Wegstr ile ilk özgün PCB denemesi

Fikrimce , setskuru maliyetten dolayı yapmışlar. Pens çözümü çok daha fazla işçilik ister. ER sistemi zaten hassas bir sistem değil. Ama farklı kalitelerde üretiyorlar tabii (standart, yüksek hassasiyet ... ve çin şansına ne düşerse :) ).
Daha hassas tutucuların pens açıları ER'den düşük oluyor normalde.
Pens ile devam etselerdi - rotor ile beraber veya takma veya kayış sistemi, kaba işlem, sulama son işlem, iç yüzeyi dış yüzeyi diş taşlaması sök tak merkezleri ayarla, farklı makinalarda çalış .... Yani çeşitli makina parkı olmayan şirket için bu özel işlerin dışarıya yaptırılması fiyatı olumsuz etkiler.
 
Matkap/freze nin govdesinde taslanip duzlestirilmis bir bolum var. Setscur vidalandiginda vidanin ucu o taslanmis kisma denk geliyor ve vida baski yapmiyor olmali. Tornada iki punta arasi isleme yapilirken mil nasil dogrudan ayna motorundan hareket almiyorsa bu uygulamada da matkap ucu dogrudan hareket almiyor vida araciligiyla aliyor olmali. Motor mili tutuldugunda matkap ucu dondurulmek istendiginde kucuk bir oynama varmi bakmak lazim.

Belki de cok kucuk bir baski nedeniyle bu oynamaya da engel olunmus olabilir.

Aksi halde vida matkabin kic kismina baski yaparsa abartili cizmis olsa da asagidaki kamburluk olusmasi kacinilmaz.

1744041270795.png
 
Vidalı tutucular büyük makinalarda da kullanılıyor. Weldon ismiyle geçiyor. Bu tutucular için önerilen sıkma tork değerleri var:
Düşük torkdan dolayı vidanın gevşemesi freze ucunu olumsuz etkiler.
 
Frezelerde ER tipi pens kullanılmasının sebebi, merkezleme hassasiyetinin dışında, sağladığı tutma kuvveti. Spindle kuvvetli olmayınca, yüksek tutma kuvveti olan bir pensin kullanılmasının da bir anlamı kalmıyor. Üstelik pens somununu hem sıkarken hem de gevşetirken bu makinadaki küçücük spindle'i çok zorlamış olursun.

Benim büyük frezedeki NT40 tutucu (ER32 gibi düşünülebilir) öyle bir sıkılıyor ki, sökerken bütün vücudumu veriyorum. Hatta bazan anahtara bir inç çapında metal boru geçiriyorum daha fazla kaldıraç elde etmek için :katil2:

@fide nin kullandığı gibi bir motor olsa, o küçük ER tutucular için yeterince sağlam olur.

 
ER11'de kendini iki duvar arasına yaslayıp tutturuyor tek avantajı iki setskur olduğu için daha hassas ayar yapılabilmesi. setskur yuvası ne kadar ona göre hesaplanıp offsetlenmiş olsun (offsetlenmediğini düşünüyorum, eğer o kadar hassas düşündülerse er11 takar geçerlerdi) her uçtan uca bu farkedecektir, ayrıca kazıma dışında delerken neden kırılmıyor sorusuna kendimce şöyle cevap bulabildim. bu makinenin z ekseni çok rijit değil / saplama kullanıyor bu sebeple kazıma sırasında esneyerek delme ucuna göre kompanse olabiliyor. ayrıca MDF çok iyi bir vibrasyon emici alüminyuma göre, bu da bir artı
 
Birkaç sayfa önceki videolara ve görsellere bir bak istersen. Salgılı bir matkap PCB padlerini o kadar merkezleyebilir mi, delik kenarları o kadar düzgün çıkar mı ... ER nin burada sağlayacağı hiçbir fayda yok, zarar var. Bu makinayı yapan adam elektronikçi değilmiş muhtemelen, ama işin mekaniğinde duayen olduğunu düşünüyorum.
 
Birkaç sayfa önceki videolara ver görseller bir bak istersen. Salgılı bir matkap PCB padlerini o kadar merkezleyebilir mi, delik kenarları o kadar düzgün çıkar mı ... ER nin burada sağlayacağı hiçbir fayda yok, zarar var. Bu makinayı yapan adam elektronikçi değilmiş muhtemelen, ama işin mekaniğinde duayen olduğunu düşünüyorum.
Resimlerin hepsini gördüm. eğer salgı sürekli belli bir orandaysa (uç kırmayı hesaba katmıyorum, bilgim yok o konu hakkında) bence kazıma ve delik delme tarafında hiç bir sıkıntı çıkmaz. çünkü zaten kazıdığın materyal hem çok ince hem de tereyağı gibi. bakır plakete laf söylesem çizilir. burda asıl olay Z probe yapıp tablanın her yerinde z yi buna göre kompanse etmekte rijiditeyi de geçince. bu yüzden temiz çıkıyor bence. fakat salgı var mı yok mu en kolayı ucu sabitledikten sonra bir komparatörle salgıyı ölçmeniz veya tam ucu mikroskop ile büyütüp spindleyi döndürmeniz. benim anlamadığım şey bu aletin spindlei 25W. saçma düşük bir sayıdan bahsediyoruz ve fiberglas plaketi kesiyor. çok garip bir alet gerçekten
 
