"Yongadaki Casus: Donanım Truva Atları"

Truva atı olmaması mümkün değil zaten. İntel i7 içerisinde 5 milyar transistör var. Ne yapması gerekiyor. Bir veriyi bir yerden alıp başka yere değişik metotlarla alıp saklaması gerekiyor, matematik işlem yapması gerekiyor. Apple'in en yeni nesil cep telefonu işlemcisinde 150 milyar transistör var. Ne yapması gerekiyor? Aynı şeyler. Bu iş için bu kadar transistör gerekmez. Bence orada sana hizmet etmeyen, senin erişmen bile mümkün olmayan bloklar var. O bloklar, parasını senin ödediğin elektriği yakıyor, ama başkalarına hizmet ediyor.

İsrail gibi bombada yerleştiriyorlar.
İyice paranoyak yapacaklar beni. :)
Hep kötü niyetli meslektaşlarınız yüzünden başımıza geldi bunlar. @hakan8470 :)

Abi dert etme , taktik basit, is e yaramaz olursan, ya da is e yaramaz gozukursen kimse seni patlatmaya calismayacak. :ok1:

Haklisin abi, bankalarda cok para birakmaya bende karsiyim, ne olur ne olmaz. :gulus2:

Bu fikirler yillardir var ise, ki bence var, bir cpu ureteceksin , icine bir sey koymayacaksin, Cok ayip olur coookk:kotek1:

Bu fikirler yillardir var ise, ki bence var, bir cpu ureteceksin , icine bir sey koymayacaksin, Cok ayip olur coookk:kotek1:
Eskiden sd kardı krınca içindeki yonga görünüyordu.
Şimdi kırıyorsun bomboş görüüyor. Siyah plastikten başka birşey göremiyorsun.
sadece bağlantı uçları var. :)

Ben mikrodenetleyiciler içerisinde olan reserve ram alanlarının ne işe yaradığından hep şüphe ettim.

16f877 ile çalışırken dikkatimi çekmişti hocam. Bu gri bölgelerin illaki teknik açıklaması vardır. Çipin içine patlayıcı koyacaklar demiyorum ama istedikten sonra müdahaleye açık alanlar bırakabilirler.
877.png

Bizim mühendislerimizin "yav adamlar 150 milyar transistörlü işlemci yaptılar, biz yapamıyoruz, yandık, öldük, bittik" deyip enseyi karartmaması lazım. Bir füzenin guidance sisteminde, veya bir RADAR DSP sinde, veya bir uçuş kontrol bilgisayarında milyarlarca transistör olması gerekmiyor. 5 nm proses de kullanmak gerekmiyor. Eğer o devre sadece yapması gereken işi yapacaksa, başkalarına hizmet eden truva atları gerekli değilse, 100 nm proses ile yapılmış işlemci ile dahi çok şey yapılır. Önemli olan iyi program yazmak, eldeki kaynakları optimum kullanmak.

Bu gri bölgelerin illaki teknik açıklaması vardır

MCU lardaki RESERVED bellek alanları ve register'deki RESERVED bitlerin kullanım alanlarından birisi de üretim testleri. İlgili bellek bölgelerinden test amaçlı bilgiler okunup yazılıyor, ilgili register bitleri ile de test prosesleri başalatılıyor ve sonuçları takip ediliyor.

Uretici bu bellek alanlari icin aciklama yapmadi ise her sey olabilir.

6800 islemci ile calisirken 8 bit ile tanimlanabilecek 256 komut oldugu halde islemci komut sayisi 256 dan azdi.
Eksik Hex degerlere ait komut varmi yokmu bilgi de verilmemisti.

Deneme yanilma ile bir tanesinin toplama yaptigina tanik oldum.

Backdoor denilen kavram yıllardır zaten biliniyor.
FSF(Free Software Foundation) AMD işlemcileri bu yüzden öneriyor.
GNU/GPL mantığı ile giden açık kaynak olan bir çok proje ileride çok popüler olacak.
Kapalı kaynak olan herşey ister yazılım ister donanım olsun her zaman bu açıdan risk taşıyor.

Backdoor denilen kavram yıllardır zaten biliniyor.
FSF(Free Software Foundation) AMD işlemcileri bu yüzden öneriyor.
GNU/GPL mantığı ile giden açık kaynak olan bir çok proje ileride çok popüler olacak.
Kapalı kaynak olan herşey ister yazılım ister donanım olsun her zaman bu açıdan risk taşıyor.
Açık kaynak yazılım için geçerli. Gömülü yonga için çözüm sağlamaz.
İşlemci üreticisine güvenmek zorunda kalıyoruz.
Herkesin evinde elektron mikroskopu yok sonuçta. Olsa bile işlemci mimarisini bilmek gerekiyor.
Bilgisayarın çevre birimleri ile direk bağlantısı olmuyor bu gömülü yongaların.

Açık kaynak yazılım için geçerli. Gömülü yonga için çözüm sağlamaz.
İşlemci üreticisine güvenmek zorunda kalıyoruz.
Herkesin evinde elektron mikroskopu yok sonuçta. Olsa bile işlemci mimarisini bilmek gerekiyor.
Bilgisayarın çevre birimleri ile direk bağlantısı olmuyor bu gömülü yongaların.
Open-V projesine bakabilirsin.
Donanım bazında da böyle projeler mevcut.
Herkesin evinde elektron mikroskobu olmasına gerek yok.Açık kaynak olan bütün programların da sanırım herkes kodunu açıp inceliyor evinde senin dediğine göre.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back