Yüksek voltajlı güç kaynağı

Arayüzü şimdilik I2C diyebiliriz :) Oraya ne bağlanırsa kontrolcü o olacak.

Eğer bu ADUC'un derleyicisi paralı ise bununla işimiz olmaz zaten :) Programı yüklemek için belki JLink adaptörü işe yarayabilir. Bende klonu var (V9) bunu 200 TL ye almıştım. Daha deneyemedim.

Kodu derlemek ve programlamak bedavaya veya çok ucuza mümkün ise olur. IDE'ye, debugger'a falan hiç gerek yok.
 
JLink adaptörünün klonu:

IMG_20191028_204504.jpg


Bu Çinliler ne utanmaz yav. Alman Segger'in ürününü hadi klonladınız, bari "Segger'in ürünü ile aynı işi yapar" falan deyin. Direkt adam markayı da çakmış :D
 
Abi bu programlayıcı değil mi ? armın bu şeylerini bir türlü anlamıyorum bin türlü bilmem debuggeri programlayıcısı var. Pic programlayıcılar nedense daha sade ve anlaşılabilir geliyor bana.

Nedir bunlar anlatsana biraz abi.
 
Bu JTAG arabirimi. Bunu kullanabilmek için o işlemcinin de bir JTAG bağlantı yerinin olması lazım. Direkt olarak programlama yapmıyor bu, ama programlama yapan bir yazılımı bununla işlemciye yükleyip çalıştırıyorsun. O program da flash'ı veya neyse o belleği programlıyor.
 
Yüksek voltajlı röle satan bir yer biliyor musunuz arkadaşlar? En az 1 kVAC SPDT röle lazım. Bobin voltajı çok önemli değil, 12V, 24V olabilir.

Türkiye'de hep 220VAC, veya 380VAC var, standart otomasyon röleleri ve kontaktörler. Yurtdışında var ama o kadar beklemek de istemiyorum.
 
Oradaki 15 kV çok büyük. Trafonun 800VAC sargılarını anahtarlamak için kullanacağım. 1 kV veya 1.5 kV olsa yeterli. Yüksek voltaj malzemesi hiçbir yerde göremiyorum ...

Mesela cihazın çıkışı için de 15 kV luk banana jack lazım, hiçbir yerde bulamıyorum.
 
Senin linkini verdiğin rölenin üreticisi Gigavac'ın daha düşük voltajlı röleleri de var, aslında bir arayıp getirebiliyorlar mı sormak lazım.


Abi şu 800VDC diyor http://imbelectric.com/UrunDetay_GXSB16_Serisi_600A,_12-800Vdc_Akim_Algilayici_Kontaktor__321.html

Elindeki ürünlerin bir listeside burada gözüküyor.

 
1 kV pako şaltere de razıyım o da yok yav.

Üstelik aradığım kişiye derdimi anlatana kadar akla karayı seçiyorum.

Ben: "1 kV pako şalter var mı?"

"1 kW pako olmaz abi, amperini söyle"

Ben: "En düşük amper olanı istiyorum ama 1 kV olacak"

"1 kW diye satılmıyor bunlar abi"

Ben: "Bak şimdi, 220VAC var, ev elektriği, 380VAC var, sanayi elektriği, ben 1000VAC istiyorum kardeşim, 1000!"

"Haa o yok"
 
Alman Kraus & Naimer'de tam istediğim gibi bir pako var. Dönüş yapacak Türkiye distribütörü bakalım.

1573737223054.png
 
Ben sanırım standart 380V bir pako alıp deneyeceğim. Daha önce megger ile yaptığım deneylerin görmüştük, 5 kV, 2 mm yi bile zor atlıyor. 1 kV ise 2 mm yi atlaması ihtimali yok diye düşünüyorum. Standart 380V luk bir pako şalterde de kontaktlar en az 2 mm birbirinden ayrılıyordur.

Akım da çok düşük, o yüzden ark da çok çabuk sönecek. Normal bir pako 1 kV 100 mA'i rahatlıkla anahtarlaması lazım diye düşünüyorum şu anda. Anahtarlayamazsa da göreceğiz :)
 
Bugün özdisan'dan filtre kondansatörlerini ısmarladım. 1000 µF, 450V 8 tane gelecek inşallah. Bütün çıkışları hemen yapmayacağım zamana yayacağım. Şimdilik tek çıkışı yapacağım.

Ayrıca trafoyu sürecek olan amfiyi de erteleyeceğim ve trafoyu direkt olarak benim varyaktan süreceğim :)

Bu şekilde olunca, şu çıkışları alabileceğim bir güç kaynağım olacak:

0 - 900 VAC
0 - 1250 VDC
0 - 2500 VDC

Bu şekilde varyak ile sürünce trafoyu tabi herhangi bir regülasyon yok, o yüzden bu voltaj değerleri şebeke voltajındaki değişimlerle beraber değişecektir. Ama ilk aşamada bu da yeterli. Trafonun diğer sekonderlerine de aynı devreden yapınca yukarıdaki özelliklere sahip ilave çıkışlarımız olacak.
 
Peki abi bu kadar elektrik nerede lazım oluyor? Ben 220v dışına pek çıkmadığımdan kafa basmıyor :D
 
Peki abi bu kadar elektrik nerede lazım oluyor? Ben 220v dışına pek çıkmadığımdan kafa basmıyor :D

1) Voltaj dayanım testleri. Mesela multimetre problarını megger ile 5 kV'da delememiştik, şimdi yüksek enerjili bir kaynak olacak elimizde, bakalım o zaman ne olacak problara göreceğiz. Hem DC hem AC ile test edebileceğiz.

2) İzolasyon direnci ölçümü. Voltajla izolasyon direnci nasıl değişiyor, AC ve DC ye göre nasıl değişiyor ölçebileceğiz. 15 kV a yakın DC voltajla izolasyon direnci ölçümü yapabileceğiz.

Yani genel olarak amaç değişik deneyler yapıp ne oluyor görmek. Şu anda tek çıkış ile 2500V alabileceğiz. 5 çıkışın tamamını da yapınca 4500 VAC, 12700 VDC çıkış alabileceğiz. Biraz da overclock yaparsam, 5000 VAC, 14100 VDC alabileceğiz :)
 
Trafo sekonderlerindeki doğrultucu devreyi iki kademeli yapmayı düşünüyordum, ilk kademe tam dalga doğrultma ve 1250V, ikinci kademe yarım dalga doğrultme ve 2500V. Ama düşünüyorum da elde edeceğim fayda ürküttüğüm kurbağaya pek değmeyecek. Tam dalga doğrultmada ripple daha az olacak, voltaj seviyesinin regülasyonu da daha iyi olacak. Ama ikisinin de çok büyük bir önemi yok. Asıl buradaki amacımız yüksel bir voltajın olması.

O yüzden iki kademeden vazgeçtim. Sadece tek kademe olacak o da yarım dalga.

1573858790873.png


Burada trafonun çıkışı nominal olarak 800 Vrms. Ama trafocu bunu oldukça bol marjla üretti, o yüzden daha yüksek voltajlara da çıkabiliriz. Diyotlar 1N4007, kapasitörler 1000 µF, 450V. Hem diyotlara hem kapasitörlere paralel empedanslar koyuyoruz ve böylece ters yönde düşen gerilimi eşit dağıtmaya çalışıyoruz.
 
Evet küçük direnç ve kondansatörler geldi. Bir de tek bir çıkış katı için gereken 8 tane büyük kondansatör geldi

IMG_20191118_142508.jpg
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,342
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top