekeceğim. Videoda daha ayrıntılı görürsün.

Ama genel olarak çok kolay. Büyük terminalleri güç kaynağına bağlayacaksın, ne kadar akım çekileceğini tuş takımı ile gireceksin, sonra da ON/OFF butonu ile yükü devreye alacaksın. Cihaz da sana gördüğü voltajı, çektiği akımı, gücü, ve eşdeğer direnci gösterecek. Daha birçok ilave özellik var bu cihazda. Kontrollü deşarj yaparak akü kapasite ölçümü yapar, programlanmış bir senaryoya uygun olarak değişik yükler kılığına girebilir.

İnternette de kaynak vardır gerçi ama senden duymak daha iyi olur.

Umarım uzun süre hizmet eder, senin kadar sık kullanmayacağım da kesin :emindegil1:

Bu konudaki güç kaynağı bitince de ona göre ayrı trafo alır, kutuya koyar ekstra özellikler filan ekleriz, dijital gösterge, akım sınırlama, kısa devre koruma ya da daha başka gibi değil mi?

Umarım uzun süre hizmet eder, senin kadar sık kullanmayacağım da kesin :emindegil1:

Sen de sık kullanacaksın muhtemelen. Ne zaman evde pilli birşey çalışmamaya başlarsa, hemen ben pilleri getirip elektronik yük ile kontrol ediyorum.

20240213_123458.jpg

Bu soğutucuya ana transistörü monte edeceğim.
Elimde klavuz yok. Matkap ile delsem transistörü vida ve civata ile monte etsem sıkıntı olur mu?

Civata somun ile daha iyi olur. Termal macun da kullan, ama az kullan. Amaç transistör ile soğutucunun temas yerlerinin arasında kalan boşlukları doldurmak.

Bu aleti audio amplifikator gibi gostermek mumkun mu? Audio amplifikatorde guc nasil surekli dalgalaniyorsa bunda da PC uzerinden bir ses dosyasini (!) gosterip mesela ona benzer sekilde dalgali yuk testi yaptirabilir miyiz bir guc kaynagina? Yazilimda bu tur kompleks bir senaryo tanimlanabiliyor mu?

Bu aleti audio amplifikator gibi gostermek mumkun mu?

Amplifikatör bir kaynaktır. DL3000 serisi ise yüktür. Zamana göre hangi yük değerini alacağını bir liste olarak tanımlayabilirsin, ve bu çok kullanışlı bir özellik.

Amplifikatör bir kaynaktır. DL3000 serisi ise yüktür. Zamana göre hangi yük değerini alacağını bir liste olarak tanımlayabilirsin, ve bu çok kullanışlı bir özellik.
Amplifikator bagli oldugu guc kaynagi icin yuk degil midir ayni zamanda.

Amplifikator bagli oldugu guc kaynagi icin yuk degil midir ayni zamanda.

Rigolün bant genişliği oldukça yüksek, Rahatlıkla 20 kHz lik bir sinüs dalgasını izleyen bir akım çekme profili tanımlayabilirsin.

Civata somun ile daha iyi olur. Termal macun da kullan, ama az kullan. Amaç transistör ile soğutucunun temas yerlerinin arasında kalan boşlukları doldurmak.
Bu kadar civata arasından bir tane uygun somun çıkmadı, gidip alayım nalburdan.
20240213_164936~2.jpg

Soğutucuya transistörü böyle takacağım.
20240213_165418.jpg

Bu kadar civata arasından bir tane uygun somun çıkmadı, gidip alayım nalburdan.
30464 eklentisine bak

Soğutucuya transistörü böyle takacağım.
30465 eklentisine bak
Ben soyle paket olarak aliyorum.

https://www.amazon.com.tr/gp/product/B0C71GZXVN/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o03_s00?ie=UTF8&psc=1

M3 vidalar 3 mm. TO-220 kilifin vida deligide 3.0 - 3.2 mm arasinda. Yalitim gerekmiyorsa kullanilabiliyor. Ama transistorun sogutucudan yalitilmasi gerekiyorsa yalitim boncugu ile birlikte olmaz. M2.5 vida lazim yalitimli olacaksa.

Son düzenleme:
Sogutucuya baska bir sey tutturmuyorsun. Bu durumda gerek yok. Ama metal kutu kullaniyorsan ve 0V'u saseye verirsen sogutucuyu kutudan yalitmak gerekir transistoru yalitmayinca. Onu bilmiyorum. Olcmek lazim.
Soğutucuda voltaj olmadıktan sonra sorun olmaz bence, şase ya orası.
O soğutucu da zaten o transistöre monte olacak sadece.

Soğutucuda voltaj olmadıktan sonra sorun olmaz bence, şase ya orası.
O soğutucu da zaten o transistöre monte olacak sadece.
Bir de o buyuk transistor neydi? TO-220 kiliftan daha buyuk gorunuyor. Deligin ic capini olcmek lazim. Belki boncukla birlikte m3 vida giriyordur. Transsitoru yalitmayinca sogutucuda voltaj olacak iste. O yuzden metal kasada arada Voltaj farki olabilir. Olcmeden kesinlikle bir araya getirmemek lazim.

Bir de o buyuk transistor neydi?
D1047 altında da 2208 yazıyor.
Soğutucuda voltaj olmayacak şimdilik soğutucu açıkta duracak.
Ama ileride metal kutuya koyunca soğutucuyu belki kasanın metaline monte ederim duruma göre, soğutucu metal gövdesi de toprak hattına bağlı olur, bu durumda transistörü yalıtmaya gerek olmaz belki.

Son düzenleme:
elektronik ile iç içe ve küçük çaplı projeler yapıyorsan abi şöyle bir tavsiye vereyim.

METRİK;
2.5
3
4
Pul civata somun set halinde temin et paranoyaklık veya mekanik şeyler de yapmak istiyordan fiberli somunda dahil edebilirsin. PCB sabitleme, transistör montajı sensör montaj yuvası gibi şeyler m3 m4 gibi oluyor

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
6,985
Üyeler
2,835
Son üye
alpermete

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back