Yurtdisindan getirilen PCB'ler icin test edilme sarti kondu

Yüksek lisans tezimde kullanmak için Flir Lepton 3.5 termal kamera modülünü getirtemedim. İthalatı yasak malzeme imiş. Ama aynı malzeme Türkiye'de bitmiş ürün içinde satılıyor.
Gümrük mantığını(!) anlamak gerçekten zor.
Farnell sattığı termal kameralarda şöyle bir uyarı koymuş.

termal.PNG

Termal kamera terör işlerinde kullanılacağı için sakıncalı görülmüştür.

Mesafe 3 metre mi 3km mi sistem bunu anlamaz. Termal kamera demişseniz iş bitmiştir. Yasak!
Sadece komik buluyorum olayı.

1706165599385.png

İthalatı yasak olan bir malzemenin herhangi bir sitede envai türünün taksitle satılması bana komik geliyor.

uzaktan kumandalı oyuncakları da yasaklamak lazım bence (12 eylül yönetiminde yapılmıştı)

Son düzenleme:
Bu yasaklama kararı bir yerlerde duyuruldu mu? Ben görmedim de ...

Sorun cikmaya baslar baslamaz JLCPCB gibi firmalar mutlaka turk musterileri uyaracktir gibi me geliyor. olayin anlasilma suresinde ki ufak zaman diliminde kalirsan durum baska tabi.

Telegram grubundaki bir yazı
Yorumsuz

IMG_20240201_084208.jpg

Ülkemizde üretim yapılacak olmasına bile sevinemiyoruz maalesef.

Ingilizcede güzel bir atasözü var, "Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity". Yani "aptallıkla açıklanabilecek bir şeyde kötü niyet aramayın" diye :) Bence bu EMC yasasını çıkaranlarda bir komplo aramak mantıklı değil. Eğer yandaş firmanın iş yapmasını sağlayacaksan, yandaş firma satışa başladıktan sonra çıkarırsın bu yasayı. Daha yerli PCB firması yok ordata, sen efektif olarak PCB yi yasaklamışsın.

Ingilizcede güzel bir atasözü var, "Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity". Yani "aptallıkla açıklanabilecek bir şeyde kötü niyet aramayın" diye :) Bence bu EMC yasasını çıkaranlarda bir komplo aramak mantıklı değil. Eğer yandaş firmanın iş yapmasını sağlayacaksan, yandaş firma satışa başladıktan sonra çıkarırsın bu yasayı. Daha yerli PCB firması yok ordata, sen efektif olarak PCB yi yasaklamışsın.
:katil1:

Kaldı ki bu firmanın temel hedefi bizim 5-10$ siparişleri engelleyip bizden 100-200$ almak mı? Adet limitasyonu zaten var. Bu ticari işleri AR-GE ve hobi işlerinden zaten ayırır. Neyse can sıkıcı konu. Tekrar evde PCB yapımı konularını okumak veya bu işe girişmek istemiyorum. Lütfen makul bir şekilde çözülsün bu sorun.

Daha önce yazdım, uygulamada boş PCB için düzeltileceğini düşünüyorum. Bu konuda fikrim değişmedi, çünkü bu haliyle zaten uygulanamaz.

Tamam her hatada komplo da aramayalım diyoruz ancak, genel olarak bu işin gelişiminde iyi niyet de göremiyorum.

Dizilmiş PCB'nin EMC testi de mantıklı değil ki. EMC testi ürünün tüm komponentleriyle birleşince yapılması gereken bir şey. Belki ekranlamalı bir kutunun içine girecek o PCB.

Şu olabilir; ürün ithal etmek yerine parça parça getirtiliyor, sonra burada üretim yapılmış gibi gösteriliyor, bu yolla vergi kaybı oluşuyor. İthalatı zorlaştırmak istiyorsan böyle teknik gerekçelerin arkasına saklanma, şeffaf bir şekilde yap ki ne yaptığın, yapacağın belli olsun. Ya da bunu başka yöntemlerle belirleyip engelle. Kimse de komplo teorisi üretmesin.