Ayrıca bu spindle gibi bir spindle bulursam bakıp incelemek istiyorum. kullandıkları spindle sitelerinde 300€. VFDsiyle beraber 2.2kW çin spindlelerine denk geliyor bu rakam da :D hiç bir olayı yok fakat neden bu kadar pahalı bir spindle diye sorunca cevap olarak insanları kazıklamak dışında bir şey aklıma gelmiyor
 
Bununla ben 0.6 mm matkapla delik deldim. 0.6 mm matkap ucunu salgılı bir mandren ile kullanamazsın. Kırılır. Zaten buna ER11 mandren taksan, o şeyin boyu 50 mm. Bunun zaten Z eksen kapasitesi o kadar, artık Z hareketin kalmaz. Boy uzayınca salgı da artacaktır. Sıkıp sökerken de kastırırsın spindle milini. Bu makina için hiçbir fayda aklıma gelmiyor :)
 
1744048535124.jpeg

eski versiyonlarında bu şekilde spindle. acaba dümdüz stepperi özel bir algoritma/sürücü ile sürüp yüksek devirde titreşimsiz hale mi getiriyorlar. nema 17 pakedinde olduğu kesin çünkü
 
Fidenin kullandigi tutucu takimi guzel tutsa da tutucu motor miline yandan vida ile baglaniyor yani gene en basa donuluyor.

Ayrica bu tutucuyu aliexpressden 10$ aliyorsak ayni tutucunun marka olani yuzlerce dolara anca alinabiliyor.
 
Bununla ben 0.6 mm matkapla delik deldim. 0.6 mm matkap ucunu salgılı bir mandren ile kullanamazsın. Kırılır. Zaten buna ER11 mandren taksan, o şeyin boyu 50 mm. Bunun zaten Z eksen kapasitesi o kadar, artık Z hareketin kalmaz. Boy uzayınca salgı da artacaktır. Sıkıp sökerken de kastırırsın spindle milini. Bu makina için hiçbir fayda aklıma gelmiyor :)
Şimdi youtubedeki kazıma videolarına tekrar baktım ve farkettiğim şey dediğinizle örtüşüyor. kesici ucun en uç kısmı ile spindle motorunun en uç kısmı arası çok kısa. belki de salgı olsa bile çok çok az etki ediyordur.
 
O motor fircasiz DC motor. Muhtemelen surucusu de motor govdesinin icinde. Hizi voltajla ayarlaniyor. Dolayisi ile iki kablo tarafindan bakinca klasik DC motor gibi gorunuyor.
 
Sadece DC motor olmasını tercih ederdim. DC motorları bir PWM sinyal ile devir kontrolü sağlayan kartlar var. Böylece GCODE ile devir ayarı yapabilirdim. Şu anda sadece voltajı manuel olarak değiştirerek devri ayarlayabiliyorum.

Aslında gene bir devre tasarlayarak PWM kontrollü voltaj kaynağı yapılabilir, artık kesin ihtiyacım olunca bakarım ona.
 
@taydin Hocam, NT40 tutucu sistemi şpindle'lı makinanın yanında mutlaka fare kuyruğu kumparator olmalı. :)
Wegstr'de, freze ucu takılıyken, bu kumparatorla freze gövdesinde salgı ölçme şansınız var mı acaba?
Çok merak ettim. :)
 
Şimdi salgı ölçümünü yaptım. 0.01 mm den biraz fazla salgı var. birkaç ölçüm yapıp ortalamasını alacak olursam 0.012 mm gibi bir salgı çıkar.

1744752650556.jpeg
 
Evet öyledir muhtemelen. Ama gözle görülecek bir egzantriklik yoktur, çünkü setskuru gevşetip ucu geçirirsem, daha ucu sıkmadan bile boşluk çok az. Belli makul bir tork ile sıkılınca minimum salgı olacak şekilde yapılmıştır.

Ama imalatta spesifik olarak egzantrik işlediklerini sanmam. Merkezden işleyip, sonra farklı yönemlerle egzantrikliği veriyorlardır.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,594
Mesajlar
126,914
Üyeler
3,071
Son üye
tekin124

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back
Top