Bu ve bunun gibi olaylari gorunce , hep yuzlerce dolarlik olcu aletlerinin hurdacilarin elinde nasil trafolari icin parcalandigi gozumun onune geliyor. :kizgin3:

Samsun dayim ben. Gecen yil bir ayristirma merkezinde bir arkadasin televizyonu icin mosfet ararken, tek2225 le karsilastim. Parcalayip trafosunu alacagiz dediler. Tamda sizin tek2225 le ilgili yazinizi okudugum vakitti. Dedim 50 TL veriyim. Bakir pahali dediler. Sonra acidilar bana :avare1: Bende aldim. Ekranda iki nokta gozukuyordu, Saga sola hareket ediyordu. Ben de parcaladim biraz. Kollardan birinde ayarli direnc bozuk oldugunu gordum. Sonra deprem oldu. Ben hic bir seyle ilgilenemedim. Masanin uzerinde yatiyo yavru. Organ bagisi icin kullanilamaz :gulus1:

türkiyedeki test ve gümrük mevzuatı ingiltere ve avrupa birliği ile tam uyumludur. örnegin yangın konusundaki elektronikleri kapsayan EN-54 (european norm) TS-EN54 olarak birebir çevrilmiştir ve uygulanmaktadır. nerdeyse tse mavzuatının tamamı da bu şekildedir. test ve akreditasyon mevzu da böyledir. yani emc testi adımları veya CE hakkındaki deklerasyonlar ve testler hepsi EN standartlarından aktarılmıştır-uyumludur.

böyle olunca globalde uygulanmayan bir testin türkiyede uygulanması pek akla yatkın gelmiyor. yani işin içinde hinlik aramak tabi mantıklı ama bu kadar bariz ve itiraz edilebilir bir saçmalıkla bunu yapmazlar. öyle olsa üstüne çok daha iyi düşünülmüş bir trick olurdu. konuda bahsedilen ve pcb yatırımı yapan firma aselsan. çok gelişmiş 16 katlı kartlar üretebilecekleri bir tesis yapılıyor ama bitmesi herhalde 2-3 yıl sürer.

son olarak tareks mevzu. biz daha önceden de posta veya hızlı kargo yolu ile gelen pcblere bir gümrük deklerasyonu yapmıyorduk. yani gümrük mevzuatına göre kontrol edilip vergilendirilmiyordu. kategori 1 kapsamında bireysel kullanım olarak işaretlenip sabit %20 vergi alınıyordu.
özetle yasaklı ürün olmadığı ve yasal sınırlar içinde kaldığı sürece bireysel kullanıma ait ürünler gümrük mevzuatına tabi olmazlar. bizim ödediğimiz %20 gümrük vergisi ile ithalata uygulanan gümrük mevzuatı aynı değil.

ama evet pcb ithal eden eden ve yüklü üretimler yapan firmalar için durum biraz karışık.

türkiyedeki test ve gümrük mevzuatı ingiltere ve avrupa birliği ile tam uyumludur. örnegin yangın konusundaki elektronikleri kapsayan EN-54 (european norm) TS-EN54 olarak birebir çevrilmiştir ve uygulanmaktadır. nerdeyse tse mavzuatının tamamı da bu şekildedir. test ve akreditasyon mevzu da böyledir. yani emc testi adımları veya CE hakkındaki deklerasyonlar ve testler hepsi EN standartlarından aktarılmıştır-uyumludur.

böyle olunca globalde uygulanmayan bir testin türkiyede uygulanması pek akla yatkın gelmiyor. yani işin içinde hinlik aramak tabi mantıklı ama bu kadar bariz ve itiraz edilebilir bir saçmalıkla bunu yapmazlar. öyle olsa üstüne çok daha iyi düşünülmüş bir trick olurdu. konuda bahsedilen ve pcb yatırımı yapan firma aselsan. çok gelişmiş 16 katlı kartlar üretebilecekleri bir tesis yapılıyor ama bitmesi herhalde 2-3 yıl sürer.

son olarak tareks mevzu. biz daha önceden de posta veya hızlı kargo yolu ile gelen pcblere bir gümrük deklerasyonu yapmıyorduk. yani gümrük mevzuatına göre kontrol edilip vergilendirilmiyordu. kategori 1 kapsamında bireysel kullanım olarak işaretlenip sabit %20 vergi alınıyordu.
özetle yasaklı ürün olmadığı ve yasal sınırlar içinde kaldığı sürece bireysel kullanıma ait ürünler gümrük mevzuatına tabi olmazlar. bizim ödediğimiz %20 gümrük vergisi ile ithalata uygulanan gümrük mevzuatı aynı değil.

ama evet pcb ithal eden eden ve yüklü üretimler yapan firmalar için durum biraz karışık.
Filmi heyecanla takip ediyorum :kahveic1::dusun2::bilmem2:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,972
Üyeler
2,829
Son üye
stinnc

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back